Cultura i societat es donen la mà al nou Consell Social de la Cultura de Catalunya

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Cultura i societat es donen la mà al nou Consell Social de la Cultura de Catalunya

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

“Clubs de deures” a les biblioteques per a infants en risc de fracàs escolar o l'arteràpia són algunes de les bones pràctiques que vol fomentar el nou Consell Social de la Cultura de Catalunya.

El Consell Social de la Cultura de Catalunya és un nou òrgan consultiu, de participació social i assessorament del Govern en matèria de cultura i societat. A la seva constitució, el 4 de març, van assistir una quarantena de representats d'entitats de diferents sectors, a més del president de la Generalitat, Artur Mas, els quals van deixar palesa la voluntat d’esdevenir un instrument integral de reflexió, anàlisi i assessorament en la matèria. Així, el Consell s’encarregarà de fer seguiment de l’evolució econòmica i social del sector cultural; la relació entre la producció i el consum cultural; la connexió entre la cultura i el desenvolupament i les condicions de treball dels professionals de les arts, el patrimoni i les indústries culturals i creatives.

El Consell, adscrit al Departament de Cultura, compta amb una cinquantena de membres del món econòmic, empresarial i associatiu. Entre els components hi ha representants de diferents institucions i administracions, organitzacions professionals, associacions i clubs del sector cultural; les quatre Cambres de comerç, col·legis professionals, consells nacionals, mitjans de comunicació i persones de reconegut prestigi i relleu en l’anàlisi de la realitat i les polítiques culturals.

El pla de treball marcat pel Consell ha arrancat el vol amb unes primeres premisses. En el document de treball inicial es planteja impulsar un codi de “bones pràctiques”, que ja funcionen en algunes ciutats. Es materialitzarien en mesures concretes com “clubs de deures” a les biblioteques per a infants en risc de fracàs escolar; parelles lingüístiques del programa de Voluntariat per La Llengua; cicles de conferències vinculant literatura i salut a Centres d’Atenció Primària i hospitals, o la dansa i les arts visuals com a teràpia.

La cultura en xifres

Les múltiples dimensions de la cultura (l’econòmica, la laboral, l'educativa i la social) han esdevingut uns dels pilars del desenvolupament de Catalunya. El sector cultural fa una aportació molt significativa, del 5,89%, al PIB català (la mitjana europea és de 4,5%) i genera 10.493 milions d’euros de volum de negoci, constituint una part important del mercat de treball català. Compta amb 157.800 treballadors a empreses culturals (5,2% del total dels empleats del país). A més suposa gairebé 500 milions d’euros l’any d’exportació cultural catalana i 85 milions d’euros pel conjunt de transaccions culturals produïdes a Catalunya, de pagament o gratuïtes, sense comptar ús domèstic (descarregues d’Internet, televisió, etc.).

Les xifres de professionals del sector també són reveladores: 200 guionistes, 1.220 artistes visuals, 470 il·lustradors, 150 compositors, 3.400 músics, 420 formadors musicals , 1.250 actors i directors, coreògrafs i intèrprets de dansa. I per últim, l’atracció de turistes a Catalunya per motius culturals es va traduir el 2013 en 10.280 turistes d’arreu del món, és a dir, un 61% del total de turistes, que van gastar 10.245 milions d’euros al nostre país.

Afegeix un comentari nou