El Ball del Sant Crist de Salomó

  • Escenes de la representació del ball parlat.

    Escenes de la representació del ball parlat.

El Ball del Sant Crist de Salomó, que posa en escena una llegenda local d’arrels medievals de mitjans del segle XVIII,  és un espectacle que combina teatre i dansa, i pertany al gènere dels balls parlats, de tanta tradició a les comarques del Camp de Tarragona.

El ball explica que arran de la fam que patia el poble i tota la comarca, un mercader de la localitat – Josep Nin- va decidir embarcar-se  cap a Alger a la recerca de blat.  Mentre feia tractes amb un mercader musulmà, de nom Mahomet, Nin  va descobrir la imatge d’un Crucifix i va decidir adquirir-lo. Davant la negativa inicial del musulmà, Nin li oferí  el seu pes en plata.  La negociació va ser llarga però al final el mercader embarcà la imatge i la portà a Salomó.

Segons la llegenda, la imatge que va portat en Nin és la que es venera cada any per la Santa Creu, el 3 de maig, a la capella del sant Crist de Salomó erigida a principis del XVIII.

Inicialment, el Ball del Sant Crist es representava a l'exterior, com a espectacle de carrer. Però des de l'any 1972, sota l'assessorament de l'Institut del Teatre de Barcelona, es representa dins l'església, els 4 primers diumenges de maig a les 12 del migdia.

Reserves:  977 629 058
Per a més informació cliqueu aquí.

Afegeix un comentari nou