Els diables de foc, ‘apagats’ per la burocràcia i una legislació restrictiva

 Font:
Font:

Els diables de foc, ‘apagats’ per la burocràcia i una legislació restrictiva

Resum: 

L’excés de burocràcia administrativa i les elevades despeses derivades de la restrictiva legislació que regula l’ús de pirotècnia a les festes populars fa que moltes colles es plantegin la continuïtat d’algunes celebracions.

Ara fa dos anys de l’entrada en vigor de la ITC-18, la Instrucció Tècnica Complementària 18 que establia les obligacions que havien de complir les festes populars amb ús de pirotècnia. Una normativa, fruit d’una directiva europea de l’any 2007 i que cada Estat s’encarrega de regular, que estableix un sobrecarregat procediment administratiu per a l’autorització d’activitats amb pirotècnia. Malgrat reconèixer l’existència de “manifestacions festives religioses, culturals i tradicionals”, són un obstacle per a les colles de foc locals.

“Alguna colla s’ha pogut tirar enrere a l’hora de fer front a tants tràmits burocràtics”, assegura Margarida Arregui, presidenta de la coordinadora de colles de diables i bestiari de foc de Barcelona. I és que, en alguns casos, el cost final de l’acte pot ser més elevat del que es preveia.

Els principals punts de la polèmica són l’obligatorietat de contractar una assegurança de responsabilitat civil que cobreixi danys a tercers i, en casos de grans concentracions de persones, presentar “propostes de mesures de seguretat i emergència”. Aquest darrer punt s’acaba concretant en una memòria de seguretat, plans d’autoprotecció, plànols del recorregut i, en determinats casos, la contractació d’ambulàncies i altres dispositius d’emergències mèdiques. Despeses en temps i en recursos que ha d’assumir l’entitat organitzadora.

La tensió entre les colles i les administracions locals s’ha fet palès en reiterades ocasions. La més coneguda és la recent polèmica entorn a la festa dels Foguerons que, des de fa 21 anys, se celebra al barri de Gràcia de Barcelona. Els intents de delimitar els focs i l’obligació de contractar una pòlissa general afegida a les assegurances de cada entitat van estar a punt de cancel·lar aquesta històrica celebració. Després d’intenses negociacions, els organitzadors van poder tirar endavant amb la festa assumint 760€ més de despeses.

Per trobar una solució, a principis de març, representants d’entitats de foc i bestiari de Barcelona es van reunir amb tècnics municipals. Les colles van demanar homogeneïtzar els requeriments entre tots els districtes, crear una fitxa virtual per a cada entitat per evitar repetir tràmits a cada esdeveniment, i que el consistori assumeixi els plans d’autoprotecció. “L’Ajuntament ha acceptat totes les propostes, però no han volgut posar dates. Diuen que s’ha de seguir treballant”, assegura Arregui. Tot sembla indicar que la cultura popular seguirà gaudint de les seves festes de foc.

Comentaris

El vostre article m'agradat força, però te un error greu. Jo soc la presidenta de la "Federació de diables de la ciutat de Barcelona 2012". Una escissió de la Coordinadora de colles de diables i bestiari de foc de Barcelona". Aquesta última tenia mes colles de fora de la ciutat que de dintre, cosa que entorpia el bon funcionament de l'entitat ja que només teniem tractes amb una sola administració i de la ciutat. Així que es va crear, ara fa un any, la Federació de diables de la ciutat. Salut i foc, Marga

Afegeix un comentari nou