Festes Majors que no et pots perdre a l’agost

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
La Garrinada d'Argentona (del 4 al 6 d'agost)
La Garrinada d'Argentona (del 4 al 6 d'agost)
Fes-te Jove! (del 4 al 14 d'agost, Manlleu)
Fes-te Jove! (del 4 al 14 d'agost, Manlleu)
Bicentenari Festa Major de Gràcia
Bicentenari Festa Major de Gràcia (del 15 al 21 d’agost, Barcelona)
Sant Fèlix, Festa Major de Vilafranca
Sant Fèlix, Festa Major de Vilafranca (del 7 d'agost al 2 de setembre)
Del 25 al 27 d'agost se celebrarà el 40è Aquelarre de Cervera
Aquelarre de Cervera (25, 26 i 27 d'agost)
Festa Major dels Blancs i Blaus
Festa Major dels Blancs i Blaus (del 26 d'agost al 3 de setembre, Granollers)
Barraques de la Festa Major de Roses (del 10 al 15 d’agost, Alt Empordà)
La Pegatina a Barraques de la Festa Major de Roses (del 10 al 15 d’agost, Alt Empordà)
Festa major de Mora d'Ebre
Txarango a la Festa major de Mora d'Ebre (del 26 al 27 d’agost)

Festes Majors que no et pots perdre a l’agost

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Les cercaviles, els concerts i les activitats al carrer formen part del paisatge català durant l’agost. El comú denominador d’algunes d’aquestes festes, a més és que, cada vegada més, apliquen l'acció lliure de sexisme.

Tremenda Jauría, Zoo, Rapsusklei, Balkan Paradise Orchestra són alguns dels artistes que desfilaran per la Festa Major d’Argentona, organitzada per La Garrinada. A banda dels concerts, no faltaran cercaviles, sopar popular, activitats infantils i la Gran Caipirinyada Popular. La festa inclou una campanya de sensibilització ciutadana per a ser un espai lliure de sexisme.

La Comissió Fes-te Jove i el Casal Popular Boira Baixa de Manlleu organitzen una nova edició del Fes-te jove! dins de la Festa Major. Hi haurà cantabars, migdiada popular, Circart, jocs tontos, caminada nocturna, cursa vertical al campanar, nit hawaiana, torneig de birrapong, la Festa del Serpent... i tot de curiositats.

Aquest 2017, la Festa Major de Gràcia celebra el seu bicentenari, una efemèride rellevant que es traduirà a la programació especial. La cultura popular, el veïnatge i l’associacionisme són la marca de la casa, com es pot veure al tradicional guarniment de carrers. Les places seran el punt neuràlgic de l’activitat principal, especialment amb concerts de tots els estils. La plaça del Sol, per exemple, es coneix com la Plaça del Folk pel petit festival de música tradicional, que s’hi fa tots els dies de festa, impulsat pel Centre Artesà Tradicionàrius.

Una de les festes de barri de Barcelona més populars, el 24 d’agost és el dia de Sant Bartolomé, el seu patró, concentra activitats impulsades per entitats: no hi falten l’exhibició castellera, el correfoc, concerts, la butifarrada, el concurs fotogràfic o el concurs de carrers i places engalanades. Paral·lelament se celebra la Festa Major Alternativa de Sants, amb fons reivindicatiu al Parc de l’Espanya Industrial, de la mà de l’Assemblea del Barri de Sants.

Una de les festes majors catalanes més concorregudes, acollirà una nova edició del festival Gloriós, amb Gertrudis, Joan Miquel Oliver, Dàmaris Gelabert, Orquestra Maravella, Dorian... A més de la tradicional Diada Castellera de Sant Fèlix, el 30 d'agost. Enguany, com a novetat, la festa inclourà una campanya de sensibilització contra les agressions sexistes amb el lema “Només sí és sí”. L’Associació Ginesta, grup d’autoajuda de dones amb cáncer de pit, serà l’entitat beneficiària del 0,7% de la Festa Major solidària d’enguany.

La Festa Major de Granollers té dues característiques molt clares: la rivalitat únicament festiva entre les colles dels Blancs i dels Blaus i la massiva participació de públic. L'eix central és una competició entre les dues colles per veure quina anima més la Festa Major.

Fira d’artesania, taller d’arqueologia i taller de dansa Bàlldemar, concerts de Rumba Tramuntana, Celtas Cortos i La Pegatina, Travessia de Natació al Port de Roses, Trobada Gegantera, focs articifials, són activitats de la Festa Major 2017. A partir de les 20h, al recinte firal (antic càmping Bahía), hi haurà fira i barraques cada dia.

El certamen que va néixer com una petita festa de barri i que amb el temps s’ha fet gran fins a convertir-se en un clàssic irreverent en el calendari festiu dels Països Catalans fa 40 anys aquest 2017. Incorporarà elements innovadors tant en l’escenografia com en el diàleg que estableix entre espectacle i públic. Tot plegat, amb un joc plàstic i colorista que ha trobat en l’estètica gaudiniana la seva font d’inspiració. Un espectacle que, en aquesta edició, explorarà temes universals com la mort i la purga de l’ànima.

El grup Txarango actuarà a Móra d'Ebre durant la Festa Major 2017, el 23 d'agost, a les 23.30 h, al Poliesportiu Municipal. Les entrades anticipades estan a la venda a l'Ajuntament al preu de 5 euros. A taquilla el dia del concert, 8 euros.

Afegeix un comentari nou