Festes que no et pots perdre al setembre

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius

Festes que no et pots perdre al setembre

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Amb la tornada a l'escola, les fires i festes no s'aturen. Els caps de setmana d'aquest mes us faran trencar amb la rutina.

  • Eufònic (de l’1 al 4 de setembre, Terres de l’Ebre):

Creativitat i tecnologia, tradició i contemporaneïtat: la singularitat del paisatge de les Terres de l’Ebre és l’element vertebrador i diferencial del festival, una proposta cultural sostenible, respectuosa amb l’entorn i el territori. Sant Carles de la Ràpita, Amposta, Tortosa, Alcanar, Miravet i Ulldecona seran escenaris d’actuacions i performances audiovisuals, accions sonores i concerts de difícil catalogació.

L'associació cultural Desperta! celebrarà la desena edició de l’Ateveu. Mostra de Cançó d'Autor que acull anualment la plaça de l'Assumpció de Vilanova i la Geltrú, els propers 2 i 3 de setembre. Enguany, Feliu Ventura, Xerramequ, Borja Penalba, Mireia Vives, Roc Casagran, Amaia Hernàndez, Lídia Pujol, Pep Botifarra i Miquel Gil formaran part del cartell proposat per a l’aniversari d’una cita de qualitat i gratuïta ineludible per tancar l’estiu al cor de La Geltrú.

L’Avinguda de la Catedral de Barcelona acollirà la cita literària en català més important, després de la Diada de Sant Jordi, es clar! En la 34ª edició de la Setmana hi participaran 150 expositors i oferirà més de 230 activitats culturals. Enguany, el certamen ha pres un gir en implicació social amb l’elaboració d’un manifest de denúncia i exigència de responsabilitats als governs europeu, espanyol i català, respecte els acords i les accions preses per afrontar la crisi social dels refugiats. El manifest es llegirà diumenge 4 de setembre, en el marc d'un matí d'activitats dedicades als refugiats.

Un cap de setmana durant el qual Besalú torna mil anys enrere per transformar el centre històric en un plató únic, on la fantasia i la història transporten al visitant a l’antic Comtat de Besalú. Els habitants, els carrers, les botigues, els edificis, el passeig fluvial, les muralles, places i racons, no s’escapen de la influència de la Fira Medieval.

Enguany, el certamen de teatre al carrer més destacat de Catalunya acosta les arts escèniques a col·lectius locals en risc d’exclusió social. La Fira és un gran aparador de l’actualitat escènica, amb interès especial en les arts de carrer, els espectacles visuals i els no-convencionals. Anualment esdevé punt de trobada i de debat de referència internacional.

És un espai lúdic i cultural multidisciplinari en què els castellonins i castellonines reviuen amb entusiasme i amb l’esperit obert a la festa el seu passat i l’esplendor comtal de l’Edat Mitjana, quan la capital del comtat d’Empúries eraterra de trobadors i els comtes d’Empúries eren protectors i mecenes de trobadors i joglars.

La capital d’Osona tornarà a ser el nucli de la indústria musical del país. Aquesta edició incorpora un canvi fonamental: tota l’activitat professional es trasllada del Sucre a l’Atlàntida, on es concentraran, també, tots els concerts de l’MVLab.Entre molts d’altres artistes, el MMVV presentarà els treballs de Gossos, Funkystep & The Sey Sisters, Alba Molina, Ran Ran Ran, Heather, Joana Serrat, Kepa Junkera & Los Hermanos Cubero.

La Mostra Internacional de Mim a Sueca és un festival dedicat específicament a exhibir espectacles de teatre de sala i de teatre de carrer en els quals el gest, la gestualitat, el mim, el cos i el moviment dels intèrprets són el principal element artístic de l'espectacle i el més important canal comunicatiu amb el públic.

Entitats sense ànim de lucre participaran el proper 25 de setembre, a la Finca Parera a la Verema Solidària destinada a recaptar fons per a associacions que treballen per erradicar la pobresa i l'exclussió social.La jornada de verema està oberta a la participació, per viure l'experiència en comunitat, i inclou un dinar i activitats. Les inscripcions es poden realitzar al web i també es pot participar a la campanya de micromecenatge, engegada l'1 de setembre pels impulsors del projecte Impulsa Fundraising.

Tallers, concerts, animació i més és el que ofereix aquesta fira de la música i l’educació adreçada a infants i adults. Té caràcter formatiu tenint la música i la seva rellevància com a element educatiu com a eix central. La "Fàbrica de les Arts" acollirà docents i estudiants d’educació infantil i primària, mestres i professors de música, musicoterapeutes i altres professionals i estudiants interessats en l’àmbit de l’educació i la música.

Afegeix un comentari nou