Guia per a combatre l’assetjament islamòfob

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius

Guia per a combatre l’assetjament islamòfob

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Una il·lustradora francesa ha creat un recurs per encarar agressions islamòfobes a l’espai públic.

Segur que en més d’una ocasió, qui més qui menys, ha presenciat un acte de menyspreu a persones musulmanes. La islamofòbia és una forma de rebuig, un sentiment de por i hostilitat cap a l’Islam i les persones musulmanes que es pot combinar amb intolerància religiosa o racisme. Per evitar aquesta violència a l’espai públic, la il·lustradora Maeril, amb residència a París, ha creat una tira còmica que serveix d’instruccions per a la persona que presencia l’agressió, ja sigui verbal o física.

La guia ofereix 4 passos:

1) Estableix una conversa amb la persona assetjada. Dirigeix-te a l’agredida, asseu-te a la vora i saluda-laamb actitud tranquilitzadora i acollidora. Ignora l’atacant (això és molt important). A la vinyeta s’hi veu una noia que s’acosta a l’agredida i li diu: "Hola, com està vostè".

2) Escull un tema a l'atzar i començar a parlar-ne. Pot ser qualsevol cosa: una pel·lícula que t’agradi, el clima, dir-li que t’agrada una cosa que porta i preguntar d'on ho ha tret... (a la il·lustració adjunta a aquest pas, l'atacant porta una samarreta on hi posa “ignorat” - l'espectador parla del temps, i una pel·lícula que la seva germana li va explicar).

3) Manté la construcció de l'espai segur. Manté el contacte visual amb la persona agredida i no reconeguis la presència de l'atacant: l'absència de resposta per part dels dos dialogants empiparà a l’agressor i abandonarà la zona en breu. (A la imatge, l'atacant té un gran "irrellevant" marcat a la seva samarreta i surt de la zona amb ràbia -., Mentre que les dues segueixen conversant).

4) Continua la conversa fins que l'atacant marxi, i acompanya a la persona violentada fins a un lloc segur si és necessari. Portar-la a una zona neutral o respecta els seus desitjos si et diu que està bé i només vol anar.

Maeril adverteix que no s’ha d’interactuar, de cap manera, amb l’atacant, cal ignorar-lo i centrar-se exclusivament en les necessitats de la persona que està sent atacada. La il·lustradora reconeix que aquesta guia també és aplicable en casos d’assetjament d’altres ídoles (racisme, feixisme, homofòbia, masclisme...) però que ara s’està centrant en la protecció de les persones musulmanes perquè “han estat objectius molt específics últimament, i com a dona de l'Orient Mitjà francès, volia provar i fer alguna cosa per augmentar la consciència sobre la manera d' ajudar quan succeeixen aquestes coses davant els nostres ulls”.

La guia ha estat publicada al compte de Facebook The Middle Eastern Feminist, que co-administra Maeril.

Comentaris

Els/les musulmans/es han estat objectius més específics últimament d'agressions islamòfobes. per això cal augmentar la consciència sobre aquest tema.

Afegeix un comentari nou