Imperdibles culturals al gener 2018

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
Concert Solidari Hope! (7 de gener, Barcelona)
Concert Solidari Hope! (7 de gener, Barcelona)
Festa dels Tres Tombs
Festa dels Tres Tombs (diverses poblacions, a partir de la 2a quinzena de gener)
Manresa
Manresa, Capital Cultural Catalana 2018 (20 de gener)
22è Circ d'Hivern de l'Ateneu Popular 9 Barris (fins al 21 de gener, Barcelona)
22è Circ d'Hivern de l'Ateneu Popular 9 Barris (fins al 21 de gener, Barcelona)
Sardanes
6è Aplec d’Hivern (21 de gener, La Garriga)
Cinema Anima’t (21 i 28 de gener, Tarragona)
Cinema Anima’t (21 i 28 de gener, Tarragona)
Jazz Tarragona (27 de gener, Tarragona)
Jazz Tarragona (27 de gener, Tarragona)

Imperdibles culturals al gener 2018

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Estrenem l’any amb música, cinema, circ... remeis culturals contra el fred!

La Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) organitza el concert solidari en benefici de Projecte Home. Serà les 12.00h, a la Sala Pau Casals de l’Auditori de Barcelona, i comptarà també amb la participació d’Enric Arquimbau com a narrador, Ulrike Haller com a soprano i amb el Cor d’Homes, preparat per Daniel Mestre. El programa musical està elaboratper Manel Valdivieso, director d’aquesta orquestra formada perjoves talents musicals catalans. Hope! aporta un missatge d’esperança en un futur millor a través d’una selecció de peces de Schönberg, Strauss, Dvorák i Schubert.

Les arrels rurals a Catalunya es fan notar a partir de la segona setmana de gener, quan una quarantena de municipis catalans rememoren el passat pagès i agrícola amb els tradicionals recorreguts de cavalls, ases, carruatges i traginers pels carrers principals. Sovint es combinen amb jornades gastronòmiques, mercats artesanals i concursos. Es poden veure, entre d’altres, a Taradell, Valls, Vilanova i la Geltrú, Centelles, Caldes de Montbui... Només cal consultar el calendari de la Federació Catalana dels Tres Tombs.

L’acte inaugural d’arrancada de Manresa CCC’18 tindrà lloc el 20 de gener de 2018 al Teatre Kursaal sota el nom PAS. Un espectacle inèdit, contemporani i creat per l’ocasió, que gira entorn la simbologia del pont i sota la direcció artística de Sergi Ots. La capital del Bages acollirà més de 130 activitats, acollides per més d’una quarentena d’espais de Manresa i involucrarà una cinquantena d’entitats locals i comarcals.

Loscorderos.sc dirigeixen l'espectacle del 22è Circ d'Hivern de l'Ateneu Popular 9 Barris, "Soterrani Còsmic". Aquest ha estat l'escollit enguany en el que participen artistes diversos de l'escena del circ barcelonina, sota la direcció del col·lectiu escènic format per David Climent i Pablo Molinero, que els treu de la seva zona de confort i els incita a experimentar i renovar fórmules.

Els i les sardanistes, reserveu-vos al calendari el dia 21 de gener. A dos quarts de cinc de la tarda, teniu una cita a La Garriga per celebrar una nova edició de l’Aplec d’hivern amb les cobles Tres Vents i La Principal del Llobregat. Serà al Pavelló de Can Noguera.

L’Associació Cultural Anima’t programa sessions de projecció de pel·lícules en versió original i d’altres pensades per compartir en família. El 21 de gener, a les 17h, programa “Kubo y las dos cuerdas mágicas”, de Travis Knight, i a les 19h, “Paterson” (V.O.), de Jim Jarmusch. El 28 de gener, a les 17h, projectarà “Heidi”, d’Alain Gsponer. Les sessions són a l’Auditori de la Diputació de Tarragona.

L’edició de 2018 se centrarà principalment en l’educació i la cultura popular, i comptarà amb tretze espais als quals les organitzacions hi poden presentar qualsevol tipus d’activitat. El Som Cultura Popular brindarà, d’aquesta manera, una plataforma per reflexionar en profunditat sobre les bones pràctiques que aconsella la Convenció per la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. La Fabra i Coats acollirà totes les activitats: xerrades, fira d’entitats, actuacions, presentacions i exposicions.

Per recordar la figura de Toni Roig, desaparegut el 2007, Biel Majoral, Al-Mayurqa, El Pont d’Arcalís i Xavier de Bétera han preparat l'espectacle Ball Roig en què actuaran de forma individual i també col·lectiva, interactuant amb el públic i mostrant la riquesa de les músiques i els balls del Països Catalans. L'espectacle començarà a les 22h al Centre Artesà Tradicionàrius. Toni Roig (1946-2007) fou un escultor, cantant, guitarrista i compositor mallorquí de música tradicional fundador dels grups La Revetlla de Sant Antoni, Música Nostra i Al-Mayurqa. Els organitzadors, Foguerons de Sant Antoni a Gràcia, han volgut representar tot el territori català amb les diverses formacions: el Principat, el País Valencià i Ses Illes. És així com els músics volen reivindicar “la música tradicional i d'arrel que sigui viva i, com deia Roig, no una peça de museu".

La Cooperativa Obrera Tarraconense organitza, des de l’octubre de 2017, un cicle de programació mensual de concerts de jazz al seu teatre El Magatzem, a les 20.30h. El 27 de gener serà el torn d’Olga Pes. La cantant i compositora presenta el seu nou projecte Transit, on la cançó d'autor de missatge conscient del seu darrer treball Buenestado i la necessitat de tornar a experimentar amb les sonoritats del jazz nòrdic l'han portat a aquest nou espai sonor. Fins ara han actuat Triangle, Sumrrá i Rick Margitza Quartet, i falten Gorka Benítez (24 de febrer) i Raynald Colom (10 de març), triats com a clars exponents de les tendències del jazz del segle XXI.

La bellesa natural de les dones reals. Amb aquest lema, la fotògrafa Meritxell Perpiñá reivindica la naturalitat davant dels cànons estètics de la publicitat en una mostra que acull el vestíbul del Bravium Teatre de Reus. Sense retocs digitals i amb instantànies de dones tal com ragen.

Afegeix un comentari nou