Imperdibles culturals al juliol

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
Choir d'Ostrava
30è Aplec Internacional (30 de juny, 1 i 2 de juliol, Ostrava, República Txeca)
Ojo de Buen Cubero
PorróFest (1 de juliol, Lavern - Subirats)
Riubombori (1 de juliol, L’Espluga de Francolí)
Roda de Premsa de presentació del Sabacirc.
SabaCirc (1 i 2 de juliol, Sabadell)
Dansàneu (de l’1 al 9 de juliol, Valls d’Àneu)
Maldaltura (14 i 15 de juliol, Llessui)
El Tingladu (del 20 al 23 de juliol, Vilanova i la Geltrú)
Nits Poètiques a la fresca
Nits Poètiques a la fresca (6, 13, 20 i 27 de juliol, Barcelona)

Imperdibles culturals al juliol

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

La música a la fresca omple pràcticament tots els esdeveniments de l'estiu, només has de triar el teu estil.

La cultura popular catalana, encapçalada per la dansa més emblemàtica, la sardana, viatjarà fins a la ciutat d’Ostrava, a la República Txeca. Uns trenta grups de cultura popular i unes 600 persones participaran al certamen que vol ser un espai representatiu de les dues cultures, d’alta qualitat i transversal.

Joves de Lavern organitzen aquest festival musical d'una jornada amb propostes com Ojo de Buen Cubero, Fuera de tono, PD Partysano i un Concurs de beure a porró, d'aquí el nom de la festa altpenedesenca.

  • Riubombori (1 de juliol, L’Espluga de Francolí)

Per descobrir autors emergents, el dissabte 1 de juliol al Jardí dels Francolins de l’Espluga de Francolí, se celebra una nova edició del Riubombori, un festival consolidat al Camp de Tarragona. L'entitat La Cultural Jordi Francolí homenatja així al jove músic local que li dona nom, mort en un accident de trànsit als 25 anys. Joan Masdéu, Eduard Gener, Senyor dels Llamps, Carlitos Miñarro, Maria Jacobs i Guardafuegos coincidiran a l’escenari durant la jornada.

El primer Festival de Circ Social de Sabadell, SabaCirc, arrenca el 27 de juny i s’allargarà fins el cap de setmana de l’1 i 2 de juliol amb una programació que portarà espectacles i diferents propostes artístiques als barris de la ciutat. Amb l’objectiu d’apropar la cultura i el circ al màxim nombre de persones i, alhora, promoure el transport públic, la cooperativa Transports Urbans de Sabadell (TUS) col·labora amb el festival amb el Circus-BUS de la TUS. Es tracta d’un autobús antic de la companyia -que no forma part de les línies en servei- que esdevindrà una carpa de circ itinerant, una iniciativa innovadora a l’Estat.

  • Dansàneu (de l’1 al 9 de juliol, Valls d’Àneu)

El Festival de Cultures del Pirineu arriba de nou a les Valls d’Àneu amb propostes culturals, musicals i de patrimoni. A banda d’espectacles, també s’han programat tallers i formacions. La inauguració de l’exposició “De pagès a típic” de l’Esbart Català de Dansaires al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici serà un dels elements destacats per celebrar el centenari dels vestits de l’Esbart.

Mujeres, Neleonard, Kelly Kapøwsky, Power Burkas, Vàlius amb Carlota Serrahima, Aloha Bennets i Lost Fills, conformen el cartell de la tercera edició del Festival Pingüí 2017, que tindrà lloc al municipi de Flix, Ribera d’Ebre (Tarragona). Un total de 7 bandes i 4 djs oferiran més 16 hores de música ininterrompuda. La iniciativa, organitzada per l’Associació de Músics de Flix sense ànim de lucre, va néixer l’any 2015 i vol ser un punt de trobada del teixit associatiu i cultural de les comarques de Lleida, Tortosa i Tarragona.

En una de les portes d’entrada al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, al poble de Llessuí (Vall d’Àssua), els propers dies 14 i 15 de juliol se celebrarà la quarta edició del Maldaltura (Festival de música independent de Llessui). ANÍMIC, HIBERNALES, RENALDO & CLARA, JOAN COLOMO i TRONCO tocaran a més de 1400 metres d’altitud.

La capital del Garraf ofereix un calendari cultural associatiu potent en l’àmbit musical aquest estiu. D’una banda, la proposta del Festival Nowa Reggae, amb tot de grups de reggae del mapa internacional, i de l’altra, Can Pistraus organitza la desena edició d’El Tingladu, certamen gratuït de música catalana, tots dos en caps de setmana consecutius i al barri de mar de la ciutat. Tres jamaicans destaquen al primer festival: Ky-mani Marley, The melodians i Kabaka Pyramid & The Bebble Rockers; mentre que al segon, comptarà amb Mala Rodríguez, Talco i Zoo entre el cartell.

Amb motiu del XX aniversari de la cooperativa d’agitació musical Propaganda pel fet! aquest 2017 torna el tradicional festival de la discogràfica compromesa per excel·lència a casa nostra. Coincidint amb la festivitat de les Santes, enguany el plat fort de la jornada serà, al Parc Central de la capital maresmenca, on tindrà lloc un concert amb l’actuació dels de Gandia, La Raíz, que ja han posat del revés festivals, sales i escenaris de Chile, Argentina, Alemanya, Irlanda, Itàlia... amb el seu ‘La Hoguera de los Continentes Tour 2017’. També actuaran Boikot, Pirat’s Sound Sistema i la rapera argentina Sara Hebe.

A partir de les 19h i tots els dijous del mes de juliol (6, 13, 20 i 27), tornen les Nits Poètiques a la fresca, organitzades per la cooperativa autogestionària del barri de Sants La Ciutat Invisible. La setena edició de la cita serà una aposta ferma pels noms del panorama poètic actual, i en especial, per la presència femenina que recitaran al carrer Riego. Nicomedes Mendes, Maria Cabrera, Sònia Moll o Carles Rebassa seran alguns dels participants.