Imperdibles Culturals desembre 2018

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Oriol Jordan
Les noies de Mossbank Road, al Temporada Alta Font: Temporada Alta
Les noies de Mossbank Road, al Temporada Alta
Gala dels Premis Ateneus 2017 (Toni Galitó) Font: Toni Galitó
Gala dels Premis Ateneus 2017 (Toni Galitó)
Festival REC Tarragona (Foto: Jaime Rojas) Font: Jaime Rojas
Festival REC Tarragona (Foto: Jaime Rojas)

Imperdibles Culturals desembre 2018

Autor/a: 
Oriol Jordan
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

El Nadal no només és consum i màrqueting. També hi ha activitats solidàries, i cultura tradicional i popular. Els darrers festivals de l'any acaben i les famílies es retroben a l'espera del nou any cultural!

Cloenda del Temporada Alta (comarques de Girona, fins el 10 de desembre)

El festival més important del Nord de Catalunya, que se celebra principalment a Girona i Salt, tanca portes aquest mes de desembre amb un crit a favor de la llibertat d’expressió i alhora una porta oberta per a cadascuna de les veus discordants que a vegades queden silenciades.

XX Festival de Música de Tardor (Diverses poblacions, fins el 28 de desembre)

El mes de desembre finalitza la 20a edició del Festival de Música de Tardor 'Orgues de Ponent i del Pirineu', un festival que es dedica única i exclusivament a l'orgue. En aquest sentit, el festival pirenaic programa una sèrie de concerts en aquesta zona per diverses esglésies amb orgues. El mes de desembre arriben els darrers concerts a Sant llorenç de Morunys (dia 7), Talarn (dia 8), Puigcerdà (dia 8), La Seu d'Urgell (dia 8) i Vielha (dia 28). L'entrada als concerts és gratuïta.

Nadal a la Casa dels Entremesos (Barcelona, de desembre a gener)

La cultura popular no descansa ni per Nadal. Al Centre Barceloní de Difusió de Cultura Popular d'Arrel Tradicional Catalana, la Casa dels Entremesos, s'han organitzat tot un seguit d'activitats, com en anys anteriors, amb un caire més solidari, a banda de la vessant lúdico festiva, com per exemple la campanya de recollida de jocs no sexistes ni bèl·lics 'Cap infant fora de joc!'.

Simbiòtic Festival 2018 (Barcelona, 1 i 2 de desembre)

L'edició d'aquest any centra la seva atenció en posar en relleu les històries ocultes i compartir-les als teatres per construir una memòria col·lectiva que ens representi. “Escenaris ocults” és el lema de la tercera edició del festival que torna amb una programació accessible, que aposta per la creació contemporània inclusiva de qualitat, i reivindica unes arts escèniques on totes i tots formem part.

Festival REC (Tarragona, de l'1 al 9 de desembre)

Després d’anys d’experiència descobrint els nous talents del panorama cinematogràfic, el festival del cinema, enguany la proposta cultural s’agrupa sota l’eslògan “Recvolucions”, un lema que focalitza tota l'atenció en el 50è aniversari de la revolta del Maig del 68, i les manifestacions feministes del 8M. El festival busca eixamplar la seva base social amb una aposta pel conjunt de la ciutadania per fer del cinema un espai més social i un punt de trobada, i s'espera sentir ressonar la veu de Maria Arnal amb "La gent no s'adona del poder que té" de Brossa.

'Pedrolo revelat negre' (Plans de Sió, des del 2 de desembre)

S'acaba l'any dedicat a l'escriptor Manuel de Pedrolo i al Castell de Concabella, a Plans de Sió (Segarra), n'han organitzat un dels darrers actes: una exposició fotogràfica en blanc i negre dedicada a dues de les seves novel·les més conegudes: 'Joc brut' i l'Inspector fa tard'. Amb les imatges hi ha fragments de textos de les novel·les i una introducció de la comissària de l'Any Pedrolo. De fet, la Segarra és la terra natal del prolífic escriptor, i en aquest castell s'hi alberga l'Espai Pedrolo, seu de la Fundació Pedrolo.

Poble Sec: Som Cultura Popular (Barcelona, del 5 al 29 de desembre de 2018)

El Centre Cultural Albareda del Poble Sec ha organitzat una exposició per endinsar-se i aprendre una mica més sobre les entitats de cultura popular catalana presents al barri. Bastoners, castellers, diables… què en sabeu? Quin significat tenen les figures dels gegants? Perquè s’anomenen coros, si no canten? Perquè ballem sardanes? Conèixer perquè s’han creat aquestes entitats, quina és la seva finalitat i com es reflecteix l’esperit del Poble-sec en cadascuna d’elles.

8a Festa del Tió

A Argençola, organitzen els dissabte 8 de desembre una sortida familiar pels boscos del municipi a la recerca de tions. La Festa, que se celebra a la Clariana i als voltants de la seva riera, és tot un matí d'activitats pels més petits limitat només a 100 persones i que requereix reservar els tiquets amb antel·lació, perquè el paquet inclou el Tió, els àpats i les activitats.

29ens Premis Ateneus 2018 (Barcelona, 12 de desembre)

L’Edifici del Rellotge de Barcelona acollirà, el 12 de desembre, la gala dels guardons que reconeixen la tasca anuals de les entitats socioculturals del país. La Federació d’Ateneus de Catalunya celebrarà la 29a edició del certamen que premia iniciatives d'ateneus en sis categories: comunicació associativa, capacitat d'innovació, creativitat artística, foment de la participació, Premi, Jove Proposa! i al treball en xarxa.

Pastorets Solidaris (Terrassa, 13 de desembre)

El Centre Cultural Terrassa torna a programar una nova edició dels Pastorets Solidaris, una iniciativa que realitzen per sisena vegada, i que tindrà una sessió única el 13 de desembre, a les 19h, a l'Auditori del Centre Cultural. L'obra la representen pares, mares, mestres i personal de l'Escola Airina, en un any molt especial: el del 50è aniversari. Tots els diners recollits es destinaran a causes solidàries.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou