Imperdibles culturals pel juny

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Oriol Jordan
Imatge de les Falles a l'Alta Ribagorça
Imatge de les Falles a l'Alta Ribagorça
 Font:
Festival en Veu Alta
 Font:
Maïa Vidal, una de les veus femenines de la Setmana de la Música
Imatge de l'arxiconeguda Flama del Canigó
La Flama del Canigó
Les valls d'Àreu, una de les catedrals del senderisme
Les valls d'Àreu
Imatge de la línia vertical
La línia vertical d'Àreu

Imperdibles culturals pel juny

Autor/a: 
Oriol Jordan
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Arriba la festa grossa de la cultura popular: la flama. Amb ella arriba el foc i això ens indica que també arriba l'estiu, on tot comença!

El 4 de juny se celebra anualment el Dia de l’Associacionisme Cultural (DASC), una jornada dedicada a posar en valor el pes i la força de l’associacionisme cultural català. Enguany l’acte central se celebrarà a l’Ateneu Barcelonès on es debatrà sobre la llibertat d’expressió al món cultural. La voluntat és acostar la ciutadania als ateneus, casals, casinos, orfeons, locals castellers o a qualsevol tipus d’equipament cultural gestionat per associacions, convidar-los a entrar i fer-los partícips de la important tasca de difusió cultural que realitzen les entitats del país.

En aquesta jornada es mostraran experiències que treballen per donar més valor als productes de la nostra terra i on es podrà debatre sobre com innovar i reforçar l’economia social al territori. Hi participaran l’Agrícola Sant Josep de Bot, Carícies d’Oli i COPATE.

Torna l’Eva, torna el Festival en Veu Alta, que fusiona des del 2005 la tradició oral amb la narració en espectacles de petit format on la posada en escena imprescindible és la paraula nua. Així doncs, el gran atractiu són les històries que hi expliquen persones que es dediquen a narrar, glossar, cantar, o fins i tot xerraires que ens venen a explicar històries en diversos espais singulars de la zona del Penedès i el Priorat.

La tercera edició es duran a terme diferents activitats durant tot el cap de setmana, donant a conèixer l'entorn del poble i la cultura de la Vall Ferrera. Entre les activitats que s'hi poden trobar hi ha la fira d'artesania i mercat de segona mà de material de muntanya, xerrades, visites guiades i tallers. Organitza: EMD d'Àreu, IDAPA, Parc Natural de l'Alt Pirineu.

Els dies 15, 16 i 17 de juny torna el FIMPT a Vilanova i la Geltrú. La 38a edició d’aquest Festival Internacional de Música Popular Tradicional ja va presentar fa unes setmanes algun dels seus plats forts: Kepa Kunkera, els colombians Puerto Candelaria, o la producció catalano-polonesa Polcat..

Les Falles, declarades patrimoni cultural immaterial per la Unesco l’1 de desembre de 2015, són la festa del foc del solstici d’estiu dels Pirineus. L’Alta Ribagorça és la comarca que compta amb més pobles fallaires dins el territori català. Aquest any us convidem a fer un tour pels pobles d’aquesta comarca durant els mesos de juny i juliol. En el cas del mes de juny, el dia 16 hi ha falles a Durro i Senet, el 23 a Boí, Casós, El Pont de Suert i Vilaller i el 30 a Barruera.

L'Aplec del Canigó, en el qual persones provinents d'arreu dels Països Catalans s'acosten a deixar al cim del Canigó un feix de llenya provinent de les seves contrades, es farà el cap de setmana que comprèn els dies 16 i 17 de juny. Posteriorment, i al llarg del 22 de juny, la convocatòria al Canigó és per anar a recollir la Flama que, pujada des del Castellet de Perpinyà on haurà romàs tot l'any, serà distribuïda, a partir de la mitjanit, a tota aquella gent que la vulgui recollir per començar un descens cap a centenars de viles i ciutats per celebrar la revetlla.

El Club Català de Cultura (TR3SC) celebra la Setmana de la Música del 18 al 21 de juny coincidint amb l’arribada de l’estiu. Enguany, la reivindicació de les veus femenines és central en aquesta celebració. Maïa Vidal i Paula Valls el 18 de juny, Luthea Salom i Renaldo & Clara el dia següent, Mariona Aupí i Dolo Beltrán el dia 20 i, finalment, Marion Harper i el quartet The Crab Apples.

Món Natura Delta de l’Ebre organitza la segona edició de la festa, una jornada dirigida a la infància, amb espectacles, jocs, contacontes, tallers infantils i moltes altres activitats. Dedicada a la natura i a l’entorn del Delta, amb tallers sobre les fascinants aus del Delta de l’Ebre, jocs de la desconeguda fauna que viu al mar, parades per descobrir un entorn natural únic.

Etiquetes: 

Comentaris

Una tradición llena de encanto. En cada pueblo del Vall de Boí celebran sus fallas particulares. Yo he podido ver las fallas de Taüll y la verdad que recomiendo ir a verlas. Donde se anuncia la llegada del verano y el paso de niño a hombre.

Afegeix un comentari nou