Imperdibles feministes al març 2018

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
La mirada violeta (Meritxell Gené i Aina Torres)
La mirada violeta (2 de març, Barcelona)
Cor Blanc
Estrogenfest (Barcelona, 3 de març)
Fira del Llibre Feminista de Sabadell
Fira del Llibre Feminista (Sabadell, 10 de març)
Presentació llibre “Tal com raja”
Presentació llibre “Tal com raja” (16 de març, Barcelona)
Kate Millet
Mostra Internacional de Films de Dones (Barcelona, 19 i 20 de març)

Imperdibles feministes al març 2018

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

La visibilització del treball (remunerat o no) de les dones centra les activitats culturals del mes de març.

Es construeixen les ciutats per i per a homes? Quin espai hi poden ocupar les dones? Quins rols de gènere es projecten en els seus barris, edificis i places? Hemisfèria.cat posa a debat les possibles respostes de la mà del Col·lectiu Punt 6, cooperativa barcelonina d'arquitectes, sociòlogues i urbanistes que treballen per repensar els ambients urbans des d'una perspectiva feminista. També hi participarà la redactora en cap de 5W, Maribel Izcue, que ha viscut i treballat durant anys a Filipines, l'Índia i al Japó. El debat serà al Col·legi de Periodistes de Catalunya, a les 19 hores.

“La mirada violeta. Marçal i Roig” és un espectacle amb cançons, poemes i textos que submergits en el món de Maria-Mercè Marçal i Montserrat Roig, de la mà també de dues dones: Aina Torres i Meritxell Gené. Música i paraula amb perspectiva feminista. L’actuació serà el 2 de març, a les 20h, a la Casa Orlandai.

En el marc del Dia Internacional de les Dones, aquest festival reivindica el paper de les dones artistes. El certamen tindrà lloc, com l’any passat, a l'Espai Jove Les Basses (20.30-1.30h), i l’entrada és gratuïta. Actuaran Papa Topo, Cor Blanc, Marta Knight, Empty Streets i Chorizo. I a més d’un mercat d’opcions, exposaran artistes com La Cíngara, Wendy Montasell i Clàudia Borràs.

  • La Wikipedia com a camp de batalla (9 de març, Barcelona)

Només el 17% de biografies de Wikipedia és de dones. Amb aquesta dada alarmant, sumada al que menys de l’11% de les persones que contribueixen amb aportacions d’entrades són dones, la Fundació Wikimedia, la UOC i Liquen Data Lab organitzen una taula rodona a l’Espai Francesca Bonnemaison, a les 18h, per debatre sobre el biaix de gènere que es troba a l’enciclopèdia digital, comunitària i oberta. Hi intervindran Elisenda Ardèvol, (antropòloga i directora de Mediaccions, grup investigació en cultura i comunicació digital, UOC); Ester Bonet (filòloga, lingüista catalana i coordinadora de Viquidones); Marta Delatte (experta en memòria digital i directora d’investigació a Liquen Data Lab); Equipo Palomar (agitadores culturals); Hj Darger (periodista i fundadora Visual404).

Enguany arriba la tercera edició de la Fira del Llibre feminista de Sabadell, un espai d’autoorganització de les dones i els moviments feministes de la ciutat, una plataforma de difusió d'idees, reflexió, debat i projectes feministes. La plaça del Gas serà l’epicentre de les activitats, on llibres, editorials i autores es trobaran per revisar la història i la literatura amb perspectiva de gènere. El Moviment Popular de Sabadell, la Xarxa d’Economia Solidària de Sabadell i les Bruixes del Nord organitzen aquest esdeveniment.

El divendres 16 de març, a les 19 hores, a Ca la Dona, l’autora de l’obra “Tal com raja. Reflexions anarcofeministes”, Mireia Redondo Prat, presentarà el seu treball al voltant del feminisme de classe, l’autodefensa, l’acció directa i les violències de gènere, en un acte organitzat per l’espai Ca la Dona.

L’escriptora i activista Kate Millet serà el centre d’atenció del Festival durant el mes de març a La Bonnemaison: el 19 de març es projectarà el film que va dirigir “Three Lives ”(1971), acte il·lustrat pel col·lectiu RosaCarmen; i el 20 de març, es projectarà “Hommage à Simone de Beauvoir” (Anne Faisandier, 1986) i “Gay Power”(,Sharon Hayes i Kate Millett, 2012).

El col·lectiu Gatamaula ha compilat 47 veus de feministes i activistes LGTBI en el llibre “Terra de ningú. Perspectives feministes sobre la independència”, amb Pol·len Edicions. Veus diverses reflexionen sobre els processos d’alliberament nacional, centrat en el cas català, i aporten propostes que poden esdevenir llavors per un debat fructífer entorn les identitats, les sobiranies, la llengua i la cultura, la participació política, l’economia o la solidaritat internacionalista.

Afegeix un comentari nou