La Flama del Canigó ja és a punt per la Revetlla de Sant Joan

Federació Ateneus de Catalunya
Flama del Canigó
Flama del Canigó.
Protocol de seguretat de transport de la Flama del Canigó.
Protocol de seguretat de transport de la Flama del Canigó.
En la major part del recorregut la Flama transita per carretera.
En la major part del recorregut la Flama transita per carretera.

La Flama del Canigó ja és a punt per la Revetlla de Sant Joan

Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

La matinada del 22 al 23 de juny la Flama del Canigó es renova al cim d'aquesta muntanya del Pirineu català i centenars de voluntaris i equips de foc la distribueixen arreu dels Països Catalans.

El 23 de juny la Flama del Canigó baixarà del cim que li dona nom i des del Coll d’Ares, d'una banda, i Els Masos, de l'altra, es distribuirà arreu dels Països Catalans seguint diverses rutes (consulta el mapa). És un ritual ancestral lligat al solstici d’estiu que, des de fa segles, ha esdevingut un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana. Com a element identitari, la festa d’encesa dels Focs de Sant Joan és la tradició popular de la nit més curta de l’any a les comarques catalanes.

L'any 1966 el foc va creuar per primera vegada la frontera entre els estats francès i espanyol i va arribar a Vic. Malgrat la dictadura franquista, la tradició es va escampar pel Principat de Catalunya, sovint en la clandestinitat, com a símbol de la pervivència de la cultura catalana. A poc a poc la xarxa es va anar estenent, i el foc que baixa del Canigó també va arribar al País Valencià. Actualment hi ha desenes d'entitats que celebren la festa repartint arreu la flama que s'encén al cim del Canigó i que es conserva al Castellet de Perpinyà.

Òmnium Cultural organitza la rebuda de la Flama del Canigó a Barcelona i els actes de lliurament d’aquesta al Parlament de Catalunya. A més, ofereix la tasca de coordinació i suport als diferents equips de foc de Tradicions i Costums.

Protocol de seguretat i comunicacions del pas de la flama

Enguany s'ha elaborat el Protocol de seguretat de transport de la Flama del Canigó amb l'equip de focs d'Igualada i els Agents Rurals de Catalunya. A més a més, Òmnium Cultural comunicarà el pas de la flama al servei d'Agents Rurals de Catalunya a fi que pugin estar alerta en cas d'algun incendi en el transport de la Flama el dia 22 i 23 de juny i demanarà una autorització col·lectiva per tots els que s'adhereixin al protocol de seguretat. Cal tenir una cura especial en les zones boscoses, forestals i agrícoles, ja que són de gran risc en aquesta època de l’any i la més petita espurna podria portar conseqüències molt greus.

Afegeix un comentari nou
0