La Fundació Lluís Carulla i ESADE publiquen el llibre “Consum i valors. La mercantilització dels valors” de Laura Albareda.

 Font:
Font:
 Font:
Font:

La Fundació Lluís Carulla i ESADE publiquen el llibre “Consum i valors. La mercantilització dels valors” de Laura Albareda.

Resum: 

El llibre es presentà el passat dimarts dia 23 de març a l’FNAC L’illa de Barcelona (Avinguda Diagonal núm. 549) i comptà amb la participació de Javier Elzo, catedràtic de Sociologia a la Universitat de Deusto; d’Àngel Castiñeira, director de la col·lecció Observatori dels Valors; de Carles Duarte, director de la Fundació Lluís Carulla, i de Laura Albareda, autora de l’obra. Consum i valors es publica conjuntament en format paper i en format e-book.

El sociòleg Javier Elzo va assegurar en la presentació del llibre que hem de tenir perspectiva històrica i anar més enllà de la societat de l’hiperconsum. Per això, creu que en primer lloc “hem de trencar amb el discurs oficial que diu que la felicitat va lligada al plaer”, i en segon, “deixar de creure que nivell de vida és igual a qualitat de vida”.

El catedràtic de Sociologia de la Universitat de Deusto assegura que ha estat la cobdícia la que ens ha portat a la crisi, i no només la dels banquers sinó també la dels ciutadans. També creu que la felicitat està en la justícia i l’altruisme. “Cal que ens responsabilitzem del consum, necessitem un principi de solidaritat entre les persones que tenen més necessitats i hem d’adoptar una dimensió planetària”.

El llibre analitza els diferents models de consum fins arribar a l’actual, en què el consumisme ha esdevingut un element fonamental que influeix en els sistema de valors i dóna sentit a les nostres vides. Segons Laura Albareda, “hem passat de la societat de l’estalvi a la del crèdit. Ens han fet creure que tothom tenia accés al consum”. El consum ha esdevingut un acte individualista que dóna autoestima i plaer emocional. “Aquest model de consum desmesurat té conseqüències importants en el nostre planeta i crea desigualtats socials”. Davant d’això, l’autora proposa el consum responsable –com una opció col•lectiva que intenti trencar l’individualisme de la societat d’hiperconsum–, el desenvolupament sostenible i la justícia social.
Laura Albareda és sociòloga i doctora en Relacions Internacionals i Integració Europea per la Universitat Autònoma de Barcelona.

“Consum i valors. La mercantilització dels valors” s’ha publicat conjuntament en format paper i en format e-book, el qual es pot adquirir a la plataforma digital www.leqtor.com És el primer llibre de la col·lecció Observatori dels Valors que té edició electrònica. Properament, altres volums de la col·lecció també es podran adquirir a www.leqtor.com

La col·lecció Observatori dels Valors és una iniciativa de la Fundació Lluís Carulla i la Càtedra Lideratges i Governança Democràtica d’ESADE, que pretén promoure la reflexió i el debat entorn dels valors a la Catalunya d’avui.

Afegeix un comentari nou