Laia Serra: "El nostre horitzó és que la musica afavoreixi una ciutadania més conscient, participativa i creativa"

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Laia Serra: "El nostre horitzó és que la musica afavoreixi una ciutadania més conscient, participativa i creativa"

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

La Riborquestra és una de les sis premiades a la XI edició dels Premis d’Educació en el Lleure convocats per la Fundació Carulla.

De les 63 candidatures registrades en total a la XI edició dels Premis d’Educació en el Lleure, La Riborquestra és una de les sis guardonades d'aquest 2015. El certamen, convocat per la Fundació Carulla, reconeix anualment projectes, experiències i trajectòries de caràcter educatiu en l’àmbit de l’educació social i del lleure.

"La Riborquestra", de l'associació de Barcelona que en du el nom, és una orquestra comunitària, participativa i intergeneracional ubicada al barri de Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera. Riborquestra reivindica la necessitat d’entendre i reconèixer les pràctiques artístiques col·laboratives com un element clau que, d’una banda, ajuda a comprendre l’art i els seus processos, i de l’altra, genera sinergies que ajuden al canvi social i a la cohesió.

Xarxanet.org ha entrevistat a una de les membres impulsores del projecte, Laia Serra.

Com va sorgir La Riborquestra?

El projecte neix el 2009 a Ciutat Vella en el marc de la Fundació Ribermúsica adreçada a utilitzar la cultura com a eina de desenvolupament comunitari. Davant la incapacitat de sostenir econòmicament el projecte, la Fundació finalitza la seva activitat el juliol de 2012. Malgrat aquest anunci, un grup de professors i famílies de la Riborquestra decideixen tirar endavant amb l'orquestra i per a tal fi creen una associació que de forma desinteressada continua amb el projecte. El que volem és oferir nous recursos per abordar les realitats de l'entorn d’infants i joves del districte per mitjà de la capacitació artística i l'empoderament personal. Volem generar una societat més activa, crítica i creativa que contribueixi en el desenvolupament i projecció del territori.

Qui en forma part?

A data d'avui la Riborquestra és el resultat de la suma d'esforços de les famílies que integren l'associació, Comusitària i altres organismes. Estem constituïts com a associació en la qual els seus socis fundadors són les famílies de l'orquestra, que són corresponsables en la presa de decisions i en la definició del projecte. Comptem amb una setantena de participants, entre professorat, famílies i aprenents d’entre 6 i 50 anys. No és necessari tocar algun instrument, al projecte també hi té cabuda membres de la família que s’impliquen des de diverses vessants.

"Possibilitem l’accés a la pràctica musical a infants, joves i les seves famílies a través d’activitats artístico-socials participatives."

Per què destaca dins de l’àmbit cultural i comunitari de Barcelona?

Des d'una metodologia participativa, cooperativa i creativa treballem diferents aspectes tècnics-musicals i de creixement personal que han aconseguit arrelar-se al barri. Setmanalment treballem amb aquest mètode, ja assentat entre el professorat i les famílies. Ens dividim per seccions orquestrals i fomentem l’aprenentatge en comú. Així, han sorgit tres programes: d’apoderament juvenil, un de participació ciutadana i un enfocat al voluntariat per compartir coneixements amb l’orquestra. La idea principal és que quan actuem, tant a Barcelona com a d’altres municipis, possibilitem l’accés a la pràctica musical a infants, joves i les seves famílies a través d’activitats artístico-socials participatives. Les nostres performances han de contribuir a la formació integral des de la formació ètica i estètica, alhora que dinamitzen culturalment el territori des d’una mirada inclusiva i oberta a la cooperació i el treball en xarxa. A més, per a nosaltres és molt important potenciar l'autoafirmació dels integrants de la Riborquestra i enfortir la seva autoestima i sentiment de pertinença.

Existeixen antecedents d’experiències similars?

El model de la Riborquestra s'inspira en el Sistema de Orquestas Infantiles y Juveniles de Veneçuela, el qual ha estat mereixedor d'importants reconeixements internacionals per la seva funció social en el rescat dels sectors de la població més vulnerables a causa de la pobresa i per la seva indiscutible excel·lència artística. Sota aquest paradigma s'han replicat múltiples experiències arreu que han esdevingut referents en la vertebració de l'educació i la creació musical com a eines per a la transformació social. La Riborquestra va fer, el 2014, una ruta d’investigació, acció i creació per quinze països de tot el món per recollir i avaluar èxits de qualitat artística i metodològica i, a partir d’aquesta experiència hem desenvolupat el nostre funcionament.

Interactueu amb altres iniciatives comunitàries de la ciutat?

La Riborquestra participa enguany al projecte Ciutat Beta, convidats pel Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya juntament a Trànsit Projectes. Es tracta d’una proposta d'exploració ciutadana que vol repensar el territori on vivim i les relacions que s'hi generen. Des de la prospecció fins a la identificació de problemes concrets i com trobar solucions creatives col·lectives.

Es nodreix de finançament propi i/o d’institucions?

Des del curs 2013-2014, gràcies a una subvenció municipal i la col·laboració d'equipaments i entitats veïnes, els professionals poden ser retribuïts i les famílies segueixen voluntàriament portant a terme les tasques de gestió. S'abasteix doncs, de recursos econòmics públics del districte i altres ens, també de les aportacions d'empreses, particulars i dels mateixos membres. A més compta amb la col·laboració d'equipaments i agents del territori.

Com heu rebut, des de l’associació, la distinció dels Premis d’Educació en el lleure?

Per a nosaltres rebre aquest guardó ens ha fet molta il·lusió perquè ens trobem en un moment de creixement i plenitud del projecte. Enguany hem incorporat noves metodologies de participació, amb pares i mares dins l’engranatge musical i de desenvolupament personal, per enfocar el projecte en l’educació global. Estem en permanent reflexió i construcció, pel que aquest guardó reconeix la nostra tasca i ens dóna ales per seguir volant.

Quins reptes teniu a llarg termini?

El nostre horitzó és que la musica afavoreixi una ciutadania més present, més conscient, més participativa i creativa. No es nou, però nosaltres hi afegim una metodologia innovadora pedagògicament, que conforma la nostra pròpia manera de ser i de fer, en constant reflexió per a que sempre millorem. D’altra banda, ara mateix estem capbussats en la recerca de finançament per fer sostenible el projecte. Tenim engegada una campanya de crowdfounding.

L'activitat central es realitza els divendres de les 17:15 a les 19:00 a diferents espais del barri (Escola Cervantes, Associació Cultural Folklòrica de Barcelona i Casal Pou de la Figuera) en el que es realitzen les classes d'instrument en grups reduïts (entre 8 i 15 persones) i l'assaig d'orquestra on convergeixen els instruments de corda fregada (violins, violes i violoncels), els de vent fusta (flautes i clarinets) i el grup de percussions del món.

Afegeix un comentari nou