Les festes Majors d’estiu més associatives de Girona

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius

Les festes Majors d’estiu més associatives de Girona

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Cercaviles, castells de focs artificials, sopars a la fresca, concerts, activitats esportives, ... són alguns elements indispensables als municipis de la província de Girona, siguin de costa o de muntanya.

  • Festa Major de Sant Pere de Calella de Palafrugell (2 de juliol, Baix Empordà): mencionar les havaneres és sinònim de Calella. El municipi celebra les seves arrels marineres i pescadores amb la Festa de Sant Pere, patró dels pescadors. L'acte més important d'aquesta festa és, la Cantada d'Havaneres que es celebra al vespre a la Platja de les Barques o platja de Port Bo. Ha esdevingut, des del 1967, la més gran i amb més renom del sector a Catalunya.

  • Festa Major de Vic (de l’1 al 10 de juliol, Osona): se celebra en honor a Sant Miquel dels Sants, patró de la ciutat, i combina els elements d’arrel més tradicional, com el ball de l'Àliga o la dansa de l'Espígol, amb el cicle Nits del lloro, una programació diària d'actuacions de circ i teatre; els balls i concerts musicals de cada dia a la nit; la Gimcana dels Sagals d’Osona, castellers de Vic i la Trobada de Puntaires.

  • Festa Major d’Erill de la Vall (8, 9 i 10 de juliol, Alta Ribagorça): coincidint amb Sant Cristòfor, i juntament amb la benedicció dels automòbils i els actes propis de la festa, joves vinguts d'arreu del país celebren l'ancestral ritus de foc de la baixada de falles. Tot i que la majoria de baixada de falles tenen lloc pels volts del solstici d’estiu i les Festes de Sant Joan, algunes poblacions pirinenques, com Taüll o Erill la Vall, entres d’altres, celebren aquest ritus al juliol.

  • Festa Major de de Caldes de Malavella (del 30 de juliol al 9 d’agost, La Selva): cada any la vila treu les seves millors gales per a gaudir d’una festa molt participada pels seus veïns que a la vegada obren una vegada més les portes del seu municipi als foranis que vulguin compartir els diferents actes que ompliran carrers, places i locals.

  • Barraques de la Festa Major de Roses (del 10 al 15 d’agost, Alt Empordà): tradicionalment, el recinte firal de les Barraques aplega nombroses formacions de qualitat de diferents gèneres i estils que enguany, estan per confirmar, i que es complementen amb sessions de DJ’s. Es repetirà el duel de guitarres, les matinades, cercaviles populars, la 80 edició del Trofeu de Petanca i altres competicions esportives i recinte firal per a infants.

  • Festes d’Agost de Banyoles (15 i 16 d’agost, Pla de l'Estany): són les festes petites de Banyoles i engloben espectacles infantils, concerts, correfocs, sardanes, cercaviles de gegants i cap-grossos, tallers, visites guiades…

  • Besalú Medieval (27 i 28 d’agost, Garrotxa): tot el municipi torna mil anys enrere, a l’antic Comtat de Besalú. El valor del conjunt arquitectònic i històric de la Vila, la converteix en una de les mostres més singulars dels conjunts medievals de Catalunya i durant dos dies, els carrers, la gent, les botigues i els edificis no s’escapen de la influència de la Fira Medieval. Una gran producció que compta amb la implicació de l’administració i més d’un centenar de voluntaris.

  • Festes del Tura d’Olot (del 7 a l’11 de setembre, Garrotxa): Oques Grasses, Germà Negre i Aspencat seran uns dels 50 concerts programats per a la festa major d’Olot. Els concerts abracen els diferents estils musicals, des del soul, al rock, passant pel reggae, el funck i la música electrònica. Una representació de les 88 dones i nenes empadronades a Olot amb el nom de Tura oTurina, el col·lectiu de Tures d'Olot, seran les pregoneres.

  • Festa Major de Viladrau (del 8 a l’11 de setembre, Osona): es celebra el dia de les Mares de Déu trobades i on el visitant se sent com a casa. Un munt d’activitats populars per a tots els gustos i edats on no poden faltar la fira, els balls al pavelló, les danses populars, les sardanes, el correfoc i l’Ofici de Festa Major. No us podeu perdre la Contradansa, d’antic origen anglès ; el Ball del Ciri, la més representativa de les danses locals; el ball del Confeti, on s’escull per votació popular la pubilla i l’hereu i les sardanes al mig de la Plaça Major.

  • Barraques de Santa Coloma de Farners (del 23 al 25 de setembre, La Selva): l’any passat, el municipi va rebre una bona colla de visitants a concerts potents de grups de gira estiuenca: Zoo, Strombers, Ebri Night, The Toy Dolls, Boikot... El llistó s’espera alt també per a la propera edició. A més de la música, es celebra la Cotxinada popular i el Sopar de Joves al Parc de Sant Salvador.

Afegeix un comentari nou