Alternatives europees de suport financer a entitats del Tercer sector

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Alternatives europees de suport financer a entitats del Tercer sector

Resum: 

La disminució de fons procedents de l'Administració i les dificultats de tresoreria de les entitats fan més necessaris que mai nous instruments de finançament específics per a les entitats del Tercer sector.

La banca ètica

Segurament, la banca ètica és un dels instruments més àmpliament coneguts de finançament adreçat a les entitats de l’economia social.

En general, podem entendre per banca ètica el conjunt d’entitats bancàries especialitzades en el finançament de les entitats així com de les empreses compromeses amb el seu entorn humà, social i ecològic.

La banca ètica no renuncia a l’objectiu d’obtenir beneficis econòmics; de fet, els persegueix però partint de la premissa que benefici econòmic ha de ser complementari i compatible amb el benefici social.

Entre aquestes entitats, s’hi compten Fiare, Triodos Bank o cooperatives com ara Coop57 o la Caixa d’Enginyers. Als països veïns, podem trobar altres exemples de banca ètica com ara la Banca Prossima a Itàlia, Crédit Coopératif a França, Charity Bank al Regne Unit, etc.

Finan3: suport al finançament de les entitats

Logotip de Finan3Per donar suport als projectes de les entitats no lucratives existeixen, però, altres fórmules. Aquests nous mecanismes són ara més necessàries que mai atesos els problemes que moltes entitats es troben a causa de la restricció del crèdit, els retards en el cobrament de subvencions, convenis o contractes, etc.

Una d’aquestes alternatives, de recent creació a Catalunya, és Finan3, una iniciativa impulsada per la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social i diverses entitats i federacions del sector així com per les principals institucions catalanes.

Finan3 és una cooperativa de serveis sense ànim de lucre que vol ajudar les entitats a millorar el seu accés al crèdit i la seva gestió econòmica mitjançant dos instruments:

Per conèixer amb més profunditat aquesta nova iniciativa adreçada al Tercer sector, podeu consultar l'entrevista concedida per Jaume Marí, president de Finan3, a Xarxanet.

France Active: un referent francès d'acompanyament i suport al finançament de les entitats

Logotip de France ActiveArreu d’Europa existeixen iniciatives impulsades per entitats sense afany de lucre i destinades a donar suport a les entitats pel que fa als aspectes econòmics. Un dels principals referents del projecte Finan3 és France Active, una associació dedicada a oferir acomapanyament i a finançar projectes i entitats de l'economia social.

France Active té per missió afavorir la creació d’ocupació, especialment entre els col·lectius més vulnerables. En aquest sentit, s’adreça fonamentalment a dos tipus de públics:

  • Entitats de l’economia social.
  • Persones emprenedores que generin la seva pròpia ocupació.

Entre les seves activitats, France Active proporciona avals per facilitar la concessió de crèdits, préstecs directes i acompanyament gratuït a les entitats sobre el seu pla de negoci, l'avaluació de les seves necessitats de finançament, la viabilitat del seu projecte, etc.

Alternatives de suport al finançament de l’economia social a Europa

Gràfica de finançamentA més de France Active, a Europa trobem fórmules diverses per facilitar el finançament de les entitats del Tercer sector, ja sigui mitjançant la concessió directa de préstecs, l'aportació d'avals o oferint assessorament especialitzat.

Federació Europea de Bancs Ètics i Alternatius (FEBEA)

La Federació Europea de Bancs Ètics i Alternatius (FEBEA) és una associació internacional creada a Brussel·les l’any 2001 per Crédit Coopératif (França), la Caisse Solidaire du Nord Pas-de-Calais (França), Crédal (Bèlgica), Hefboom (Bèlgica), Banca Etica (Itàlia) i TISE (Polònia).

Actualment, aplega 11 bancs, 6 cooperatives de crèdit, 5 societats d'inversió i 3 fundacions.

La iniciativa té per objectiu crear instruments financers per ajudar les iniciatives europees existents i afavorir el desenvolupament de noves iniciatives en l'àmbit del finançament alternatiu.

Crédal

Crédal és una organització belga els clients de la qual són fonamentalment entitats no lucratives i cooperatives.

Creada l’any 84, Crédal ofereix crèdit directe però també un servei d’acompanyament a les entitats pel que fa a la creació, desenvolupament i reestructuració dels seus projectes.


Social impact bonds

Social impact bounds és una iniciativa nascuda l’any 2010 a Gran Bretanya amb l'objectiu de dissenyar i llançar al mercat nous mecanismes d’inversió social.

El que es coneix com a Bonus d’Impacte Social -sistema present ja a diversos països- busca atraure nous inversors que apostin per projectes de millora de la comunitat.

Amb aquest sistema, l’Administració pública capta diners dels inversors privats i els destina al projecte d’una entitat. En la mesura que aquest projecte sigui reeixit de forma demostrable, els inversors obtenen un retorn de la seva inversió.

En síntesi, si les entitats demostren que els seus programes funcionen i suposen per tant un estalvi per a l’Estat, l’Estat es compromet a tornar el capital als inversors amb un petit marge que es calcularà en funció dels estalvis aconseguits.

Antropia

Antropia sorgeix per iniciativa de la càtedra d’Emprenedors Socials de l'Escola de Negocis francesa ESSEC i la Caisse d’Épargne Île-de-France.

El seu objectiu és ajudar els emprenedors en la posada en marxa d’iniciatives amb vocació social i/o mediambiental. En aquest sentit, Antropia els ofereix suport tècnic, assistència gerencial i suport financer.

Per saber-ne més...

Afegeix un comentari nou