Carmen Iglesias: "Els gats són els altres ciutadans del poble amb plens drets a viure"

Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a: 
Noe Alvarez
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Carmen Iglesias: "Els gats són els altres ciutadans del poble amb plens drets a viure"

Autor/a: 
Noe Alvarez
Suport Tercer Sector – Econòmic

Resum: 

Carmen Iglesias és voluntària de l'entitat ACAIMA, Associació contra l'abandonament i maltractament animal, entitat que es dedica a la defensa i protecció dels animals d'Olesa de Montserrat.

Parlem amb Carmen Iglesias sobre el projecte de control de colònies de gats als carrers d'Olesa de Montserrat, que porta a terme l'entitat, juntament amb l'Ajuntament d'Olesa.

A més de ser voluntària d'ACAIMA, Carmen Iglesias és administradora de l'Associació Pro-Disminuïts Santa Oliva d'Olesa de Montserrat.

Com va sorgir el projecte amb l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat del Control de colònies de gats urbans?

Va sorgir fa uns 15 anys, jo vaig arribar a Olesa de Montserrat a viure i passejant vaig poder comprovar la difícil situació en la qual es trobaven els gats de carrer. Així que vaig anar al veterinari per si coneixia alguna associació que ajudés els gats de carrer i així vaig arribar a la meva companya, amiga i presidenta Encarna Barranco. Vam fer un projecte que vam presentar a l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, per al control de colònies de gats urbans.

L'Ajuntament d'Olesa i l'entitat ACAIMA treballeu en aquest projecte en comú. Quines tasques desenvolupa l'entitat i l'Ajuntament d'Olesa, com a organisme públic?

ACAIMA té un conveni de col·laboració amb l'Ajuntament, ja que la llei de protecció animal especifica que la responsabilitat dels animals d'un municipi correspon a l'Ajuntament. Nosaltres desenvolupem anualment el control de colònies de gats urbans des de fa ja 15 anys.

El mapa d'Olesa està dividit en quadrícules i en cada quadrícula s'identifiquen els gats de carrer, s'esterilitzen i tornen al carrer on ACAIMA té una caseta on una voluntària proporciona pinso i aigua als gats. D'aquesta forma la qualitat de vida d'aquests animals és molt millor, no crien i s'eviten ventrades incontrolades al carrer i el ciutadà coneix la nostra funció i entén que és beneficiós per al barri.

L'Ajuntament col·labora a través d'un pressupost anual, ja que ACAIMA és una entitat sense ànim de lucre que és gestionada exclusivament per voluntaris.

Com has dit, la vostra entitat és gestionada per voluntaris. Quin paper tenen els voluntaris dins del projecte?

Els voluntaris són els que permeten que ACAIMA pugui ser gestionada, sense els voluntaris seria inviable el projecte. Els voluntaris es responsabilitzen de la colònia de gats de la seva zona assignada, controlen l'alimentació de la colònia de gats, controlen l'arribada de nous membres que han de ser esterilitzats i ajuden a gats en mal estat.

Controlar la reproducció dels gats és una de les tasques de l'entitat. Com preveniu la reproducció massiva dels gats al carrer?

ACAIMA a través dels seus voluntaris, captura de forma totalment respectuosa amb el gat i el trasllada al veterinari col·legiat amb qui ACAIMA treballa, el veterinari revisa l'estat de l'animal, proposa solucions a malalties, l'esterilitza i finalment ACAIMA recull l'animal que és retornat a la seva colònia de gats territorial. Si l'animal necessita repòs o medicació comptem amb voluntaris que els cuiden als seus domicilis durant dos o tres dies.

Quins passos seguiu davant l'alerta d'un maltractament o abandonament d'un gat?

Actualment l'Ajuntament d'Olesa està realitzant un projecte-protocol a seguir en el cas d'abandonament. Des del ciutadà que avisa la policia que existeix un animal al carrer o un possible maltractament a qualsevol animal fins al servei de recollida contractat per l'Ajuntament. Des d'ACAIMA i totes les entitats animalistes d'Olesa esperem i desitgem que aquests serveis en la mesura del possible, siguin gestionats per protectores i no per empreses privades, moltes de les quals són criadors d'animals i per descomptat sembla una contradicció ser criador, promoure la comercialització d'animals i recollir animals abandonats.

Quines campanyes heu portat a terme per fomentar la tinència responsable dels animals i controlar l'augment de les colònies al carrer?

És una funció que es realitza juntament amb l'Ajuntament. ACAIMA realitza xerrades informatives en col·legis per conscienciar sobre els drets dels animals del carrer i que entenguin que els gats són "els altres ciutadans del poble" amb plens drets de viure a Olesa de Montserrat.

Segurament, com a voluntària, hauràs viscut molts moments, però quin és el moment que recordes com a més emotiu?

Potser quan comencem el projecte i capturem el nostre primer amic gat i desgraciadament estava greument malalt i va caldre sacrificar-lo per evitar-li dolor i una mort segura. O quan la meva amiga gata Gorgonzola em va adoptar a mi i la meva família, i va conviure amb nosaltres fins l'any passat. Gorgonzala ha estat part de la meva família i m'ha proporcionat molts moments de felicitat a mi i al meu fill Cheick.

Quan vaig començar a viure a Olesa la situació dels gats al Parc Públic Central d'Olesa era terrible, gats malalts, molt prims, atropellats, etc., sense cap dubte el meu millor moment actualment segueix sent anar al Parc Públic Central d'Olesa i veure els nostres amics els gats, sans, esterilitzats, amb alimentació, vivint en pau juntament amb els ciutadans d'Olesa. Sempre m'emociona veure'ls així de feliços.

Comentaris

L'entorn urbà no és lloc per a aquests animals. L'objectiu final hauria de ser reduir-ne la població i treure'ls del carrer. La cria animal no té res a veure amb el benestar animal. Vivim en una societat que 'fabrica' aquestes criatures per una banda, mentre que per l'altra els abandona, maltracta i mata. Sense parar.

Afegeix un comentari nou