La comptabilització de l’IVA en les entitats socials

Autor/a: 
Montse Garcia

La comptabilització de l’IVA en les entitats socials

Autor/a: 
Montse Garcia

Resum: 

Sovint les entitats no lucratives estan exemptes de facturar amb IVA, i de vegades són subjectes passius d’aquest impost de forma total o parcial. Comptabilitzar l’IVA correctament és molt important, ja que davant l’Agència Tributària les entitats socials tenen les mateixes obligacions que qualsevol empresa.

Xarxanet posa a l’abast de les entitats del tercer sector un recurs amb les eines necessàries per fer el registre dels assentaments comptables relacionats amb l’IVA.

Les entitats no lucratives, igual que les empreses, han de declarar IVA, ja que la llei estableix que qualsevol entitat social tindrà efectes d’empresa davant l’Agència Tributària.

En funció de la seva finalitat i dels serveis que ofereixin, les entitats socials podran acollir-se a algunes de les exempcions que contempla la Llei de l'IVA, per la qual les entitats poden estar exemptes totalment o parcialment d’aquest impost.

Les entitats que estiguin obligades a fer les declaracions de l’IVA hauran de presentar trimestralment el model 303 i la declaració anual mitjançant el model 390. Per a la correcta declaració d'aquests impostos, hauran de portar al dia els llibres registre de compres, vendes i compres de béns d’inversió. A més, moltes entitats estan obligades a portar al dia la comptabilitat, ja que han de presentar l’Impost de Societats.

En aquest recurs es podrà trobar la següent informació:

  • Els comptes comptables que intervenen en el registre d’IVA
  • Registre quan la totalitat de la facturació està exempta d’IVA
  • Registre quan la totalitat de la facturació està subjecta a IVA
  • Registre quan hi ha una part de la facturació exempta i una altra subjecta d’IVA
  • Assentament de regularització de l’IVA a final de cada trimestre

Afegeix un comentari nou