Per Sant Jordi, consum sostenible

Autor/a: 
Maite Torrents
 Font:
Font:

Per Sant Jordi, consum sostenible

Autor/a: 
Maite Torrents

Resum: 

Per Sant Jordi moltes entitats surten al carrer per vendre roses produïdes de forma sostenible o llibres de segona mà per obtenir recursos, però també per contribuir a ser més solidaris.

El grup Barrejant de Sant Boi organitza un any més la trobada d’entitats solidàries, que aquest Sant Jordi 2014 les 8 entitats participants oferiran roses de proximitat, llibres de segona mà i artesania de comerç just per recaptar fons que es destinaran a projectes de cooperació i contribuir a fer un consum responsable i sostenible.


Per què roses sostenibles i de proximitat?

A Catalunya l’any passat es van vendre 6 milions de roses per Sant Jordi, la majoria provenen de Colòmbia, Equador o Kènia, només el 5% es produeixen aquí, des de moltes organitzacions es reivindica una producció justa amb la societat i respectuosa amb el medi ambient.

A Colòmbia el 80% de les treballadores són dones que són acomiadades quan queden embarassades, fan un horari d’entre 10 i 12 hores al dia i per cada rosa que es ven, elles només reben el 2,5%, a Kènia es paguen salaris inferiors a un dòlar per una jornada d’entre 8 i 12 hores.

En aquests països els cultius de flors són els més tractats amb agroquímics, una cinquena part dels productes que es fan servir estan prohibits a Europa. Aquest ús indiscriminat de plaguicides i fertilitzants sintètics provoca altes taxes de malalties i cada dia es poden produir una mitja de cinc intoxicacions.

El medi ambient també surt perjudicat, els cultius de flors que es fa en hivernacle necessiten unes grans quantitats d’aigua, provocant l’esgotament dels aqüífers naturals. Els productes químics contaminen l’aigua i la terra, alterant els ecosistemes.


Que es pot fer per contibuir a un consum sostenible?

  • Reduint la demanda de flors per reestructurar les zones productores.
  • No comprant-les fora de temporada, les roses són de primavera.
  • Demanant l’origen de les flors i valorar la possibilitat de no comprar si es creu que no prové d’un cultiu adequat. No donant suport a realitats que no coneixem i contribuint al comerç local.
  • No acceptant roses que es regalen als comerços.

Afegeix un comentari nou