Observatori del Deute en la Globalització

El judici popular al projecte Castor se celebrarà el 17 de juny a Barcelona

news-iconNotícia > Social

Entitats de la societat civil promouen un judici popular al projecte Castor

El procés se celebrarà el 17 de juny a Barcelona i s’emmarca en una campanya per exigir responsabilitats i denunciar l’impacte ambiental, social i financer d’aquesta fallida infraestructura.

El BBVA és el banc que més comercia amb empreses armamentístiques. Font: No a la Banca Armada

news-iconNotícia > Econòmic

La campanya #NoalaBancaArmada participarà a la junta d'accionistes del BBVA

Les entitats involucrades en la iniciativa busquen accionistes que els cedeixin les seves accions per intervenir a la junta general i denunciar les polítiques d’inversions en empreses d’armament.

Documental sobre La ruta del tomàquet. Font: ODG

news-iconNotícia > Social

5 documentals imprescindibles per apostar per un altre model alimentari

Com funciona i què amaga el sistema agroalimentari actual? Què podem fer per transformar-lo? Quines alternatives estan ja en marxa? Si vols conèixer les respostes, no et perdis aquestes cinc històries.

Part del cartell del documental "La ruta del tomàquet"

news-iconNotícia > Ambiental

D'on vénen els tomàquets que es consumeixen a Catalunya?

El documental "La ruta del tomàquet" intenta donar resposta a aquesta pregunta i analitzar les seves implicacions. S'estrena dilluns 29 de juny, al CCCB.

Fotograma del curtmetratge "Em deus 3.000 entrepans"

news-iconNotícia > Internacional

Un curtmetratge denuncia el bullying i el deute extern

Quina relació hi pot haver entre l'assetjament escolar i el deute extern? El curtmetratge "Em deus 3.000 entrepans" fa aquest paral·lelisme i denuncia l'abús de poder tant en un com en l'altre.

Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute

news-iconNotícia > Internacional

Conferència internacional: Les crisis del deute

És una acció que té lloc el 31 de maig a Barcelona i l'1 de juny a Sant Cugat del Vallès. Organitzen l'Observatori del Deute en la Globalització (ODG) i la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD). La crisi del deute no és actualment un problema exclusiu d’Europa.

Taller ODG

news-iconNotícia > Internacional

Taller-debat en l'àmbit de la cooperació: "Mecanismes financers fora de control?"

És un taller de formació i debat adreçat a membres d’entitats, activistes de moviments de solidaritat internacional i experts i acadèmics en l'àmbit de la cooperació. Organitza l'Observatori del Deute en la Globalització (ODG).

David Llistar col·labora amb l'ODG

news-iconNotícia > Internacional

És necessari créixer o decréixer per eradicar la pobresa? Desenvolupament, anticooperació i decreixement

Són compatibles els creixements de Nord i Sud globals? O convé un decreixement del primer per permetre créixer al segon? Un article de David Llistar, de l'Observatori del Deute en la Globalització, a "Canvi Social i Cooperació en el s. XXI", nou llibre editat per la UB i la Fundació Intervida, ho analitza.

Observatori del Deute en la Globalització

news-iconNotícia > Internacional

Sobre les relacions d'"anticooperació" entre Europa i Amèrica Llatina – el Carib

Les relacions entre Amèrica Llatina – el Carib (ALC) i la Unió Europea semblen ser fàcils, segons els comunicats oficials. Però les relacions comercials, financeres, culturals, ambientals, migratòries i militars no van per un camí de roses, segons explica l'Observatori del Deute en la Globalització (ODG) en la seva última publicació.

Part del cartell de la Festa de la Rumba de Xarx@ntoni

news-iconNotícia > Comunitari

Mercat d'intercanvi i festa de la cultura popular, a Sant Antoni

La Xarxa Comunitària de Sant Antoni - Xarx@ntoni organitza el 8 i 9 de juny tot un ventall d'activitats, que van des de la festa de la rumba i una Install party fins a un mercat d'intercanvi, passant per diverses xerrades i tallers, així com una visita guiada per recuperar la memòria del barri de Sant Antoni, a Barcelona.

La banca armada. Inversions explosives de bancs i caixes

news-iconNotícia > Internacional

Justícia i Pau analitza la relació entre la banca i la indústria de les armes

El darrer informe del Centre Delàs, de Justícia i Pau, "La banca armada. Inversions explosives de bancs i caixes", mostra la importància del finançament del negoci de les armes i el volum que ha assolit en els últims anys, en seixanta de les entitats financeres que operen a Espanya.

Una noia trencant la seva tarjeta bancària. Campanya "Mou els teus diners"

news-iconNotícia > Internacional

Mou els teus diners!

A partir de l'1 de març persones i organitzacions del Regne Unit mouran els seus diners dels grans bancs a alternatives més ètiques i útils a nivell social. Ho faran de manera individual, però formant part d'un moviment global a favor d'un sistema financer més ètic.

La primera pel·licula de ficció sota llicència Creative Commons a casa nostra.

news-iconNotícia > Internacional

S'estrena la pel·lícula Interferències a Internet, ara completa

Després de 4 setmanes en cartellera a dos cinemes de Barcelona i més de 19.000 visionats dels capítols i tràiler a Internet, des del 22 de desembre s'ha estrenat la pel·lícula Interferències, en línia. La crisi global, el deute extern, les alternatives dels moviments socials per a la transformació, ara en una pel·lícula sota llicència Creative Commons.

Interferències - Retalls de premsa

news-iconNotícia > Informàtic

Ficció en Creative Commons al voltant de la crisi global

Interferències, una producció feta per l'Observatori del Deute en la Globalització (ODG) i la Fundació Quepo, és la primera pel·lícula de ficció del cinema català i espanyol realitzada sota llicència Creative Commons. Es projectarà als cinemes Alexandra i Girona de Barcelona durant la setmana del 18 al 24 de novembre. Vols col·laborar en la difusió d'aquest projecte?

news-iconNotícia > Internacional

Leonardo Boff escriu sobre la crisi ecològica i socioeconòmica: 'Crisi terminal del capitalisme?'

En l'article, l’autor, ecologista, escriptor, teòleg de l'alliberament i pensador brasiler, manté una tesi que explica que la crisi actual del capitalisme és terminal.

Amb l’actual model globalitzat s'han saltat els límits de la Terra, amb depredació extrema, explica. I es tracta d’una crisi en el sentit més ampli, que afecta als mateixos països del cor del sistema, segueix explicant en la seva tesi.

news-iconNotícia > Internacional

'Navegant pels meandres de l'especulació alimentària', de l'ODG

Les xifres de l’Organització Mundial per l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) mostren que durant el 2010 el nombre de persones que passava gana a tot el món era de 925 milions i, que probablement aquest nombre aniria d’augment en el futur. També s’ha registrat una tendència a l’apujada de preus dels aliments bàsics. A l’Estat espanyol s’ha anunciat que els cereals cotitzen entre un 35% i un 74% més que l’any passat. Un informe en línia de l'ODG, Observatori del Deute en la Globalització.

news-iconNotícia > Social

3 anys lluitant per una banca desarmada

Amb els conflictes actuals, torna a ser un tema de debat la venda d'armes als països no democràtics. Des de fa uns anys, diverses entitats socials exigeixen a bancs, empreses i governs que no venguin armes a països que vulneren els drets humans. És el cas de Justícia i Pau, l'Observatori del Deute en la Globalització i Setem, que porten a terme dues campanyes de denúncia de les inversions d'entitats financeres espanyoles en armament.

news-iconNotícia > Internacional

SETEM Catalunya presenta l'informe: 'Caixes d'Estalvis i desenvolupament al Sud'

Edita: SETEM. Autoría: ODG - FETS - SETEM. En ple procés de reestructuració forçada del sistema financer espanyol, ofereixen aquest estudi sobre les Caixes d’Estalvis de l’estat i el seu vincle amb el desenvolupament als Països del Sud (altrament dits països empobrits). Un vincle que, "com podreu veure, va bastant més enllà dels projectes de cooperació internacional finançats per l’Obra Social de les caixes i produeix efectes de caire totalment oposat."

news-iconNotícia > Internacional

El "Complejo del Río Madera": un caso de anticooperación española. Informe ODG

El informe, fruto del trabajo realizado conjuntamente con Veterinaris Sense Fronteres y SETEM, apunta el caso del “Complejo del Río Madera”, uno de los mayores conflictos sociales, económicos y ambientales implicados por el pujante desarrollo de las megainfraestructuras en América del Sur, en el marco de la Iniciativa para la Integración de las Infraestructuras Regionales Sudamericanas (IIRSA).

news-iconNotícia > Internacional

Un cas d'anticooperació espanyola: des d'Informes ODG: El 'Complex del Riu Madera'

L'Informe explica, a través d'un cas concret, com poden fer mal els mecanismes d'anticooperació, aquell conjunt de normes, institucions i valors dels països rics que afecten negativament als països en desenvolupament.

news-iconNotícia > Internacional

El Govern espanyol cancel·la el deute d'Haití

Organitzacions socials i 82 ajuntaments van reclamar a l'executiu que executés sense condicions la cancel·lació del deute haitià després del terratrèmol. Sis mesos després el Govern ha complert amb les demandes. Una feliç notícia.

news-iconNotícia > Internacional

A sustainable blog about the climatic change

The Observatory of the Debt in the Globalization (ODG), -about the blog that they created on the occasion of the Summit about Climatic Change in Copenhagen-, had subscriptions to keep on receiving the articles that ODG members - "in situ", or from Barcelona- published in a daily way, previously and during the mentioned meeting, they gives it new contents, in more areas.

news-iconNotícia > Internacional

Resultado de la Cumbre. Una crónica desde Copenhaguen, desde el asociacionismo catalán

Miquel Ortega, de la acreditada ONG catalana Observatorio de la Deuda en la Globalización, desplazado a la capital danesa, nos ofrece una breve crónica. También publicamos el posicionamiento de esta ONG en relación a los resultados: "Nos hacía falta un buen acuerdo, no cualquier acuerdo".

news-iconNotícia > Internacional

Una crònica final des de Copenhaguen, de l'associacionisme català

Miquel Ortega, de l'acreditada ONG catalana Observatori del Deute en la Globalització (ODG), desplaçat a la capital danesa, ens ofereix una breu crònica. També publiquem el posicionament d'aquesta ONG (I QUÈ HA PASSAT A LA CIMERA), en relació als resultats: “Ens calia un bon acord, no qualsevol acord”.

news-iconNotícia > Internacional

Segueix els resultats de la conferència sobre el Canvi Climàtic de Copenhaguen

Des de l'ODG volen que puguis estar al dia sobre el que es diu, es negocia i es decideix al voltant del canvi climàtic.