Crisi

Imatge d'una persona sensesostre

news-iconNotícia > Social

Una cinquena part de la població catalana pateix pobresa cronificada

La bretxa del risc de pobresa és molt superior a la d’abans de la crisi i les desigualtats pel que fa a la distribució de la renda continuen tres punts per sobre de fa una dècada.

news-iconOpinió

Entitats i crisi econòmica. On som?

Sembla ahir, però l’any 2008 va començar a Occident, una crisi econòmica de gran envergadura que va afectar el nostre país amb especial duresa. Fa tant temps que dura que ja ens hem acostumat a viure-hi i ja no parlem ni de brots verds. Fem una mica de recompte de com va anar tot plegat a partir de l’efecte dòmino.

La distància entre el llamp i el tro (imatge:tantarantana.com)

news-iconNotícia > Ambiental

"La distància entre el llamp i el tro": el voluntariat puja a l'escenari

El teatre Tantarantana estrena el 15 d’octubre l’obra “La distància entre el llamp i el tro” de Jumon Erra, que aporta una reflexió sobre el voluntariat, en un context de crisi ambiental.

Llum d'una espelma

news-iconNotícia > Jurídic

Mesures de protecció pels deutors hipotecaris i contra la pobresa energètica al nou Codi de consum

Per evitar els talls de subministraments bàsics, les persones en situació de vulnerabilitat econòmica tindran 15 dies per presentar un informe de serveis socials que acrediti la seva situació.

news-iconNotícia > Projectes

Contribueix a reclamar un Pacte d'Estat per a la Infància!

#YoPidoPacto és una campanya impulsada per UNICEF que vol fer una crida per aconseguir un Pacte d'Estat per a la Infància, ja que els últims informes assenyalen que Espanya segueix sense reduir la pobresa infantil.

news-iconOpinió

Una crisi, dues societats?

Pot canviar una societat en tres anys? I de quina manera i en quins aspectes? Segurament existeixen indicadors i estudis en profunditat que serien capaços de respondre a aquesta pregunta de manera molt més detallada, però jo els hi proposo un senzill experiment personal, que no els hi portarà més d’una hora.

Ferrovellers

news-iconNotícia > Social

Barcelona crea una cooperativa per donar feina als ferrovellers

El pròxim mes de setembre comença una prova pilot que donarà feina a les persones que sobreviuen recollint ferralla pels carrers de la ciutat.

news-iconNotícia > Social

Catalunya critica el pla antipobresa del Govern central

Els 16 milions que el Govern central destina a lluitar contra la pobresa infantil provoca crítiques. Algunes de les comunitats autònomes se senten perjudicades per el repartiment del crèdit extraordinari.

news-iconOpinió

Crisi i voluntariat

Estem immersos en un canvi d’època molt profund. A més de la crisi econòmica que genera enormes desigualtats, i injustícia social, vivim en un incert debat sobre el paper de l’estat i de la societat.

Avancem cap a la Sostenibilitat integral

news-iconNotícia > General

La sostenibilitat integral i saber comunicar: claus per afrontar el futur

4 raons per avançar en paral·lel cap a la sostenibilitat integral de les entitats del Tercer Sector Social. Llegeix el post al blog de xarxanet.org.

news-iconOpinió

La sostenibilitat integral i saber comunicar: claus per afrontar el futur

Els fets dels últims anys han posat entre les cordes a moltes entitats, obligant-les així a repensar-se. La crisi i la restricció de fons públics i privats ens estan portant a una situació de transformació del sector.

Cartell xerrada "Acció Local, motor de canvi global" (Font: FAS)

news-iconNotícia > Comunitari

Acció civil organitzada i local, motor de canvis globals

La Fundació Autònoma Solidària (FAS) inaugura el nou curs amb les xerrades d’Arcadi Oliveres i Ada Colau; dos testimonis, protagonistes i exemples de com l'acció local pot ser motor de canvi global.

Imatge: Federació Catalana d'ONG

news-iconNotícia > Internacional

Drets humans a la “pikota”?

Són 5 sessions independents i obertes, dins d'un cicle aquest octubre i novembre. Una anàlisi de l'estat dels drets humans al món des d'una perspectiva catalana: habitatge, salut, mobilitat, participació ciutadana, crisi.

Captura web Egyptian Initiative for Personal Rights

news-iconNotícia > Internacional

Moviments socials i crisi extrema al conflicte egipci

Hi ha fets clars en el conflicte egipci: brutalitat, complexitat, i internacionalització de la crisi. Activistes catalans han emès aquests dies un comunicat en relació a la situació a Egipte, obert a adhesions d'entitats i individus. Veiem també posicionaments de la societat civil egípcia.

Imatge del seminari

news-iconNotícia > Comunitari

El gran projecte del cooperativisme és crear, generar i gestionar confiança

Ja està disponible la relatoria del seminari “Cooperativisme i mutualisme a principis del segle XX”, organitzat per XarxAteneu amb la col·laboració de la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia i el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Portada del llibre "Em dic Pep i visc al carrer"

news-iconNotícia > Comunitari

“Em dic Pep i visc al carrer”

El Centre Heura, ha editat el primer conte per explicar a nens i nenes de zero a 100 anys la realitat de les persones sense llar. Una forma diferent de narrar la difícil situació que viuen les persones sense casa a través de l’experiència de l’entitat.

el futur del Tercer Sector social a l'entorn de la crisi

news-iconNotícia > Social

Estudi sobre el present i el futur del Tercer Sector social a l'entorn de la crisi

La Fundació “la Caixa”, l’Institut d’Innovació Social d’ESADE i la Fundació PwC presenten el proper dia 25 al Palau Macaya (P. de Sant Joan 108 de Barcelona) “l’Estudi sobre el present i el futur del Tercer Sector Social a l'entorn de crisi”.

Lluita contra la gana. Font: Barcelona.cat (flickr)

news-iconNotícia > Projectes

Què es fa a Catalunya per cobrir les necessitats alimentàries?

La Taula del Tercer Sector ha publicat el dossier “L’ajuda alimentària a Catalunya”, un document on, entre altres, es fa un repàs dels principals programes d’ajuda alimentària que es porten a terme per pal·liar les necessitats de les persones més vulnerables.

Federació Catalana del Banc dels Aliments

news-iconNotícia > Social

Neix la Federació Catalana del Banc dels Aliments

Conscients que la unió fa la força, els bancs d'aliments de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona s'han unit en una federació per treballar coordinadament, amb més eficàcia i amb més força davant de les administracions.

news-iconOpinió

Una globalització de la resistència

La setmana post-Fòrum Social Mundial és sempre una setmana de ressaca. La intensitat d’aquests dies tunisians ens deixa amb la sensació d’haver assistit a un torrent d’idees, conflictes, solucions, possibilitats, límits…

I Certamen de curtmetratges "Ecologisme o Crisi"

news-iconNotícia > General

I Certamen de curtmetratges "Ecologisme o Crisi"

Ecologistes en Acció convoca un certamen de curtmetratges de 3 a 5 minuts de durada, obert a la presentació de treballs per qualsevol persona o entitat.

Fotografia d'una fletxa en un carrer - Eduardo - Flickr

news-iconNotícia > General

Un mirall que ens reflecteix

En un context de crisi com l'actual, Sergi Rovira analitza les divergències de visió i opinió en les organitzacions. Podeu llegir-ho al bloc.xarxanet.org

news-iconOpinió

Un mirall que ens reflecteix

La meva organització va bé? Com percebo que la meva organització funciona? Quines referències faig servir per valorar-ho? (i no em refereixo a un reguitzell d’indicadors ben alineats).

Camins cap a la integració sociolaboral

news-iconNotícia > Social

V jornada de drogodependència: Camins cap a la integració sociolaboral

Està organitzada per la Universitat de Barcelona i la ONG Projecte Home per conèixer i pal·liar les dificultats en l’actual context de crisi de trobar feina a aquells col·lectius més vulnerables.

Formació

news-iconNotícia > Internacional

Nous cursos: intervenció davant la crisis; gènere, educació i cultura de pau

L'Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona ens informa que aquesta setmana s'obren les inscripcions pels nous cursos.

Imatge de la jornada

news-iconNotícia > General

Estratègies de les entitats per fer front a la crisi

El passat 29 de novembre, Suport Associatiu va organitzar la II trobada d'entitats del Club de Suport que, sota el lema "Estratègies de les entitats per fer front a la crisi", va servir per reflexionar sobre temes de gestió amb qualitat a les entitats del Tercer Sector i compartir experiències i bones pràctiques.

news-iconNotícia > Comunitari

Esquerdes al mur - una crida per recollir històries que convoquin a l’esperança

Cada dia rebem notícies relacionades amb la crisi que estem patint i les seves conseqüències socials. Aquesta successió de males notícies pot dur-nos al desànim, al catastrofisme o al fatalisme de creure que davant d’aquesta situació no hi ha res a fer.

Bancs d’Aliments

news-iconNotícia > Social

La Federació de Bancs d’Aliments rep el premi Príncep d’Astúries de la concòrdia

La Federació Espanyola de Bancs d’Aliments ha obtingut aquest passat dimecres, 15 de setembre, el premi Príncep d’Astúries de la concòrdia.

Creu Roja Lleida

news-iconNotícia > Social

Creu Roja Lleida dóna suport a 13.336 persones afectades per la crisi

Creu Roja Lleida va ajudar un total de 13.336 persones afectades per la crisi econòmica al llarg del 2011, la qual cosa representa un increment del 10 per cent respecte al 2010. Aquestes són dades de l’última memòria d’activitat de Creu Roja Lleida, que també reflecteix que la Institució Humanitària a Lleida tenia al final de 2011 un total de 1.732 persones voluntàries a tota la província i 14.743 socis i sòcies.

news-iconNotícia > Social

El paper del voluntariat en temps de crisi

El passat mes de Juliol, durant els cursos d’estiu de la universitat Complutense de Madrid, es van celebrar unes jornades sobre “La sociedad en transformación: el papel del voluntariado hasta el 2020″, que va comptar amb la participació de figures de reconegut prestigi en matèria de voluntariat i representants del Tercer Sector.

Portada de l'edició especial de la revista Ajoblanco: L'Informe Petras

news-iconNotícia > Projectes

L’Informe Petras: crònica d’una crisi anunciada

Ja han passat 16 anys des que la desapareguda revista Ajoblanco va publicar en edició especial la versió completa del polèmic i controvertit Informe Petras.

Hotel dels desnonats Font: Ara.cat

news-iconNotícia > Social

L’hotel per a desnonats de Barcelona estarà a l’Eixample i atendrà a 40 famílies

L’hotel social s’ubicarà a un edifici desocupat del carrer Londres i atendrà provisionalment a 40 famílies que hagin estat desnonades.

news-iconNotícia > Social

Els immigrants es troben més complicacions i es posen en marxa nous programes per ajudar-los a tornar al seu país d’origen

La crisi està afectant molt el col·lectiu de persones immigrades i les retallades també. El proper 1 de setembre milers d’estrangers perdran la targeta sanitària i, malgrat iniciatives de diferents associacions, la situació actual fa que molts es plantegin tornar al seu país d’origen.

news-iconNotícia > Social

Un estudi de la FSG diu que la crisi és més dura amb la població gitana que amb la resta de la població

L’estudi comparat “Población gitana española y del Este de Europa, empleo e inclusión social, 2011” constata que la crisi pot endur-se per davant 30 anys d’avanços socials de la comunitat gitana.

news-iconNotícia > Social

"Estáis más cerca de nosotros que de tener un yate"

A Catalunya, una de cada cinc persones viu en situació de pobresa i, en els darrers quatre anys, la població sense llar a Barcelona ha augmentat un 32,1%. La memòria anual d’Arrels recull informació en aquesta línia i recorda la importància de protegir els Serveis d’Atenció Primària i impulsar mesures que garanteixin l’allotjament estable.

news-iconNotícia > Social

Creix el nombre de persones voluntàries durant la crisi econòmica

La crisi econòmica està fent aflorar la solidaritat entre la ciutadania. En el que portem d’any, la Plataforma del Voluntariado de España ha detectat un increment d’un 20% en el nombre de persones que s’interessen per col·laborar amb una organització social; moltes d’aquestes persones es troben a l’atur o són majors de 65 anys.

Marató per la pobresa

news-iconNotícia > Social

Marató per la Pobresa: Gran acte festiu, el diumenge 27, a Pallejà

Aquest diumenge 27 de maig tota la ciutadania del Baix Llobregat està convocada a prendre part de les activitats programades per l’Ajuntament de Pallejà i la Federació Catalana de Voluntariat Social per a donar recolzament a La Marató per la pobresa promoguda per Catalunya Ràdio i la Fundació La Marató de TV3. A les 13.43 està prevista la connexió de TV3 en directe!

news-iconNotícia > Social

Les entitats socials alerten sobre el deteriorament de la pobresa

La Comissió VIH/Sida i Exclusió Social de la Federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) ha presentat a la directora general de l’ICASS del Departament de Benestar Social i Família l’informe de les activitats de l'any passat als onze centres residencials per a persones que conviuen amb el VIH/Sida i que estan gestionats per entitats membres de la xarxa, amb conveni amb l’ICASS.