Interacció 2010 Democràcia cultural i transformació social

 Font:
Dimarts, 19/10/2010 fins Divendres, 22/10/2010

Interacció 2010 es planteja afermar el seu caràcter de referent en el món de les polítiques i la gestió cultural amb una qüestió que està generant un viu debat en el món cultural: la participació activa de la ciutadania en la creació i la difusió de la cultura.

OBJECTIUS:

• Fer que Interacció 2010 contribueixi a elaborar una nova agenda política per a la cultura al món local.
• Aprofundir les línies de debat i reflexió del programa de formació i del Fòrum de Regidors i Regidores de Cultura.
• Situar la dimensió social de la cultura i la democràcia cultural en el centre de les agendes dels responsables polítics i tècnics dels municipis, incidint en aspectes fonamentals com la participació, l'impuls de la creativitat i la cohesió social.
• Fomentar el debat en aquest àmbit, amb la participació de destacades personalitats que l'hagin estudiat i treballat a fons.
• Aprofitar l'impuls i energia que caracteritza Interacció com a lloc de trobada de regidors, tècnics i gestors culturals, i també com a gran àgora que permet, posteriorment, crear punts de contacte i establir relacions de treball entre municipis diferents.
• Exercir, un cop més, de referents i laboratori d'idees en els processos de definició de les polítiques públiques de la cultura dels propers anys.

PROGRAMA
Interacció 2010 s'organitza al voltant de tres eixos temàtics, que es desenvolupen a través de sessions plenàries i sessions simultànies. A les sessions plenàries hi assisteixen tots els inscrits, mentre que a les sessions simultànies caldrà inscriure's en un dels àmbits en què es divideixen. Les sessions simultànies poden tenir un caràcter pràctic (presentació d'experiències), teòric o bé fomentar el debat entre els participants.
Les sessions simultànies estan distribuïdes en 3 blocs:
• Bloc 1. La democràcia cultural i el fenomen amateur com a factor de cohesió social. En aquest àmbit s'analitzarà la importància de la cultura amateur com a font de cohesió social, participació i mobilització cultural de la població. La cultura ha de jugar un paper actiu i de primer ordre en l'establiment de vincles i xarxes socials en el territori.
• Bloc 2. La cultura popular i l'associacionisme cultural. La cultura popular rau a la base de la creació i l'expressió dels ciutadans. Aquest bloc vol analitzar com sorgeixen aquestes formes d'expressió i els lligams i estratègies que s'estableixen en el territori per tal de fer-les efectives.
• Bloc 3. Els nous instruments per a la creació artística i els nous llenguatges de la cultura. Les tecnologies han facilitat una distribució horitzontal de la cultura, en què els usuaris passen a ser contribuïdors i agents actius de la creació. El concepte de democràcia cultural s'amplia amb aquestes noves eines i les relacions socials que impulsen.
Formulari d’inscripcions

Data: 

Dimarts 19 oct

Hora: 

22:12

Organitzador: 
CERC
Correu electrònic de l'organitzador: 
oerc.interaccio@diba.cat