A l'Escola FORCA parla d'educació emocional

Fundació Escolta Josep Carol
Autor/a: 
Escola FORCA
 Font:
Font:

A l'Escola FORCA parla d'educació emocional

Autor/a: 
Escola FORCA
Fundació Escolta Josep Carol

Resum: 

Es reflexiona sobre l'educació emocional en el lleure amb els pedagogs i educadors socials Gerard Corriols i Roger Llopart, que compten amb una dilatada experiència en l'àmbit educatiu i del lleure i a més, són formadors de l'Escola Forca.

Des de l'Escola FORCA s'aposta perquè l'educació emocional formi part de les formacions d'educació en el lleure, no només en sessions concretes, sinó com a competència transversal.

Darrerament sentim molt a parlar de les emocions...

Roger Llopart: Sí, és veritat que li estem donant molta importància, perquè sabem que les emocions tenen unes repercussions vitals per les nostres vides, ja sigui dels infants o dels adults. Fins ara la gestió de les emocions és reduïa a negar-les: “No ploris que no n’hi ha per tant” “No has de tenir por”, “ha estat una rascadeta de no res...” Ens queda encara molta feina per fer.

M’imagino que feu referència a l’educació emocional. En què consisteix?

Gerard Corriols: L’educació emocional és l’art d’aprendre a viure feliçment, permet reconèixer les emocions per poder-les gestionar de la manera més adequada i respectuosa amb un/a mateix/a i amb l'entorn. Hem passat d’un paradigma basat en projectes vitals a llarg termini, a una societat líquida en constant moviment i transformació per a la qual no ens han educat.

RLL: Una educació integral és aquella que contempla totes les vessants de la persona, la dimensió emocional és una d’elles, i l’hem de treballar de forma transversal. L'objectiu d'educar aquesta dimensió és ensenyar recursos personals per tal de gestionar les emocions, amb la idea d’afavorir el seu benestar.

Per què és important l'educació emocional en l'àmbit del lleure?

RLL: Incentiven la seva motivació, generen unes actituds proactives, fomenten el sentiment de grup, tot millorant les seves relacions socials.

GC: És un element clau de la pedagogia activa. L'educació en el lleure ofereix un escenari favorable a l’educació emocional al posar a la disposició d'infants i joves espais no formals on poden expressar-se amb igualtat i llibertat. De fet, el lleure perdria el sentit si no tingués com a fonament els valors. Quan l'escala de valors està ben endreçada, les emocions s’equilibren a la perfecció.

Com podem treballar l'educació emocional en el món del lleure?

GC: El millor mètode d'educació emocional rau en donar exemple. Cal aprofitar la riquesa que ens ofereix la descoberta de l'entorn per reconnectar amb la biodiversitat i amb nosaltres a través d'activitats ecoeducatives i de relaxació com ara la meditació. Aquestes experiències permeten completar amb excel·lència el cercle dels valors i les emocions de manera inclusiva i integral.

RLL: Un altre element clau és el de generar un clima social, un ambient favorable que influirà de forma decisiva en el seu desenvolupament. Si l’educació ha de ser un procés d’aprenentatge per a la vida, les emocions són molt importants i les hem de tenir en compte.

Al principi heu fet referència a la negació de les emocions com un camí equivocat “el no ploris“, ”no passa res”...

RLL: Les famílies i els educadors som el principal model pels infants i joves. Quan l’infant o jove sent paraules que defineixen allò que està experimentant, rep un gran consol. Algú ha reconegut la seva vivència interior.

Ja fa molts anys que treballeu formant futurs monitors/es i directors/es, heu notat canvis respecte la importància que es dóna a l'educació emocional en el món del lleure?

GC: És un tema que desperta molt d’interès que desperta l’anhel vers l’orientació i l'equilibri per trobar un sentit i un lloc a la vida. Tanmateix, el repte, més que educar les emocions, rau en incorporar-les i normalitzar-les a les formacions i a les activitats de lleure.

Afegeix un comentari nou