El Congrés Internacional de Voluntariat debat sobre les prioritats del sector

El Congrés Internacional de Voluntariat debat sobre les prioritats del sector

Resum: 

Barcelona acull entre els dies 1 i 7 de desembre el Congrés Internacional de Voluntariat. Durant l'esdeveniment 7 xarxes internacionals i més de 80 organitzacions estan treballant per a consensuar estratègies. Diferents responsables d'organitzacions ens expliquen quins poden ser els temes prioritaris: Augmentar la influència, aconseguir més reconeixement, assolir els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni i millorar la gestió del voluntariat.

El Congrés Internacional de Voluntariat s'està celebrant aquests dies a l'Espai Jove de Gràcia a Barcelona. En aquest esdeveniment s'han programat múltiples activitats com seminaris, jornades de sensibilització o espais de treball en xarxa. Un dels principals objectius de la trobada és "definir i consensuar una visió i una estratègia per al voluntariat internacional durant els propers 10 anys". Aquesta estratègia servirà per a la posterior elaboració d'un llibre blanc.

Aprofitant la presència de diferents representants d'organitzacions internacionals hem debatut amb ells quins són els actuals reptes del voluntariat.

Augmentar la influència del voluntariat
Segons Ghulam Isaczai, cap de la Divisió de Desenvolupament del Programa de Voluntaris de les Nacions Unides (UNV), cal tenir molt present que el voluntariat no és només un servei. Molts cops el voluntariat és vist per les institucions públiques com una eina per abordar temes on l'administració no pot arribar. Cal que deixem enrere aquesta visió i entenguem que el voluntariat cal que sigui reconegut i recolzat. Que cal incorporar els voluntaris en els mecanismes de presa de decisions i cal fer-los participar.

Assolir els objectius del Mil·lenni
Per a Carmela Quin, del Programa d'Educació al Patrimoni Mundial de la UNESCO, una de les principals prioritats és l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM). Evidentment els responsables d'aquests ODM són múltiples: Estats, Organismes internacionals, Institucions públiques. Però segurament el voluntariat, i especialment la societat civil, hi tenen molt a dir. Cal pressionar perquè durant els propers 5 anys s'assoleixin aquests ODM.

Més suport, més reconeixement i millor gestió
Com podem donar un millor suport al voluntariat? I com aconseguim un millor reconeixement? Donar resposta a aquestes preguntes és un dels temes prioritaris per a Jinsu Yom, President de Coordinating Comittee for Internationaln Voluntary Service (CCIVS). Segons Yom aquest Congrés ajudarà a millorar les estratègies de suport i reconeixement al voluntariat. Unes estratègies que segurament passen per millorar la gestió que les organitzacions fan del voluntariat.

Un informe que generarà debat
Durant la trobada amb aquests representants d'organitzacions internacionals s'ha parlat de la imminent presentació de l'Informe Global sobre el Voluntariat del Programa de Voluntaris de les Nacions Unides (UNV). Segons Ghulam Isaczai es posaran sobre la taula determinats temes que generaran debat. Segons paraules d'Isaczai "No volem que l'Informe sigui polèmic, però generarà debat". Utilitzant la metàfora d'un iceberg, el representant d'UNV ha explicat que fins ara la definició de voluntariat s'ha focalitzat en la part superior. Però sota ll'aigua queden moltes formes de voluntariat. Hi ha gent que està desenvolupant funcions i tasques i no és conscient que en el fons està desenvolupant una acció voluntària.

Contingut relacionat:

- Coneix per dins el Congrés Internacional de Voluntariat en vídeo, I

- Coneix per dins el Congrés Internacional de Voluntariat en vídeo, II

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou