Juan Ángel Poyatos: “La clau del voluntariat corporatiu és aconseguir el major impacte en els beneficiaris”

 Font:
Font:
 Font:
Font:

Juan Ángel Poyatos: “La clau del voluntariat corporatiu és aconseguir el major impacte en els beneficiaris”

Resum: 

Quins són els beneficis del voluntariat corporatiu? Què aporta la RSC a les empreses, les entitats no lucratives i la societat? Entrevistem el subdirector de FUNDAR (Fundación de la Solidaridad y el Voluntariado), Juan Ángel Poyatos, per donar resposta a aquestes preguntes i conèixer de més a prop la relació que s’estableix entre empreses i entitats a través del voluntariat corporatiu.

Quines haurien de ser les prioritats en el món del voluntariat el proper any?

Davant d’un situació de crisi com la que estem travessant, s’han de buscar fórmules per poder continuar amb la tasca que desenvolupen les entitats de voluntariat. El voluntariat corporatiu pot permetre establir aliances entre empreses i ONG de forma que els resultats puguin ser de gran impacte per la pròpia organització, els beneficiaris i la pròpia empresa. No hi ha millor manera d’aconseguir que el programa de voluntariat d’una empresa sigui més creïble (tant per la societat com pels treballadors) que aconseguint el major impacte possible en la societat. Per tant, dels del meu punt de vista, les prioritats serien aconseguir estructures i fórmules que garanteixin l’acció social i una major professionalització de les entitats de voluntariat.

Quins són els avantatges del voluntariat corporatiu?

Des del punt de vista de l’empresa, cada vegada aquests beneficis es valoren més des de Recursos Humans, ja que millora la motivació, el treball en equip, la comunicació interna i determinades competències de les persones voluntàries. Les entitats de voluntariat són les que no acaben de veure clar aquest fenomen però crec que els pot aportar elements molt interessants. Per exemple, els voluntaris corporatius solen ser persones que poden aportar professionalitat i experiència, poden cobrir necessitats concretes de les entitats que d’altra manera no es podrien respondre, permet establir aliances amb les empreses i aconseguir voluntaris estables i finançament per projectes conjunts, donar a conèixer l’acció que desenvolupa l’entitat no lucrativa, i contribueix a que l’equip de l’entitat desenvolupi competències i habilitats noves.

Coneix algun exemple de bona gestió del voluntariat corporatiu que hagi vist últimament?

Un exemple de bona gestió, i de com ha de ser el voluntariat corporatiu des del meu punt de vista, és el programa Engage de FUNDAR. Es tracta d’un grup d’empreses que posen a disposició d’un programa un grup de treballadors voluntaris, que a la vegada treballen en equip sobre una o vàries línies d’actuació. Aquest és un element clau d’Engage, a més del treball col·laboratiu entre empreses, el fet de sumar esforços, conèixer companys d’altres companyies amb les quals col·labora el projecte de voluntariat, etc. Els voluntaris reben la formació adequada per millorar el desenvolupament de la seva acció i el programa s’avalua tots els anys amb la finalitat de millorar contínuament. Però, a més, destaca un element central: es tracta de voluntariat corporatiu que aporta valor estratègic, ja que els voluntaris no només col·laboren amb el seu temps, esforç i il·lusió, sinó també amb els seus coneixements professionals i experiències.

Creus que la RSC i el Voluntariat corporatiu són una manera de netejar la imatge de les empreses?

Crec que si es preocupen més per com elaborar l’informe de sostenibilitat i de com comunicar les seves accions d’RSC que per l’acció en sí, efectivament és una manera de netejar la imatge. Afortunadament, aquests casos cada vegada són més minoritaris. La clau és posar l’accent en aconseguir el major impacte possible en els beneficiaris de les accions dutes a terme per les empreses. D’aquesta forma aconseguiran que els seus programes d’RSC o voluntariat corporatiu siguin creïbles i sostenibles.

Afegeix un comentari nou