La promoció del voluntariat des de la perspectiva local

 Font:
Font:
 Font:
Font:

La promoció del voluntariat des de la perspectiva local

Resum: 

Quina és la visió del voluntariat des de l’àmbit local? Com es treballa per promocionar-lo des dels municipis? Per donar resposta a aquestes preguntes, des de xarxanet.org hem parlat amb la responsable de l’Oficina de Voluntariat Social de Sant Cugat, Marta Canas, i la cap del Departament d’Acció Comunitària de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Marta Calero.

Quin és el principal repte del voluntariat avui en dia?

Des de xarxanet.org hem entrevistat la responsable de l’Oficina de Voluntariat Social de Sant Cugat, Marta Canas, i la cap del Departament d’Acció Comunitària de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet per conèixer la realitat del voluntariat des de la perspectiva de l’àmbit local. Per Marta Calero cal “desenvolupar eines, instruments i formes de participació adients per tal que el voluntariat pugui contribuir a la vertebració i cohesió social, tant a través de la tasca solidària com en la seva aportació a la missió de l’entitat amb la qual participa”. Marta Canas creu que el principal repte és “passar a un voluntariat de qualitat i modern, preparat per les necessitats actuals”, per la qual cosa és necessària una “formació a mida en funció de les necessitats i les característiques de les entitats i els voluntaris”.

Han crescut els darrers anys els valors individualistes en la societat?

Totes dues entrevistades coincideixen en afirmar que hi ha valors individualistes en la societat, però que també hi ha moltes persones que en són conscients i duen a terme accions per canviar-ho. Ho fan acudint al Punt de Voluntariat de Santa Coloma de Gramenet buscant informació per saber com i on col·laborar o, com ens explica Marta Canas, associant-se, creant una entitat i/o fent-se membres d’una ja existent. Entre els valors individualistes de la societat, destaquen les persones voluntàries, que treballen per l’interès comú, promovent actituds totalment solidàries, pensant en el bé col·lectiu i no només en l’interès personal.

El voluntariat és qüestió d’edat?

Marta Calero ens explica que tot i que totes les edats són propícies per fer voluntariat “cal trobar el context i el projecte adequat per a desenvolupa-ho”. Tot i això, des del servei municipal Punt del Voluntariat de Santa Coloma de Gramenet han detectat que la franja d’edat que s’adreça majoritàriament a sol·licitar informació sobre el voluntariat és la compresa entre els 30-35 i els 67 anys. Destaquen que el canvi més destacable que han notat darrerament fa referència al perfil del voluntari, ja que cada vegada inclou més persones en situació d’atur. Per altra banda, també hi ha hagut un increment en l’interès dels joves, sobretot després d’accions de sensibilització i/o aproximacions a l’àmbit educatiu, per la qual cosa s’ha d’establir com una futura línia de treball.

Des de l’Oficina de Voluntariat Social de Sant Cugat ens expliquen que actualment les persones jubilades, molt actives i preparades, són una interessant aportació per les entitats que treballen amb voluntaris. Tot i això, “pensem que també cal sensibilitzar les persones joves sobre els valors del voluntariat, la tasca que duen a terme les entitats i les opcions de col·laboració que tenen al seu abast”, explica Marta Canas.

Claus per a la promoció del voluntariat a nivell local

Marta Calero afirma que la clau es basa en “la suma d’esforços i el treball en xarxa entre els diferents agents (administració pública i xarxa associativa) que actuem i vetllem pels mateixos objectius”. Segons la visió de Marta Canas, per una banda cal treballar en l’àmbit escolar i per l’altra cal capacitar i enfortir el teixit associatiu per promoure la important feina del sector i de les persones voluntàries que en formen part.

Visita el reportatge sobre el II Congrés Europeu del Voluntariat

Afegeix un comentari nou