Les claus de la bona comunicació associativa

Autor/a: 
Marta Fabián i Oriol Toro
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Les claus de la bona comunicació associativa

Autor/a: 
Marta Fabián i Oriol Toro

Resum: 

Es diu que una bona entitat ha d’estar a Facebook i Twitter, tenir una pàgina web... Però més que tot això, cal dissenyar una bona estratègia i planificar la comunicació per tal que defineixi les accions que l’entitat durà a terme per fer arribar la seva causa a més persones i aconseguir els seus objectius.

La comunicació cada vegada és més important per les entitats no lucratives. De fet, els usuaris de Xarxanet.org situen la millora de l’estratègia comunicativa com la segona necessitat més important per les seves organitzacions, després de garantir un finançament suficient i per sobre de millorar la gestió global de l’entitat i la formació dels seus membres.

Planificació

Les entitats han de tenir presents les oportunitats que pot aportar la incorporació de la comunicació. Entre altres aspectes, ajuda a enfortir l’entitat i el seu suport social, fomenta la diversificació de fons de finançaments i permet sensibilitzar la població envers l’acció de l’entitat. Però per aconseguir-los cal fer una aposta decidida per la comunicació, aplicant-la de forma transversal en tota l’organització.

Un dels problemes de moltes entitats és que han començat la feina per la teulada, fent accions de comunicació que no els retornen els objectius que s’esperaven. La millor manera d’anar incorporant la comunicació és analitzar el punt de partida de la nostra entitat. El Pla de comunicació ens permet detectar les necessitats de l’entitat, així com conèixer les seves debilitats i fortaleses.

Caldrà veure quines de les accions comunicatives de l’entitat es poden aprofitar i continuar aplicant, així com dissenyar-ne de noves per respondre els objectius i estratègies concretats. Per elaborar el Pla de Comunicació de la vostra entitat, us recomanem revisar abans un recurs de xarxanet.org sobre el tema.

Preparar bé el missatge

Vivim en un context d'excès d'informació. Per a destacar per sobre de la resta hem de disposar d'un missatge senzill, fàcil d'entendre, ben treballat i que al gent es pugui sentir com a seu. A més a més és important construir l'estratègia comunicativa al voltant d'aquest missatge. Algunes recomanacions per a treballar el missatge poden ser:

- Crea un missatge original, únic i que sigui creïble

- Fes que el missatge encaixi amb el relat del que és la teva organització, de la seva història, trajectoria, visió i missió

- Fes que el missatge permeti funcionar en diferents situacions i canals

- Testeja el missatge amb els principals grups als que et vols dirigir

Estar present a la xarxa

Actualment, una de les característiques principals de les entitats és la seva escassa presència a la xarxa. Moltes d’elles no compten amb un web propi o el que tenen està desfasat i, per tant, en desús. Estar a la xarxa ajuda a donar notorietat a la imatge de l’organització, de manera que cal centrar esforços en crear un web que reflecteixi l’entitat i tota la seva activitat. Una bona opció són els blocs, que ofereixen múltiples opcions per les organitzacions. Des de xarxanet.org es programen periòdicament cursos de blocs per a entitats, que us permetran crear un espai a la xarxa per a la vostra entitat alhora que aneu fent el curs.

Si volem anar més enllà, un cop tinguem el web o bloc de la nostra entitat, podem millorar-ne el seu posicionament als cercadors. De manera que, quan una persona busqui la nostra entitat o una temàtica relacionada, el web o bloc aparegui en les primeres posicions dels resultats. Com veurem en aquest recurs, els enllaços, les paraules clau, la qualitat del contingut i les imatges seran decisius per garantir una bona posició del web.

Interacció

Cada vegada es dóna més importància a la bidireccionalitat de la comunicació entre les organitzacions i el seu públic. Per això, les xarxes socials s’han convertit en peces clau dins l’estratègia de comunicació de les entitats, ja que ens permeten interactuar amb el públic, el sector, els usuaris... Actualment tenim a l’abast nombroses xarxes socials. Serà molt important triar d’entre totes elles quines són les adequades per la nostra entitat, si és que realment creiem que seran útils per a la nostra entitat. Facebook, Twitter, Slideshare, Youtube, Flickr... Cadascuna d’elles està pensada per un aspecte en concret. Per això, el més important serà escollir les xarxes socials on serà present la nostra entitat.

Però no només cal saber escollir, és molt important saber gestionar la presència a les diferents xarxes socials, mantenint els perfils actualitzats i interactuant. En aquest sentit, Pallapupas és un bon exemple a seguir. L’entitat ha apostat per la presència a la xarxa, ha sabut triar les eines apropiades i gestionar-les correctament, com una part essencial de la seva estratègia comunicativa. Actualment compta amb pàgina a Facebook, perfil a Twitter i canal de Youtube per tal de mostrar a tothom la tasca que duen a terme amb els infants hospitalitzats.

Afegeix un comentari nou