Mar Quintana: "Una educació afectiva sexual apoderadora és holística, feminista i diversa"

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Rius
Mar Quintana Pascual és coordinadora d'activitats i projectes d’Enruta’t Font: cedida
Mar Quintana Pascual és coordinadora d'activitats i projectes d’Enruta’t Font: cedida

Mar Quintana: "Una educació afectiva sexual apoderadora és holística, feminista i diversa"

Autor/a: 
Marta Rius
Ravalnet

Resum: 

Per trencar amb estereotips patriarcals i limitants de les formes imperants d’entendre i practicar les relacions sexo-afectives, cal democratitzar eines per a una educació afectiva sexual apoderadora per a tothom.

Enruta’t és una entitat que des del 2011 genera espais per a l’apoderament i la transformació personal i social. Entre els tallers que ofereix per a diversitat de participants, hi ha ‘Coeducació i prevenció de violències masclistes', ‘Diversitats sexuals i de gèneres (LGTBIQ+)’ o ‘Educació afectiva sexual apoderadora’.

Mar Quintana Pascual és coordinadora d'activitats i projectes d’Enruta’t:

Què és l'educació afectiva sexual apoderadora?

És holística, feminista i diversa. Posa l’èmfasi en el plaer, l’autoconeixement, la comunicació i en connectar amb com volem viure la sexualitat, aportant estratègies per acostar-nos-hi. Busca un apoderament individual i sobretot col·lectiu, prenent consciència i caminant per trencar amb el model de sexualitat imperant, tant limitant.

Tenim, en general, una educació afectiva sexual pobre?

Tot i les preuades excepcions, aquesta sol ser puntual i en format de tallers externs. Sovint es centra massa en els perills de la sexualitat i es planteja des d’un model de parella monògama home-dona cisgèneres, jove, blanca, prima i amb capacitats funcionals dins de la norma, que exclou infinitat de diversitats plaents.

Què són els ‘amores perros’?

‘Adiós Amores Perros’ és un projecte que degut al seu èxit s’ha convertit en escola. A través de formacions, espais individuals i grupals, treballem per millorar les relacions amoroses: els vincles que creem. Ho fem des d’una mirada innovadora com és el coaching feminista i aquesta aventura la realitzem de la mà amb el projecte ‘I Got Life!’.

"Un 'amor perro' és quan sentim que la nostra felicitat i benestar està lligada a com ens veu la parella"

Com podem detectar que n'estem vivint un?

Habitualment, quan comencem una relació, tendim a sentir-nos bé, amb il·lusió i de vegades, amb el pas del temps per molt motius, com els estereotips de gènere, els mites de l'amor romàntic patriarcal, la cultura de la violència i de la immediatesa, poden facilitar que ens anem empetitint. Que no ens sentim lliures per expressar el que volem ni posem els límits que necessitem.

Algunes pistes que ens poden ajudar a detectar que estem en una relació així és que la gran majoria de les nostres preocupacions estiguin vinculades al que li passa a la nostra parella o a la relació en sí. Sentim que la nostra felicitat i benestar està lligada a com ens veu la parella. Si ens trobem en aquesta situació, és important saber que podem trobar espais -tant individuals com grupals- on parlar-ne i poder transformar aquesta situació.

Com s'aborda per a dones i grups de dones?

Ens encanta crear espais de confiança on les dones participin a la seva mida, amb l’objectiu de gaudir més de les sexualitats. On reflexionar plegades sobre coses que ens passen a moltes, per la socialització de gènere (sexualitat inexistent, des de la culpa, tabú...). Per conèixer-nos més, comunicar-nos millor i compartir estratègies apoderadores.

I per a persones joves?

Amb tallers participatius, treballant l’autoconeixement des del plaer, la comunicació assertiva, qüestionant mites que ens pressionen a tenir relacions quan i de manera potser no desitjada i porten violències masclistes. Anant més enllà del model sexual imperant (porno comercial), cap a una sexualitat responsable, lliure i a la pròpia manera.

I per a persones LGTBI?

La perspectiva feminista i LGTBI és transversal a tots els nostres tallers, formacions i processos d’acompanyament. Partim de la diversitat sexual i de gènere, on les vivències i identitats LGTBIQ no són un excepció sinó part de la diversitat de pràctiques, desitjos, relacions i identitats, en què s’inclou l’heterosexualitat com una més.

Com es pot encaixar aquest enfocament amb l'escola i la família?

Lògicament, quan no hem rebut una educació sexual satisfactòria és molt probable que no sapiguem com enfocar el tema amb les nostres criatures. Així doncs, obrim espais per parlar-ne, que és un gran pas! I amb la nostra experiència i la del grup, ens aportem reflexions, idees, obrim portes i generem estratègies més possibilitadores.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou