10 eines i recomanacions tecnològiques per no gastar tant paper!

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a joves TEB
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

10 eines i recomanacions tecnològiques per no gastar tant paper!

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a joves TEB

Resum: 

Utilitzant aquestes eines ajudareu a no consumir tant paper i a ser més respectuosos amb el Medi Ambient. Algunes eines són aparells electrònics i altres, simples programes.

Si arribeu a calcular els kg de paper que gasteu dins la vostra entitat, segurament us estirareu els cabells. Apunts de reunions, esborranys, projectes, dossiers, factures... tot això ho feu acompanyat d'un o més folis de paper blanc. I tant és si és el paper és reciclat, ja que la despesa econòmica i medi ambiental hi segueix sent.

Però com ho podeu fer per no gastar tan de paper? Cal conscienciar més a la gent o començar a utilitzar eines tecnològiques que facilitin aquesta conscienciació? De ben segur, la consciència hi és, però és possible que per comoditat, les entitats continuïn consumint paper.

A continuació us descrivim algunes eines per tal de no consumir tant de paper a la vostra entitat. Alguna és possible que ja l'estigueu utilitzant, altres són realment sorprenents. Doneu-li una ullada!

  • 2 pantalles d'ordinador

Treballar amb dos pantalles és un recurs molt òptim per no gastar tant de paper. La segona pantalla la podeu utilitzar per realitzar, o consultar, apunts o notes. I la pantalla central està pensada per treballar-hi. També podeu utilitzar la segona pantalla per utilitzar-la com espai de treball secundari, amb dos programes oberts, per posar-un exemple.

Utilitzant la pantalla secundària, us podeu estalviar el típic document que heu imprès per consultar apunts o la típica llibreta per fer anotacions.

  • Pantalla més tauleta

Pels que ja teniu una pantalla de dimensions considerades o no voleu treballar amb dos pantalles d'ordinador, podeu també treballar amb una tauleta al vostre costat. A part de la tauleta, necessitareu una funda on la tauleta pugui recolzar-se horitzontalment o verticalment.

  • Pantalla més gran

És possible que el concepte dos pantalles o pantalla més dispositiu mòbil, no us acabi d'agradar. Les dos pantalles poden ocupar molt d'espai. Podeu pensar, en comprar una pantalla més gran en el qual podreu maximitzar vàries finestres sense deixar-vos-hi la vista. Qualsevol monitor superior a 21 polzades, us ajudarà a treballar perfectament amb varis programes oberts a la vegada.

  • Evernote

Evernote és una de les aplicacions per dispositiu mòbil i ordinador que més us pot ajudar a deixar d'utilitzar «postits», llibretes i agendes. Amb Evernote podreu crear apunts de reunions, escriure a mà a la tauleta o mòbil, crear-vos recordatoris o crear una presentació per ser presentada mitjançant la tauleta. A més, totes les notes estaran sincronitzades al vostre ordinador, mòbil o tauleta.

  • Rocketbook

Una de les novetats més sorprenents del mercat. Rocketbook és una llibreta normal i corrent, però molt innovadora i sorprenent. Amb aquesta llibreta, podreu anotar-hi tot el que vulgueu. Un cop heu acabat, feu una fotografia amb el vostre mòbil del que heu escrit o dibuixat, i automàticament es pujarà al lloc que vulgueu (Dropbox, Evernote, Google Drive). A la llibreta de Rocketbook, veureu, a sota, que hi ha unes icones. Si seleccioneu qualsevol d'aquestes icones, la fotografia es guardarà en un lloc predeterminat. Però això no és tot. Quan ja heu omplert tots els fulls de la vostra llibreta Rocketbook, només l'heu de posar 30 segons al vostre microones per tornar a tenir la llibreta buida. Així de sorprenent!

Photo Mode from RocketInnovations on Vimeo.

  • Escànners portàtils

Heu de començar a deixar de fer fotocopies. I més quan existeixen aparells com els escànners portàtils. Aquests escànners, us poden ajudar a fer còpies de documents i guardar-los en pdf o arxiu d'imatge. Només heu de passar l'escànner sobre el document, escanejar el document i passar l'arxiu al vostre ordinador. Ho podeu fer amb un cable usb o mitjançant tecnologia Bluetooth. N'hi han de diferents mides i característiques.

  • Issuu

Si encara feu la vostra revista en paper, comenceu a pensar en utilitzar Issuu. Per dos raons: una per la quantitat de paper que gasteu. I l'altre perquè el paper no arriba tan lluny com l'arxiu digital. La primera de les raons és molt lògica. Amb la segona raó, penseu a quants llocs heu d'enviar la vostra revista en paper i penseu quantes vegades es pot compartir la vostra revista digital; al Facebook, al Twitter, al Whatsapp, a les pàgines web, al mateix Issuu...

  • Mailchimp

Pels qui no feu una revista tan gran però si què feu octavetes amb la programació d'activitats de la vostra entitat, penseu què també ho podeu fer digitalment i què arribareu a més gent. Mailchimp és la solució més efectiva per difondre les vostres activitats. A Xarxanet ja fa temps que vam fer un recurs sobre aquesta eina que us pot ajudar molt!

  • Instagram

«Si vens amb aquest cupó de bescanvi, tindràs un descompte del 10%». Quantes vegades heu vist aquest anunci en paper? Avui en dia, molta gent ho fa mitjançant Instagram. Instagram és la xarxa social on la fotografia és el centre d'atenció, i vosaltres, com a entitat, ho podeu aprofitar per fer cupons de bescanvi per productes de marxandatges o activitats.

A photo posted by Grifone (@grifoneteam) on

  • Dropbox

I per últim. On podeu guardar tots els documents digitals que creeu? I quina és la forma perquè aquests documents estiguin accessibles a tots els vostres dispositius? Dropbox és l'eina perfecte per aquesta funció. Mitjançant aquesta aplicació, podreu comprartir una carpeta del vostre ordinador amb els altres dispositius que utilitzeu. Així no haureu d'emportar-vos còpies en paper a tot arreu, dels vostres treballs!

Afegeix un comentari nou