Agustí Moll: "Les persones que es connecten a la xarxa lliure, oberta i neutral, ja són voluntaris"

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a joves TEB
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Agustí Moll: "Les persones que es connecten a la xarxa lliure, oberta i neutral, ja són voluntaris"

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a joves TEB

Resum: 

L'Agustí Moll és membre de la Fundació Guifi.net i actualment treballa en el projecte Clommunity. Parlem amb ell sobre com s'articula la xarxa, l'evolució i la importància de la Fundació en el projecte.

Quina és la missió de la vostra entitat?

La missió de la fundació es vetllar per la xarxa oberta, lliure i neutral. La fundació intenta complir aquestes condicions. Es va constituir gràcies al Premi Nacional de Telecomunicacions que vam guanyar el 2007. No sabíem que fer amb el premi econòmic i vam pensar que la millor manera d'invertir els diners era protegir la xarxa perquè sempre fos oberta, lliure i neutral. Per això vam crear una fundació que vetlli per la missió del projecte. La fundació intenta no rebre subvencions de tercers, per mantenir la independència.

Quina és la realitat que teniu en el vostre entorn immediat?

Rebem molts comentaris positius, com per exemple que és un model social i col·laboratiu. En molts àmbits ha funcionat i sembla ser que anirà creixent, ja que l'augment és continuu. En poc més de 10 anys s'han connectat 30000 nodes/usuaris. Hi han entitats com les universitats que s'interessen molt per aquest projecte, i això ens fa pensar que aquest model de xarxa és sostenible i pot tirar endavant.

Quants voluntaris teniu ara i quin paper juguen en el si de la vostra entitat?

És una mica difícil de quantificar, ja que no és el típic model d'entitat amb seu social, on tu participes d'activitats com a soci etc. La idea es que les persones que es connecten a la xarxa lliure, oberta i neutral, ja són voluntaris. El número de voluntaris el podem intentar de quantificar mitjançant una regla: de cada 100 persones, 10 seran usuaris actius i 1 o 2 persones treballaran per promocionar la missió i fomentar la comunitat. Per tant, si hi han 30000 nodes, calculem que 300 persones són usuaris actius i d'aquestes 300, 6 participen molt activament explicant la missió i el foment de la comunitat.

Per què creieu que els voluntaris col·laboren amb vosaltres?

El primer és perquè creuen en el projecte, creuen que aquest model és sostenible, real i que pot tirar endavant. Hi han molts voluntaris que ajuden a altres persones a connectar-se a Guifi.net. Alguns d'aquests voluntaris, degut al volum alt de demanda de connectar-se a Guifi.net, han decidit compaginar una part de voluntariat i una part professional.

Quina creieu que serà la vostra realitat d'aquí 10 anys?

L'evolució del projecte ha estat molt important. Guifi.net va començar el 2004 a Gurb i actualment té 30000 nodes. Creiem que el creixement serà més gran. Tal i com es pot veure al mapa de la pàgina, actualment ja hi ha una connexió a Veneçuela, Itàlia, Alemanya i Suècia, i comencen a aparèixer illes de connexions a l'Àfrica; més exactament en els campaments de Tindouf i Malí.

El mapa mundial ens mostra les 30000 connexions

Ara s'està treballant amb potenciar l'oferta de serveis que pot oferir cada usuari a la xarxa, des de l'espai per guardar documents i compartir-los, com un servei similar a Dropbox, o la retransmissió en «streaming» de serveis de ràdio i televisió, amb la particularitat que els fitxers no estan guardats en servidors externs com els de Google, Facebook o Dropbox. Aquest projecte s'anomena Clommunity, és un projecte de programari lliure i està rebent finançament de la Unió Europea.

CLOMMUNITY - animation from nicole leghissa on Vimeo.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou