Claus tecnològiques per a la mobilització ciutadana

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Claus tecnològiques per a la mobilització ciutadana

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB

Resum: 

En aquest article intentarem explicar algunes eines que poden servir per mobilitzar gent.

L'ésser humà és social per naturalesa pròpia. Utilitza la comunicació per expressar-se amb els altres i s'ajuda de moltes maneres. D'ençà que la tecnologia ajuda a la comunicació, aquesta s'ha utilitzat molt. Una de les funcions que ha tingut comunicar, ha sigut mobilitzar gent per determinats casos.

En el segle XIX, els pamflets impresos en impremtes clandestines mobilitzaven els obrers a manifestar-se. En el segle XX la ràdio ajudava a difondre comunicats. La Via Bàltica, per exemple, va ser un gran èxit degut que la gent portava ràdios portàtils. Sí, els famosos transistors! Escoltant la ràdio, els manifestants sabien en quin moment exacte s'havien d'agafar de les mans.

Les manifestacions posteriors als atemptats del 11 de març a Madrid, també van tenir molt èxit, degut a la gran quantitat de missatges SMS que es van enviar. La Via Catalana ha tingut una gran participació gràcies a la combinació de moltes tecnologies TIC: pàgina web, xarxes socials i eines 2.0.

Però quines eines tecnològiques poden ajudar a les entitats a mobilitzar gent per actes o esdeveniments? A continuació us en descrivim algunes d'elles.

  • Blogs

És una de les claus vertebrals per la presència a Internet d'una entitat. Disposant d'un bloc, podeu oferir molta informació sobre els vostres esdeveniments. I de retruc, sobre la missió de la vostra entitat. Mitjançant els formularis els vostres lectors poden apuntar-se a futurs esdeveniments.

D'eines de blocs n'hi ha moltes, com per exemple Wordpress o Blogger. En aquest recurs podreu apreciar les diferències entre una plataforma i una altra. També us convidem a què mireu la Plataforma de Blocs de Xarxanet, plataforma totalment gratuïta per les entitats del tercer sector.

  • Xarxes Socials

Des de l'aparició dels telèfons mòbils intel·ligents, molta gent els utilitza per accedir a les xarxes socials. De xarxes socials n'hi han moltes però les més utilitzades a l'estat espanyol són Facebook i Twitter. Aquestes dues entren en el grup de xarxes socials horitzontals.

Amb Facebook, si disposeu d'una pàgina d'admiradors, podeu crear esdeveniments molt fàcilment i convidar a tothom qui vulgueu. Si teniu un perfil personal de la vostra entitat, podeu consultar aquest recurs per fusionar perfils personals en pàgines d'admiradors. Des del mateix buscador de Facebook, podeu buscar quina etiqueta pot ser la que us pot ajudar, a què el missatge tingui més lectors.

Amb Twitter podeu fer córrer la informació de l'esdeveniment. Podeu utilitzar TweetBinder per saber les etiquetes més utilitzades del moment i així tenir més impacte.

Per gestionar les xarxes socials, existeixen eines de Community Manager que us poden anar molt bé. Hootsuite n'és una d'elles. Si voleu conèixer molt més bé aquesta eina, podeu consultar aquest recurs de Xarxanet-Tecnologia.

  • MailChimp

MailChimp és una fabulosa eina que permet crear campanyes i enviar-les mitjançant correu electrònic. Les estadístiques d'aquesta eina donen molta informació, com qui ha obert el correu o qui no l'ha obert. A Xarxanet-Tecnologia ja fa temps que vam crear un petit recurs sobre aquesta eina, el podeu consultar aquí.

Mitjançant aquesta eina, podeu convocar als vostres contactes a assistir a un acte.

  • Vídeos de Youtube

Realitzar un vídeo; jugar amb les imatges, el missatge i la música perquè pugui arribar a ser viral. Si realment teniu ganes que la gent participi en un esdeveniment, possiblement aquesta és la millor combinació. De vídeos per cridar a la participació n'hi han molts. Alguns fins i tot poden costar molts diners:

Però també n'hi han d'atlres que amb menys pressupost fan el seu efecte.

  • Eines de missatgeria instantània

Podríem haver posat Whatsapp... el rei de la missatgeria electrònica per mòbil, però creiem que també hem d'anomenar a la resta d'aplicacions que serveixen pel mateix fi. És més, quantes vegades s'ha quedat penjat Whatsapp? ;)

La resta d'aplicacions de missatgeria instantània que es poden instal·lar al mòbil són les següents: Viber, Line, KakaoTalk Messenger, Facebook Messenger, Skype, Live Profile, Groupme, WeChat....

Amb aquestes eines podeu comunicar-vos directament o creant grups. Us imagineu quanta gent més podria haver participat a les manifestacions posteriors als atemptats del 11 de març si haguèssin disposat d'alguna eina de missatgeria instantània?

  • Telèfons amb Walkie-Talkie

Alguns dels telèfons presentats a la última edició del Mobile World Congress incorporaven una novetat molt “vintage”. Alguns fabricants han començat a incorporar uns botóns per mantenir converses com si utilitzéssiu un Walkie Walkie. Un d'aquests va ser Genaker Cloud PPT, desenvolupat per l'empresa catalana Genaker.

Genaker PTT from Genaker on Vimeo.

Amb un telèfon amb Walkie-Talkie us pot realment ajudar a coordinar un acte o esdeveniment.

  • Eines de registres d'assistència

A vegades quan heu d'organitzar un esdeveniment, és necessari que organitzeu d'alguna forma o altre el registre d'assistència a l'acte. EventBrite és una genial eina que permet gestionar l'assistència d'esdeveniments. Si disposeu d'un bloc, podreu inserir el formulari de registre de EventBrite i fins i tot controlar el número de persones apuntades.

En aquest recurs de Xarxanet-Tecnologia podreu aprendre a utilitzar aquesta eina.

Afegeix un comentari nou