Júlia Alsina i Nadia Rodríguez: "Cada commemoració porta intrínseca la voluntat de sensibilitzar i mobilitzar l’opinió pública"

Colectic - Informàtic
Júlia Alsina i Nadia Rodríguez
Júlia Alsina i Nadia Rodríguez
Logotip de DiesInternacionals.cat
Logotip de DiesInternacionals.cat

Júlia Alsina i Nadia Rodríguez: "Cada commemoració porta intrínseca la voluntat de sensibilitzar i mobilitzar l’opinió pública"

Colectic - Informàtic

Resum: 

La Júlia i la Nadia ens expliquen en què consisteix DiesInternacionals.cat, una inciativa de la Fundació Ideograma que vol fer d'altaveu de les entitats.

Què és DiesInternacionals.cat?

DiesInternacionals.cat és una iniciativa que, sota la forma d’eina digital, va néixer amb l’objectiu de difondre i amplificar la tasca de transformació social que exerceixen els col·lectius i les diferents entitats que hi ha darrere de cada jornada en l’àmbit català. Entenem que cada commemoració porta intrínseca la voluntat de sensibilitzar i mobilitzar l’opinió pública sobre les diferents causes subjacents en cadascun dels diferents dies internacionals i, en aquest marc, el nostre projecte pretén esdevenir un vehicle d’informació per a la ciutadania i un punt de connexió entre el tercer sector i els mitjans de comunicació catalans.

I com es visibilitza el projecte?

Pel que fa al procés de visibilització, aquest troba el seu punt de partida en el web www.diesinternacionals.cat, una plataforma que, fruit d’una meticulosa tasca de recerca i categorització executada al llarg d’un any, ara mateix recull i ofereix informació sobre totes les jornades de manera oberta, documentada amb fonts contrastades, ordenada per àmbits, accessible i, per descomptat, actualitzada, ja que es troba en un estat de revisió permanent.

De cara al futur, tenim previst assumir, acompanyar i donar suport a totes les accions que contribueixin a estimular i afavorir el desenvolupament de diferents iniciatives.

Des de quan està en funcionament?

Diesinternacionals.cat es va dividir en dues fases. La primera fase va començar fa un any, quan l’eix central de la nostra feina girava al voltant de la definició i materialització d’una metodologia interna que ens ajudés a cimentar la base del projecte. En aquest període, la prioritat era crear una base de dades que donés forma i aportés contingut a la plataforma web, un espai digital que va ser construït també al llarg d’aquests mesos.

Superada la primera fase, i un cop realitzada la presentació i comunicació formal del projecte, vam engegar i donar inici —oficialment—, fa aproximadament uns tres mesos, a una segona fase que vol treballar per fer tangibles els principals objectius d’aquesta iniciativa.

La Fundació Ideograma és qui impulsa aquesta iniciativa. Ens podeu fer cinc cèntims sobre l'entitat?

Sí, efectivament el projecte es realitza en el marc de la Fundació Ideograma, una organització sense ànim de lucre amb seu a Barcelona que es va constituir el juliol de 2017 sota el paraigua de la consultora de comunicació Ideograma. La seva principal finalitat és consolidar-se com un instrument que incideixi en la millora de la societat fomentant l'interès general i el bé comú, sempre amb la comunicació pública com a element força.

En l'actualitat, tot i la seva prematuritat, la Fundació impulsa altres projectes com Tecpol o app4citizens, iniciatives que responen a unes línies d'actuació centrades a afavorir el compromís social i la participació activa de les persones en institucions, organitzacions socials i plataformes cíviques, entre d'altres.

Tornant a DiesInternacional.cat, com va sorgir la idea de crear aquest recurs?

El desig principal és contribuir a donar veu a totes les entitats que treballen diàriament per visibilitzar una determinada causa i que, probablement, no ho aconsegueixen per falta de recursos. Alhora, volem posar en valor el paper que juguen els mitjans de comunicació en el territori i mirar de facilitar la seva feina amb continguts de qualitat. Fer de pont entre el teixit associatiu i els mitjans de comunicació i catalitzar els efectes d'una opinió pública sensibilitzada és un retorn social molt potent. Contribuir i cooperar en aquesta tasca de conscienciació és el que ens va moure a crear DiesInternacionals.cat.

Quina relació teniu amb el teixit associatiu? Com us relacioneu amb aquest?

Amb el teixit associatiu, des que vàrem presentar el projecte, hem tingut molt bona relació, vehiculada a través de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. Volem que aquesta relació es basi en la col·laboració, que el món associatiu entengui Diesinternacionals.cat com una eina útil per a la difusió de la seva feina i que, per altra banda, ens ajudin a nodrir de contingut i de les seves experiències el nostre projecte.

Un cop en marxa la plataforma tecnològica, la nostra intenció és poder explicar en profunditat el projecte i rebre el 'feedback' de les entitats per incorporar les millores que ens suggereixin, ja que entenem que elles són les expertes en la matèria. L’equació ha de ser activisme + comunicació. La nostra intenció és que Diesinternacionals.cat es converteixi en una eina de visibilització de la feina de les entitats i, per tant, la seva participació és crucial perquè esdevingui un projecte útil i de referència.

I com gestioneu tota la informació que us arriba? Quines eines tecnològiques feu servir per fer-ho?

De moment, el retorn ens arriba via correu electrònic o xarxes sociales, sobretot per Twitter, i sumem totes les suggerències i observacions manualment. A més, mantenim una base de dades actualitzada que volem anar fent créixer en la segona etapa del projecte que tindrà com a eix central fomentar la relació entre entitats i mitjans de comunicació.

Volem tenir un registre de la majoria d’entitats que treballen en els diferents sectors i per tot el territori, per mantenir una relació fluida i visibilitzar la seva tasca al web. En el moment en què comptem amb un volum de dades més extens pensarem a utilitzar eines tecnològiques relacionades amb la gestió de dades, de filtratge d’informació i, sens dubte, molts fulls de càlcul.

Quin 'feedback' heu rebut fins ara per part del tercer sector?

El feedback ha estat molt bo i la principal idea que ens han transmès és l’oportunitat que ofereix Diesinternacionals.cat per visibilitzar la seva feina, des de les grans organitzacions que normalment són a qui truquen els mitjans, com aquelles més petites, amb un focus d’acció més reduït, centrat, sovint, en el territori.

Volem ser un altaveu per a totes i reivindicar que és en el treball d’aquestes diferents escales on està el valor i el reconeixement del teixit associatiu català. Un altre dels focus que ens han destacat és l’oportunitat de poder mostrar la seva feina des d’un discurs positiu, des del valor de millorar la qualitat de vida de diferents col·lectius.

Voleu afegir alguna cosa més que considereu important?

Només destacar que, per a aquest projecte, els protagonistes són les entitats del tercer sector, però també els mitjans de comunicació, encarregats, en gran part, de construir una agenda social que ens interpel·la a tots i totes. La nostra intenció és ser el vehicle entre aquests dos actors tan rellevants per situar en el discurs públic les diferents causes i reivindicar la importància de la gent que hi treballa dia a dia. Per això, volem que Diesinternacionals.cat es faci de la mà de les organitzacions, a partir de les seves necessitats i suggeriments.

Trobaràs més informació a la pàgina web de DiesInternacionals.cat i al seu Twitter. També pots seguir la @julialsina i la @nadiarcc en aquesta xarxa social.

Afegeix un comentari nou