Eines 2.0 i ginys per la memòria històrica

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Eines 2.0 i ginys per la memòria històrica

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB

Resum: 

Actualment hi ha eines 2.0 i ginys electrònics que poden ajudar molt a les entitats de recerca històrica. Totes aquestes eines són de gran utilitat, sobretot per la mobilitat d'aquesta tasca i l'accès des qualsevol lloc del món.

Les entitats de Catalunya que treballen per la memòria històrica tenen un compromís per les veritats dels fets històrics que s'han intentat ocultar al llarg del temps. La seva activitat és frenètica: visites a arxius, consulta de llibres i diaris, investigar fotografies o realitzar entrevistes a la gent gran. Tot això acompanyat de carpetes plenes de documents, una llibreria immensa i la taula del menjador plena de fotografies antigues.

Queda clar que l'organització documental i les eines que utilitzen aquestes entitats ha de ser perfecte, perquè la informació es pugui tractar correctament i estigui disponible en qualsevol lloc i moment. I més en l'actual regne de la web 2.0 i de la Societat de la Informació.

A continuació us descrivim un conjunt d'eines 2.0 i ginys electrònics que poden ajudar, molt, als voluntaris de les entitats de recerca històrica, a les mateixes entitats i a la societat en general que és la principal destinatària d'aquestes investigacions.

  • Enregistradores de veu

De les antigues enregistradores de casset a les enregistradores digitals. Aquestes gravadores funcionen amb una targeta de memòria extraïble i poden gravar en diversos formats de so (MP3, FLAC o WAV). Normalment contenen dos micròfons creuats, per captar bé la veu de la persona que s'està gravant i també el soroll ambient. Les més sofisticades, contenen entrades de cable de so per poder afegir més micròfons. Els preus són variats, però ronden entre els 100 euros, les més senzilles, i els 300 euros les més completes.

  • Escàners de mà

Els escàners de mà poden ajudar-vos a estalviar la despesa en repografia. Actualment aquests escàners de mà, funcionen sense fil elèctric i sense haver d'estar connectat a un ordinador. Contenen una targeta de memòria externa en el qual es guarden els documents escanejats. També disposen de connexió sense fil per poder enviar els documents a altres dispositius. N'hi ha que tenen una petita pantalla per veure el que s'ha escanejat. Els preus són entre 50 euros i 125 euros.

  • Apps per escanejar

Si no necessiteu tanta resolució d'escaneig, és probable que amb un dispositiu mòbil i una app per escanejar, ja fareu el fet. «Fast Scanner: Free PDF Scan» i «Escàner de documents PDF» són dos apps que us realitzaran la funció d'escàner i us transformaran l'arxiu en format PDF. «PDF Scanner: Document Scan + OCR», a més de fer d'escàner, també us reconeixerà la lletra del document; permetent copiar-la i enganxar-la per desprès tractar el text, ampliar-lo o modificar-lo.

  • Càmeres de foto i vídeo

Avui en dia les càmeres fotogràfiques han evolucionat molt i en el mercat us trobareu un ampli ventall de possibilitats. Per una banda teniu les càmeres rèflex actuals que poden incorporar gravacions de vídeo amb resolucions de fins a 4K. Per l'altra banda les càmeres compactes també disposen de formats de gravació molt bons. La decisió de comprar una rèflex o una compacte, depèn de l'entitat. Per ajudar-vos a resoldre el dubte, us plantegem una pregunta: els vídeos que enregistrareu els publicareu a Internet, pel vostre arxiu intern, o serviran per fer un documental? Si la resposta és per un documental, aleshores compreu una rèflex amb bona definició de vídeo. Si només és per Internet o per arxiu propi de l'entitat, amb una compacta que gravi a «Full HD», ja en tindreu prou.

  • Emmagatzematge al núvol

Avui en dia no té sentit disposar dels documents de l'entitat en només un ordinador. Cal que els documents estiguin disponibles a Internet, pels membres de l'entitat. Per a fer-ho, cal pujar-los al núvol informàtic. I de núvols informàtics n'hi han de molts tipus. El més senzill i conegut, és «Dropbox», on podreu deixar les fotografies i els documents escanejats. Però si voleu un sistema més complet, trobareu «Owncloud». «Owncloud» és un sistema al núvol que permet treballar en equip i tenir accés a tots els vostres documents des de qualsevol dispositiu.

Afegeix un comentari nou