Eines per a una bona comunicació amb els mitjans
Comparteix
Vols que els mitjans de comunicació es facin ressò de les accions de la teva entitat? Cal una feina prèvia i posterior de tenir els contactes, fer-los arribar informació, recollir els impactes... Aquest 'kit' d'eines t'ajudarà!
Portal web, xarxes socials, butlletí, tríptics, comunicació interna... i no t'oblidis de la comunicació amb els mitjans! La feina comunicativa d'una entitat no acaba mai i, en canvi, sovint s'hi dediquen molt pocs recursos econòmics i de personal. A més, aconseguir que els mitjans de comunicació s'interessin per les nostres causes i ens dediquin un espai no és gens fàcil. Per tal de poder sistematitzar i optimitzar aquesta tasca, t'expliquem quines són les eines bàsiques que necessitaràs!
Base de dades de periodistes
A mesura que vagis tenint contacte amb periodistes, és recomanable anar registrant les seves dades de contacte en un full de càlcul o similar. També, hi pots incloure informació sobre quin contacte has tingut amb ell/a, quina acció ha cobert, etc. Així, quan aquesta persona et torni a contactar o la truquis, podràs establir un contacte més proper.
Pots anar nodrint la teva base de dades buscant periodistes a les xarxes socials, directoris de mitjans, etc. però no té sentit afegir-hi professionals sense criteri. Es recomana incloure-hi només aquells/es periodistes que treballen directament sobre el tema de la teva activitat.
Calendari de comunicació
Al llarg de l'any hi ha dates importants per a la comunicació de la teva entitat. Tenir un calendari amb tot anotat pot ajudar a no oblidar-se'n de cap! D'una banda, hi pots apuntar els dies internacionals i altres dates importants relacionats amb el teu àmbit. D'altra banda, hi pots incloure les dates aproximades en què hauries d'enviar una nota de premsa o posar en marxa una campanya al voltant d'aquestes diades, per tal que els mitjans et tinguin com a referent i tinguin temps per contactar-te abans d'arribar la data.
Nota de premsa
És l'eina per excel·lència per sortir als mitjans de comunicació. Es tracta d'un text que explica el projecte, campanya, causa, denúncia... que vols que aparegui als mitjans. S'envia als i a les periodistes a través del correu electrònic (d'aquí la importància de comptar amb una base de dades de periodistes adequada i actualitzada).
Els mitjans acostumen a copiar i enganxar part del text que reben, per tant, la nota de premsa ha de tenir un to objectiu, igual que una notícia. El titular ha de destacar el més important i ser impactant, per tal de cridar l'atenció de la persona que la rep. La nota de premsa ha d'oferir tres o quatre idees clau, endreçats de la més a menys importants i no hauria de superar una fulla o fulla i mitja. Es recomana enviar-la entre setmana i durant el matí.
Roda de premsa
Es tracta d'un acte informatiu, al qual convoques a mitjans de comunicació per compartir una informació. És un recurs que s'ha d'utilitzar en molt poques ocasions i només quan no sigui possible substituir-la per una nota de premsa.
La crida als mitjans es fa a través d'una convocatòria de premsa. Es recomana organitzar la roda de premsa amb molta cura, triant bé els i les portaveus, preparant el discurs amb antelació i controlant bé els tempos. Acostumen a convocar-se un dia entre setmana en horari de matí o migdia.
Sala de premsa virtual
És un espai al núvol, on l'entitat allotja les notes de premsa i el material de comunicació que va generant. Pots facilitar l'enllaç als i a les periodistes i així poden trobar-hi material gràfic, vídeos, dossiers... per ampliar la informació que els hem fet arribar.
'Clipping' de premsa
Es tracta de la recopilació de notícies, reportatge, entrevistes... en què han parlat de la teva organització o dels teus projectes. D'una banda, serveix per analitzar quin enfocament han donat els mitjans a una acció teva i per valorar l'èxit de la comunicació. D'una altra, és un aparador on mostrar al teixit social i als mitjans l'impacte de la comunicació de l'entitat.
Alertes RSS per estar al dia
No es tracta d'una eina per comunicar les accions de la teva entitat, sinó per estar al dia dels temes d'actualitat que s'estan tractant als mitjans de comunicació. Els lectors d'RSS o eines com Feedly et poden ajudar a no haver d'anar entrant als portals de cada mitjà un per un.
Quan està d'actualitat un tema que toca de prop la teva organització, pots aprofitar per enviar una nota de premsa o presentar-vos com a persones expertes perquè us entrevistin, per oferir consells o per redactar un article d'opinió.
Afegeix un nou comentari