GNU/Linux by Jaume I

Autor/a: 
Xavi Aranda
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

GNU/Linux by Jaume I

Autor/a: 
Xavi Aranda

Resum: 

Actualment hi han 4 distribucions en els diferents territoris de parla catalana. Algunes d'elles són promogudes per les administracions públiques.

Una distribució GNU/Linux és un conjunt de programari que compleix les necessitats d'un grup d'usuaris, com per exemple: professors i alumnes, entitats sense ànim de lucre, administradors de servidors o usuaris de jocs d'ordinador.

Actualment hi han milers de distribucions GNU/Linux. Qualsevol amb uns coneixements pot elaborar la seva pròpia distribució, agafant com a model una altra distribució GNU/Linux, afegint i esborrant el programari que es creu adient o que sobre i adaptant-lo gràficament a les necessitats de l'usuari.

Però mantenir una distribució GNU/Linux és molta feina. Primer perquè s'ha de tenir clar quins nuclis de Linux utilitzar, i amb la quantitat de dispositius que hi ha actualment la tasca es pot tornar complexa. I després per afegir i treure el programari que vagi bé pel nucli de Linux utilitzat. Si darrera la distribució GNU/Linux hi ha una administració pública o una empresa, es pot afirmar que hi haurà noves versions i manteniment fet. Però també cal reconèixer l'esforç de molts usuaris agrupats sota el paraigües d'una entitat, que tirem endavant una distribució GNU/Linux.

Actualment en el conjunt dels Països Catalans, existeixen 4 distribucions GNU/Linux estables i llestes per ser utilitzades. A continuació us descrivim quines són les seves característiques:

  • Linkat: promoguda pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Linkat s'ha convertit en el màxim referent GNU/Linux fet a Catalunya. Aquesta distribució està pensada, sobretot, per a ser utilitzada en els centres educatius del principat. Tot i així, també pot ser utilitzat per qualsevol usuari. Conté els programes bàsics com navegador d'Internet i el paquet ofimàtic.

  • Kademar: promoguda per l'agrupació d'empreses Ion Azul, aquesta distribució està basada en la distribució Arch. Disposa de tres opcions: la versió escriptori, la versió Bitnami i la versió per ordinadors antics.

  • Catix: és una distribució GNU/Linux basada en Debian que no necessita ser instal·lada. Està contemplada com una compilació del programari lliure i per funcionar com un "live cd". Darrera el projecte hi ha l'Antoni Mirabete i Terés, un voluntari del programari lliure.

Afegeix un comentari nou