Guia de compres nadalenques tecnològiques amb criteri ètic, solidari, educatiu o mediambiental

Autor/a: 
Xavi Aranda
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Guia de compres nadalenques tecnològiques amb criteri ètic, solidari, educatiu o mediambiental

Autor/a: 
Xavi Aranda

Resum: 

Aquesta guia està pensada per poder comprar tecnologia sota un criteri ètic, solidari, educatiu o mediambiental. Alguna proposta són productes que estan micro-finançats col·lectivament.

Arriba Nadal i tothom, qui més qui menys, intenta comprar, si es pot, algun detall per fer un regal. Moltes vegades es tendeix a regalar productes innecessaris, però des de fa un temps s'intenta potenciar el producte ètic, solidari, educatiu o mediambiental.

La tecnologia és un dels camps on hi ha menys productes fabricats sota aquests paràmetres de consciència, amb l'objectiu d'arribar a un món millor. Molt lluny de les videoconsoles o de les tauletes electròniques, també existeixen productes interessants que poden despertar la curiositat de molts ciutadans i què formin part de tot aquest moviment de consciència.

Amb aquesta guia de compres nadalenques tecnològiques ètiques, solidàries, educatives o mediambientals, us aproximem 10 productes o projectes que poden ser interessants, tan per vosaltres com per la societat.

  • Fairphone

Considerat com el primer telèfon intel·ligent sense materials provinents de conflictes bèl·lics i manufacturat en fabriques que respecten les condicions laborals. Fairphone té molt èxit i disposa fins i tot d'un servei tècnic en línia. Funciona amb Android i està considerat com un telèfon lliure, que no depèn de cap companyia de telecomunicacions. Per tant podreu esborrar les aplicacions que no us agraden i actualitzar el sistema quan vosaltres desitgeu!

Fairphone fabrica sota demanda. Per tant primer de tot heu d'encarregar el telèfon des de la seva pàgina web. Actualment Fairphone està engegant una campanya de reciclatge de telèfons intel·ligents vells. Per cada telèfon intel·ligent obsolet que doneu, fareu un donatiu econòmic a Fairphone.

  • Kidokey

Kidokey és un servidor intermediari de connexió a Internet. Aquest servidor permet configurar quins continguts es poden accedir i quins continguts es volen limitar als infants. Està pensat sobretot perquè els més petits de la casa puguin connectar-se a Internet d'una forma segura i anònima.

Les mares i pares poden configurar els continguts que els fills podran veure i així no preocupar-se dels continguts i comunicacions no desitjades. Aquest servidor intermediari està dissenyat per connectar-se entre la connexió Wifi i els dispositius. Aquest projecte està pendent de rebre micro-finançament mitjançant la plataforma KickStarter. Depenent de la quantitat doneu, podreu rebre un Kidokey a casa vostre!

  • Erasable Circuit Maker

La febre «maker», el moviment per construir objectes o invents amb circuits electrònics, vol arribar als infants. I amb l'ajuda d'Erasable Circuit Maker serà molt fàcil. Aquest projecte del japonés Shinya Simizu, consisteix en un bolígraf capaç de dibuixar línies conductives d'electricitat i un altre bolígraf per esborrar aquestes línies. Amb aquests bolígrafs, els infants podran començar a experimentar els seus primers circuits elèctrics.

A part dels bolígrafs també es venen kits d'iniciació que contenen bateries i llums leds, perquè els infants puguin fer anar la seva imaginació. Aquest projecte està pendent de rebre micro-donacions mitjançant el portal KickStarter.

  • Un patinet que pot carregar la bateria del vostre telèfon intel·ligent

Moure't per la ciutat amb un patinet mentre carregues el teu telèfon intel·ligent. Això és el que han pensat els membres de Makeosity, una comunitat en línia formada per alumnes de secundària dels Estats Units. Mitjançant un patinet fabricat en fusta i un dinamo modificat, aquest invent podrà carregar la bateria del vostre mòbil mentre us desplaceu.

Actualment el projecte està en fase de disseny i esperant micro-finançament de KickStarter. Tot i així una opció per finançar-lo és comprar directament un prototip fet per la comunitat Makeosity!

  • Cle Facil

Cle Facil és una clau USB que s'executa quan s'engega l'ordinador. Dins d'aquesta clau hi han diverses distribucions GNU/Linux guardades. Està pensat perquè l'usuari pugui provar i experimentar amb múltiples distribucions GNU/Linux i així introduir-se en l'univers del programari lliure.

Cle Fcil és un projecte de FACIL (Pour l'appropriation collective de l'informatique libre) una entitat sense ànim de lucre del Quebec que treballa per la promoció i l'utilització del programari lliure. Aquest projecte està rebent micro-donacions mitjançant la plataforma Goteo.

  • Kano

Kano és un ordinador on els infants l'hauran de muntar i el podran modificar. Kano conté un micro-ordinador Raspberry Pi, un teclat, un altaveu, un sistema operatiu de programari lliure i una targeta de memòria SD. El kit l'acompanya un llibre perquè els petits de la casa puguin començar a crear jocs, compondre música o realitzar la seva pròpia estació de radio!

Kano va ser finançat mitjançat la plataforma de micro-donacions KickStarter. De l'èxit aconseguit han arribat a produir aquests micro-ordinadors. Moltes escoles comencen a comprar aquests ordinadors per ensenyar informàtica als més petits.

  • LittleBits

LittleBits són unes peces amb un circuit electrònic què es poden connectar entre sí. Mitjançant l'unió de les peces, es poden realitzar funcions molt concretes. Amb LittleBits els joves podran experimentar amb una electrònica molt senzilla.

Actualment LittleBits disposa de kits d'iniciació, kits pensats per a fer música, kits per robotitzar els objectes d'una casa i kits per modificar el codi intern.

  • Makey Makey

Makey Makey és una tarja electrònica amb uns connectors que es poden connectar a objectes molt diversos, com un ordinador o un plàtan. Mitjançant aquests objectes, es poden programar unes accions i realitzar invents sorprenents. Una d'aquestes accions és realitzar un piano amb 5 plàtans.

Makey Makey està pensat pels infants però els més joves i adults també en podran gaudir.

  • Arduino

Arduino és un projecte que va néixer en un Institut Italià i està basat en el programari lliure. Està format per una placa controladora i unes peces electròniques per crear prototips electrònics. Mitjançant aquests prototips es poden crear invents interessants que poden ajudar a la societat.

Molts instituts de Catalunya ja estan utilitzant Arduino per les seves classes de Tecnologia o Electrònica.

  • Carregador solar per carregar dispositius mòbils

Un carregador solar a prop d'una finestra que vagi carregant les seves bateries perquè quan arribeu a la nit pugueu carregar els vostres dispositius mòbils. Tot i què carregar la bateria d'un mòbil no és una despesa molt gran, el que sí que és important és disposar d'un aparell similar i intentar canviar el xip amb aquests temes.

Actualment hi han carregadors solars portàtils que són molt econòmics i fàcils d'utilitzar.

Torna a la pàgina de Nadal Solidari 2014

Afegeix un comentari nou