Internet pot impulsar els drets de la infància, segons UNICEF

Colectic
Una de les imatges de l'informe d'UNICEF sobre infància i bretxa digital Font: UNICEF
Una de les imatges de l'informe d'UNICEF sobre infància i bretxa digital Font: UNICEF
Portada de l'informe sobre la infància en la bretxa digital a Espanya d'UNICEF Font: UNICEF
Portada de l'informe sobre la infància en la bretxa digital a Espanya d'UNICEF Font: UNICEF

Internet pot impulsar els drets de la infància, segons UNICEF

Colectic

Resum: 

El Fons de les Nacions Unides per a la Infància destaca que l'accés a la xarxa pot ajudar als infants més vulnerables a desenvolupar el seu potencial i trobar-hi referents, però també alerta dels riscos que els comporta.

El 6 de febrer s'ha celebrat arreu del món el Dia de la Internet Segura (Safer Internet Day), que pretén promoure un ús segur i positiu de les tecnologies digitals, especialment entre infants i joves. En el marc d'aquesta diada, UNICEF ha publicat un informe sobre l'accés a les TIC dels infants, titulat 'Los niños y las niñas de la brecha digital en España'. Assegura que existeix una bretxa digital i que afecta, sobretot, a nens i nenes de famílies amb menys recursos econòmics. Segons l'estudi, tant la manca d'accés a Internet i les TIC, com el fet d'accedir-hi des d'un punt de partida de vulnerabilitat, fa que aquests infants estiguin més exposats als riscos de la xarxa.

En un món on tot és digital, estar fora de les TIC és una forma més d'exclusió.

Segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), a l'Estat espanyol el 95% dels nens i nenes d'entre 10 i 15 anys utilitzen Internet. Així i tot, hi ha 300.000 infants i adolescents que no han fet servir un ordinador i 140.000 que no han tingut cap contacte amb la xarxa en els últims tres mesos. UNICEF considera que, en un món on tot és digital, estar fora de les TIC és una forma més d'exclusió.

L'estudi subratlla que Internet pot impulsar els drets de la infància i que ha revolucionat les vides dels infants, especialment les dels més vulnerables, ajudant-los a desenvolupar el seu potencial, sentir-se inclosos/es o trobar referents i ajuda. Però també assenyala que els nens i nenes més vulnerables estan més exposats als riscos i danys i són més susceptibles a patir ciberassetjament, sexting, accés a continguts que no són adequats per als menors, ús excessiu, manca de privacitat, ús indegut de les dades personals, etc.

Els infants i adolescents dels col·lectius tradicionalment victimitzats, com els de la comunitat gitana, d'origen migrant o del col·lectiu LGTBI, són els més vulnerables i els més atacats a la xarxa. UNICEF explica que la discriminació i el discurs de l'odi tenen un impacte molt negatiu en aquests nens i nenes, ja que perpetua els estereotips i dificulta la seva inclusió.

La publicació inclou un seguit de recomanacions per a empreses tecnològiques, institucions públiques, famílies, educadors/ores, i els infants per assegurar un ús segur de les TIC. També reclama un nou marc normatiu que reguli Internet, i un major impuls als protocols i estratègies de prevenció i actuació en els casos de violència: "Cal impulsar polítiques perquè tots els nens i les nenes puguin gaudir d’impactes positius en el seu desenvolupament i aprenentatge, sense que cap infant se’n vegi privat".

Afegeix un comentari nou