La UdL aposta per la recerca en tecnologia accessible

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La UdL aposta per la recerca en tecnologia accessible

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

Un grup de recerca de la Universitat de Lleida ha començat a treballar per desenvolupar un robot que faciliti el treball en equip a les persones amb discapacitat que no puguin estar físicament a la seva oficina. La càtedra dins la qual es troba el grup ja ha impulsat diversos projectes amb objectius similars.

La Universitat de Lleida (UdL) ha donat el tret de sortida a un nou projecte de recerca i desenvolupament adreçat a facilitar la feina de les persones amb discapacitat. En aquest cas es tracta de desenvolupar un Assistent Personal Robòtic (APR) que "faciliti el treball en equip a les persones amb discapacitat que no puguin estar físicament a la seva oficina".

Aquest projecte hauria de permetre a les persones amb mobilitat reduïda o altres discapacitats estar presents a les empreses de manera virtual i poder moure's per les instal·lacions per tal de participar en reunions i trobades.

Està previst que l'APR funcioni a través d'una connexió a Internet i amb el ja popular sistema de videoconferència. El robot porta incorporats altaveus, micròfon, càmera i pantalla, quatre elements que permeten escoltar, parlar, veure i ser vist a la persona que està a casa.

El projecte, que s'impulsa des de la Càtedra Indra-Fundación Adecco de Tecnologies Accessibles de la UdL, aborda reptes tecnològics importants com el disseny d'un complex sistema motriu que permeti al robot moure's de manera àgil per l'oficina, entre d'altres.

Una càtedra amb nombrosos projectes

Actualment, la Càtedra dirigida pel professor Jordi Palacín està desenvolupant de manera paral·lela al projecte REM. En aquest cas es tracta d'un dispositiu semblant a unes ulleres que, un cop finalitzat, permetrà controlar el moviment del cursor amb els ulls.

Actualment ja existeixen, gràcies a la mateixa càtedra, un teclat virtual i un ratolí, el Headmouse, de les mateixes característiques. L'objectiu del projecte REM és perfeccionar-los i simplificar-ne l'ús encara més.

Afegeix un comentari nou