LibreOffice: alternatives lliures per a la nostra oficina digital

Autor/a: 
Núria Alonso

LibreOffice: alternatives lliures per a la nostra oficina digital

Resum: 

LibreOffice és el que s'anomena una “suite ofimàtica”, és a dir, un paquet de programes d'oficina, un conjunt d'aplicacions que ens permeten realitzar les tasques bàsiques en qualsevol espai de treball. Inclou un processador de textos, una fulla de calcul, un editor de presentacions i un gestor de bases de dades.

Les "suites ofimàtiques"

Per a molts de nosaltres, aquests paquets de programes s'han convertit en una eina clau quan treballem amb l'ordinador. La major part de les nostres tasques es centren en redactar textos, portar la comptabilitat, o registrar els nostres socis. Aquestes tasques les realitzem gràcies a diferents programes que s'inclouen en els paquets d'ofimàtica, o dit d'altre manera, son programes d'informàtica d'oficina. Ja en saps treure'n el suc?

LibreOffice vs. Microsoft Office

LibreOffice s'ha convertit, per a molts, en una alternativa lliure i de qualitat al conegut Microsoft Office. Fer servir els programes inclosos en el paquet de LibreOffice pot tenir vàries implicacions per a les entitats catalanes.

Per una banda, podem evitar realitzar una despesa considerable si treballem amb programari lliure i gratuït. Una llicències per poder fer servir el paquet de Microsoft Office sencer -en un ordinador només- pot costar 140 euros aproximadament.

Davant d'aquest fet, moltes entitats opten per tancar els ulls i no fixar-se amb les llicències que fan servir. Cal recordar que fer servir un producte de programari sense respectar les seves llicències (el que s'anomenen còpies “pirates”) pot ser perseguit i comporta sancions econòmiques.

Però també ens pot interessar recolzar les iniciatives de programari lliure, com una manera de donar suport a les iniciatives basades en la col·laboració i no amb la competència.

El programari lliure

LibreOffice és un projecte comunitari que ha programat un seguit d'aplicacions ofimàtiques. Aquest projecte s'ha dut a terme fent servir una llicència LGPL, un tipus de llicències de programari lliure que ens permet fer còpies, modificar-les i distribuir-les. A nivell pràctic, significa que descarregar-se aquest programa i instal·lar-lo en els nostres ordinadors no vulnera cap llicència!

Però, més enllà de la llicència i el que ens permet fer, ens pot atreure la filosofia que hi ha al darrera de les aplicacions de programari lliure. Aquestes han estat desenvolupades per una comunitat de programadors, que ofereixen el codi font del programa (la recepta com ha estat fet) a altres comunitats per que aquestes les millorin i ampliïn. A través de la cooperació, es persegueix un bé comú: que tots puguem gaudir de les millores.

Però... i que ha passat amb l'OpenOffice.org?

De fet, LibreOffice és un projecte que surt com una escissió de l'OpenOffice.org. El programari lliure està desenvolupat per una comunitat de programadors, però això no vol dir que estigui deslligat del món empresarial. OpenOffice.org, el projecte que durant molts anys ha plantat cara a Microsoft Office, ha estat desenvolupat com un projecte de Sun Microsystems.

En el moment que aquesta empresa ha sigut comprada Oracle, el projecte de desenvolupament d'OpenOffice.org s'ha anat quedant estancat, sense poder anar millorant les seves funcionalitats.

Davant d'aquesta situació, molts dels desenvolupadors d'OpenOffice.org van decidir deixar el projecte i continuar el desenvolupament d'un projecte de suite ofimàtica mantenint els principis del Programari Lliure. D'aquesta manera va néixer LibreOffice, desenvolupat per la Document Fundation, i recolzat per gran part de la comunitat organitzada al voltant del programari lliure, garantint els objectius d'independència i llibertat que s'incloïen en el projecte inicial.

Com instal·lar LibreOffice?

LibreOffice és un programa multiplataforma, podem instal·lar-lo tant si fem servir Microsoft Windows, Mac OS o Linux.

Si fem servir una versió de Linux actualitzada, ens trobarem ja amb el paquet LibreOffice instal·lat. En En Mac OS o en Microsoft Windows haurem d'instal·lar-lo nosaltres.

Si tenim instal·lada una versió antiga de l'OpenOffice.org, haurem de desinstal·lar-lo, ja que poden generar incompatibilitats entre ells. Un cop desinstal·lada la versió antiga, podem començar a realitzar la instal·lació de LibreOffice.

Ens dirigim a la pàgina web de LibreOffice, a la secció de descàrregues.

Descarregant LibreOffice

La pàgina detectarà automàticament quin sistema operatiu i quin idioma estem fent servir. Si volem canviar-lo (LibreOffice està en català, bable -asturià-, gallec i euskera, entre altres llengües) només hem de seleccionar la nostra llengua del desplegable. Fixeu-vos que podem escollir entre la versió més actual, la 3.4.4, o la anterior branca estable, la 3.3.4.

Haurem de descarregar dos paquets diferents: el programa en si, i el paquet d'idioma corresponent. Primer caldrà instal·lar el programa, fent doble clic sobre el fitxer que hem descarregat, i seguim les passes que ens indica l'instal·lador.

No us preocupeu si fins aquest pas tenim el LibreOffice instal·lat en castellà. No és fins que descarreguem i instal·lem el segon paquet que no es traduirà tota la interfície.

Fent servir LibreOffice

Un cop tinguem instal·lat LibreOffice, podem començar a fer-lo servir. Si estem habituats a treballar amb altres processadors de text, no ens serà gaire difícil, només ens haurem d'acostumar als petits canvis d'interfície. Si, de tota manera, voleu un reforç, o bé necessiteu aprofundir en l'us d'un programa editor de text, buscar consells en alguns manuals.

  • Documentació oficial (en anglès)
    El projecte conta amb una completa documentació de tots els programes que componen aquesta suite ofimàtica. Encara no podem trobar-los en català o castellà, però segur que els esforços de la comunitat de traductors donaran fruits d'aquí poc (vols donar un cop de mà?)

  • Manual de LibreOffice per a escriptors (en castellà)
    Una guia molt completa sobre totes les possibilitats que ens ofereix el Writer del LibreOffice, i les passes necessàries per començar a dominar les altres eines que ens oferix el paquet. Es basa en la versió 3.3 del LibreOffice, tot i que l'actual és la 3.4, no trobarem masses diferències.

Com us hem explicat, LibreOffice és un programa jove (la primera versió del LibreOffice va néixer fa un any), així que encara no trobem molts manuals i tutorials en la nostra llengua. Podem recórrer a les guies del antic OpenOffice.org, però tingueu present que no trobarem explicades les moltes millores que aporta LibreOffice.

Ostres, no me'n surto!

Per molt que tinguem un bon manual, pot ser que no acabem de trobar les opcions que volem fer servir o ens costi dominar el nou programa. Aleshores és bona idea demanar un cop de mà!