1000 ferits atesos per Metges Sense Fronteres les primeres hores després del terratrèmol d'Haití. Exemple d'acció d'una de les ONG mobilitzades

 Font:
Font:

1000 ferits atesos per Metges Sense Fronteres les primeres hores després del terratrèmol d'Haití. Exemple d'acció d'una de les ONG mobilitzades

Resum: 

Després de la destrucció parcial de les seves estructures sanitàries, MSF reorganitza el seu treball en botigues en ple carrer i envia al país equips de reforç. Metges Sense Fronteres (MSF) ha atès en les últimes hores a prop d'un miler de persones ferides en el terratrèmol de Port-au-Prince. El sisme registrat va destruir parcialment els hospitals i clíniques que treballava MSF, pel que els equips han hagut d'instal·lar-se en tendes de campanya per a poder prestar assistència mèdica.

El centre de salut de Martissant, situat en el depauperat barri del mateix nom, va haver de ser evacuat després que el terratrèmol li causés greus danys estructurals. Els pacients estan sent atesos ara l'exterior, i a ells s'han sumat els nombrosos ferits que han anat arribant des del centre de la capital en les últimes hores.

Fins ara, en Martissant han estat ateses entre 300 i 350 persones, que presentaven en la seva majoria ferides traumàtiques i fractures. Prop de mig centenar sofria cremades, algunes d'elles de gravetat, causades gairebé totes per explosions de gas registrades en edificis derruïts.

En el centre de rehabilitació de Pacot (altra de les estructures en les quals treballa MSF regularment), han estat ateses fins a ara entre 300 i 400 persones, i altres 200 més en una de les oficines administratives de MSF, en Petionville, on els equips s'han instal·lat en botigues en el carrer. Molts més estan rebent atenció en la maternitat Solidarité, una de les estructures que més danys ha sofert i que va haver de ser evacuada després del sisme.

Amb tantes estructures sanitàries destruïdes o prop del col·lapse, l'atenció mèdica falta precisament quan més necessària és. “La situació és caòtica”, apunta Stefano Zannini, un dels treballadors de MSF que va passar les hores següents al terratrèmol realitzant avaluacions de les infrastructures de salut en la ciutat. Només el seu equip va visitar cinc centres mèdics, incloent un gran hospital, comprovant que gairebé cap funcionava.

“Molts estaven danyats, i a més vam poder veure allí una xifra escruixidora de morts --va assenyalar--. Algunes àrees de la ciutat estan sense llum i la gent s'ha concentrat en els carrers, al voltant de fogueres, buscant consol uns en uns altres. A l'arribar nosaltres, ens van demanar ajuda, especialment per als ferits. Hem vist molta solidaritat en els carrers”.

Hans van Dillen, altre dels coordinadors de MSF, va apuntar que Port-au-Prince és, en aquests moments, incapaç de plantar cara a un desastre d'aquesta magnitud. “Centenars de milers de persones han perdut les seves cases i estan dormint en el carrer. Hem vist fractures obertes, greus ferides cranials, i el pitjor de tot que en aquest moment no podem proporcionar a la gent els serveis quirúrgics adequats”.

MSF, que conta amb més de 800 treballadors haitianos i internacionals en els seus projectes regulars en el país, està preparant l'enviament d'equips de reforç. Prop de 100 treballadors humanitaris més han començat a arribar, entre ells diversos nefrólogos per a atendre als pacients amb síndrome d'aixafada. A més, MSF està enviant un hospital de campanya amb capacitat per a 100 pacients, amb dos quiròfans i set botigues d'hospitalització. Unes 90 tones de material estaran disposades per a ser enviades en les pròximes hores.

No obstant això, l'arribada d'equips i materials podria produir-se no directament a Haití sinó via la veïna República Dominicana, i per tant retardar-se, ja que els sistemes de transport han resultat molt danyats. Degut també als problemes en les comunicacions, no tot el personal de MSF ha pogut ser localitzat. Els dos treballadors espanyols que formaven part dels equips regulars a Haití es troben localitzats i estan sans i estalvis.

Informació Donatius per a la Emergència a Haití

- Banco Santander 0049/1806/95/2811869099

- "La Caixa" 2100/3063/99/2200110010

- BBVA 0182/6035/49/0000748708

Tlf. 902.250.902

www.msf.es/terremotohaiti

Afegeix un comentari nou