16 civils moren en l'atac a l'hospital de MSF a Boguila

 • Hospital de MSF a Boguila (Font: Catherine Robinso.MSF)

  Hospital de MSF a Boguila (Font: Catherine Robinso.MSF)

 • Atenció de MSF a RCA (Font: MSF)

  Atenció de MSF a RCA (Font: MSF)

 • Rebels a Boguila, juny de 2007 (Font: flickr.com)

  Rebels a Boguila, juny de 2007 (Font: flickr.com)

 • Mapa de la RCA i centres de MSF al país (Font: MSF)

  Mapa de la RCA i centres de MSF al país (Font: MSF)

L'assalt es produeix enmig del creixement de combats entre les forces armades internacionals i els grups locals. Milers de persones s'han vist evocades a fugir de la ciutat centreafricana.

Diversos homes armats de l'antiga coalició rebel Seleka, contraris al govern de la República Centreafricana (RCA), van envoltar els terrenys de l'hospital de Metges Sense Fronteres (MSF) a Boguila i van irrompre en la reunió que s'estava produint entre personal l'organització i 40 líders locals, segons expliquen des de MSF.

A l'hora que algun dels homes entrava disparant trets a l'aire a les oficines de MSF per fer-se amb diners i equipaments, altres es dirigien al lloc on estava tenint lloc la trobada, en la qual es tractava sobre l'accés a la salut i l'atenció mèdica de la zona. Sense provocació prèvia, afirmen des de MSF, van disparar indiscriminadament cap a la multitud, provocant 16 morts civils (entre els quals, 3 treballadors de MSF) i deixant diversos ferits en situació crítica.

L'atac es produïa el passat dissabte 26 d'abril, enmig d'un context de creixement de la violència entre les forces armades internacionals i grups armats del país, que ha evocat a que al voltant de 7.000 persones s'hagin vist forcades a abandonar la ciutat durant el darrer mes d'abril. La situació d'inestabilitat i violència, però, va en augment, no des d'aquest mes, sinó des del cop d'Estat del passat març del 2013. Context que està duent la zona, les persones  que hi viuen i les organitzacions presents al territori fins a una situació extrema.

Stefano Argenziano, coordinador general de MSF a la RCA, explica que els reiterats combats forcen les persones a fugir al bosc de forma constant, cosa que, diu, "fa créixer la seva vulnerabilitat i dificulta l'accés al metge". Situació especialment greu ara que s'acosta l'estació de pluges i els desplaçats estaran encara més exposats a la malària (primera causa de mortalitat del país).

"Aquest inadmissible atac ens força a retirar diversos membres clau del nostre personal i a suspendre les activitats a Boguil", afirma Argenziano. Afegeix que MSF manté el compromís d'assistir a la població de la zona, però, diu, "cal pensar també en la seguretat dels treballadors de MSF". L'atac ha fet fins i tot que l'organització es replantegi si és possible continuar les operacions a altres zones del país. 

Afegeix un comentari nou