#AcogidaDigna llista les greus deficiències de l’acollida a persones migrants

iWith.org
Autor/a: 
Júlia Bacardit
 Font: ABC
Font: ABC
 Font: ProActiva Open Arms
Font: ProActiva Open Arms
 Font: CCP Granada
Font: CCP Granada

#AcogidaDigna llista les greus deficiències de l’acollida a persones migrants

Autor/a: 
Júlia Bacardit
iWith.org

Resum: 

El 2 d’agost més de dues-centes entitats van engegar la campanya #AcogidaDigna per garantir que persones migrants i refugiades puguin instal·lar-se amb drets.

Menor flux de migrants i el compromís negligit de Sánchez

Segons ACNUR, en l’apogeu del conflicte sirià l’any 2015, gairebé un milió (856.723) de persones van arribar a Europa per mar. Enguany ho han fet 41.131 persones, de les quals només 15.012 han arribat a Espanya.

Tot i així, Acogida Digna apunta que el govern espanyol no ha actuat amb previsió d’acord a l’habitual increment de persones nouvingudes a l’estiu, sobretot tenint en compte que Pedro Sánchez es va comprometre a acollir les persones que viatjaven a bord de l’Aquarius.

Arribada mediàtica triomfal, acollida nul·la

Les primeres entitats a plantejar la campanya #AcogidaDigna i a signar-la han estat, entre d’altres, Acción en Red Granada, Plataforma Vecinal El Albayzín (Granada), Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía (APDHA), Asociación Solidaria de Cooperantes Universitarios Andaluces (ASCUA) i Granada Acoge.

El document elaborat per les entitats mencionades apunta “greus irregularitats en l’atenció de persones que arriben a les nostres costes”.

La campanya denuncia el contrast entre la repercussió mediàtica de l’arribada de l’Aquarius o del vaixell de la Creu Roja a Barcelona i el poc acolliment pràctic i real que les persones migrades reben per part de les autoritats.

Caravana Solidaria ha difós un vídeo en què el secretari de l’organització Francisco Cuevas denuncia el tractament que la Creu Roja dona a les persones, a les quals mobilitzen en autobús a grans ciutats sense oferir-los ni tres dies d’allotjament provisional.

Llistat de greuges de l’acollida a Espanya

“Volem denunciar que la policia espanyola i la Creu Roja els estan tractant com a pilotes de tenis [...] no s’escolta a persones que arriben dient que són refugiats de guerra i de conflictes ètnics”, ha explicat Cuevas.

El document de la campanya inclou un llistat amb les majors deficiències d’acollides, entre les quals hi ha: instal·lacions de benvinguda inadequades durant les primeres 72 hores, manca de personal jurídic i amb formació psicològica i opacitat d’informació.

Les organitzacions que han mogut la campanya alerten que els trasllats a diferents ciutats es fan sense coordinació i sense que ningú s’asseguri de l’edat i del grau de vulnerabilitat de les persones, exposades a ingressar als CIE sense atenció prèvia.

Afegeix un comentari nou