Amnistia Internacional publica l'informe anual sobre l'estat de la pena de mort al món

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Amnistia Internacional publica l'informe anual sobre l'estat de la pena de mort al món

Resum: 

Durant el 2014 les condemnes a mort han augmentat de forma alarmant ja que els governs hi recorren per combratre la delinqüència i el terrorisme.

Segons Amnistia Internacional, en el 2014 s'han registrat un mínim de 2.466 condemnes, un 28% més que durant el 2013. Això es deu, majoritàriament als creixements d'Egipte i Nigèria, on hi va arribar a haver condemnes col·lectives degut als conflictes interns i la inestabilitat política.

Davant d'aquest increment de condemnes, Salil Shetty, secretari general d'Amnistia Internacional manifesta que: «Els governs que utilitzen la pena de mort per respondre a la delinqüència s'enganyen. No hi ha proves que demostrin que l'amenaça de l'execució té un efecte dissuasiu més gran enfront de la delinqüència que altres penes».

De tota manera, tot i l'augment de les condemnes, durant el 2014 es van registrar menys execucions que durant l'any anterior i, en general, els països segueixen una tendència global positiva cap a l'abolició de la pena de mort. Específicament, es té constància d'execucions a 22 països, que equival, aproximadament a un 10% dels països mundials, i aquesta xifra és gairebé la meitat que fa 20 anys enrere quan es van realitzar execucions a 41 països.

El fet més inquietat és la tendència dels Estats a utilitzar la pena de mort com a instrument per a reprimir la dissidència política o condemnes per delictes no letals. Entre ells destaquen condemnes per robatori, per delictes relacionats amb drogues o temes econòmics o fins i tot per «adulteri» o «bruixeria».

Regionalment, Àfrica ha reduït el nombre d'execucions en termes generals passant de 64 execucions en 5 països el 2013 a 46 execucions en 3 països el 2014. Tot i això, el nombre de condemnes a mort es va més que duplicar, majoritàriament per Nigèria.

Estats Units ha realitzat 35 execucions, en només 6 estats. Reduint dels 9 de l'any anterior i Centreamèrica, l'Amèrica del Sud i el Carib han realitzat un total de 5 condemnes en comparació a les 15 de l'any previ.

Àsia i Oceania han registrat 32 execucions a 9 països, sense incloure Xina, ja que les dades al respecte són secret d'Estat. Tot i ignorar la xifra exacta, Xina ha comptabilitzat més execucions que la resta del món junt. Tampoc s'han pogut calcular les execucions de Corea del Nord.

A Europa i Àsia Central, l'únic país que ha dut a terme execucions ha sigut Bielorúsia posant fi a 2 anys sense aplicació de la pena de mort.

El pròxim Orient i Nord d'Àfrica va seguir registrant un elevat ús de la pena de mort, fent-se responsables del 72% de les execucions mundials (excloent Xina). Durant el 2014 s'hi van registrar execucions a 8 països i 16 van imposar condemnes de mort.

Amnistia Internacional ha recollit un resum de les dades i xifres en aquest impactant vídeo:

Afegeix un comentari nou