Anàlisi de la il·legitimitat del deute del Sud amb l'Estat espanyol

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Anàlisi de la il·legitimitat del deute del Sud amb l'Estat espanyol

Resum: 

L'Observatori del Deute en la Globalització (ODG) publica, en el desè aniversari de la Consulta Social per l'Abolició del Deute Extern, un informe sobre l'estat del deute que reclama l'Estat espanyol als països empobrits.

A partir de la Consulta Social per l'Abolició del Deute Extern l'any 2000 es va veure necessari realitzar un seguiment de la política de crèdit i de les cancel·lacions del Govern espanyol, així com dels interessos comercials, econòmics i polítics que comporten totes aquestes polítiques. Per portar a terme aquesta tasca es va crear l'Observatori del Deute en la Globalització. 10 anys després aquest observatori continua denunciant “la manca de coherència, de transparència, i de justícia en la gestió del deute extern que efectua el Govern espanyol” i publica l'informe El Deute del Sud amb l´Estat espanyol: Responsabilitat i il·legitimitat.

FAD i CESCE, suport a la internacionalització de les empreses

El Govern està decidint ara la reforma dels crèdits FAD (Fons d'Ajuda al Desenvolupament) i CESCE (Companyia Espanyola d'Assegurança de Crèdits a l'Exportació). Aquests dos crèdits generen més del 90% del deute extern que els països del Sud tenen amb l'Estat espanyol. Tothom que vulgui entendre com funcionen i com es crea aquest deute trobarà les respostes a l'informe sobre el deute del Sud amb l'Estat espanyol publicat per l'ODG.

De forma molt entenedora aquest informe explica què són els crèdits FAD i CESCE, arribant a la conclusió que responen més a la voluntat de fomentar la internacionalització del capital dels països creditors i no pas al desenvolupament dels països empobrits. Més aviat, el que generen és un impacte social, econòmic i ambiental negatiu, la vulneració dels drets humans i l'endeutament dels governs dels països del Sud.

Auditar el deute i cancel·lar el deute il·legítim

L'ODG considera que el Govern espanyol podria assumir cancel·lar el deute que tenen els països empobrits amb ell i critica els pocs esforços que realitza en aquest sentit. A més, afegeix que gran part d'aquest deute és il·legítim, és a dir, que els diners que van rebre en el seu moment i que ara han de tornar no van tenir l'objectiu de finançar projectes de desenvolupament, sinó que es van invertir en material militar, en projectes destructius des del punt de vista ambiental o social, o van anar a parar a mans corruptes.

L'exemple més clar és el de l'Iraq, que hereta el deute del règim de Saddam Hussein. Aquest cas està considerat com a deute odiós. Segons aquest concepte “qualsevol deute adquirit per un poder dèspota, que utilitzi el préstec en benefici propi i no pas a favor del poble, ha de desaparèixer en el moment que caigui el règim que el va assumir”.

Per tot això, l'ODG demana al Govern que auditi el deute que reclama a tercers països a fi de reconèixer l'origen legal i legítim d'aquest. Considera que “caldria anul·lar qualsevol crèdit que resultés il·legal i/o il·legítim i demanar-ne responsabilitats a aquells que el van negociar i atorgar”.

Crida a la societat civil

L'ODG acaba l'informe fent una crida a la societat civil perquè alci la veu i protesti per tal d'aconseguir que les reformes de FAD i CESCE que es portaran a terme siguin reals i comportin un canvi: generar beneficis per als països dels Sud i no pas més deute.

L'ODG ha realitzat també un altre informe: “Deutes il·legítims entre Equador i l´Estat espanyol”. Ambdós estan disponibles en format pdf a la seva plana web, www.odg.cat, i també es poden demanar amb format de llibre enviant un correu electrònic a publicacions[arrova]odg.cat amb el vostre nom i l'adreça on voleu rebre el llibre (als preus dels llibres cal afegir les despeses d'enviament que seran de 6,5 euros aproximadament si trieu pagar contrareemborsament o 3,5 euros si pagueu per transferència bancària).

Afegeix un comentari nou