Anàlisi del Fòrum Social Mundial i del futur del Fòrum Social Català: les conclusions

 Font:
Font:
 Font:
Font:

Anàlisi del Fòrum Social Mundial i del futur del Fòrum Social Català: les conclusions

Resum: 

El 8 de maig es va fer una trobada dels activistes catalans que van participar al Fòrum Social Mundial 2013, i es va plantejar en la mateixa trobada quin pot ser el futur del Fòrum Social Català. Veiem un resum de les conclusions.

Unes 30 persones van participar en la trobada a Barcelona, de diverses entitats i moviments socials catalans.

Sobre el Fòrum Social Mundial

Es va considerar que el procés del Fòrum Social Mundial (FSM) està en declivi, i es demana la seva transformació, tot i una important participació a l'edició 2013 (57000 participants, 1200 activitats, representants de 128 països). Per futures edicions, en la trobada a Barcelona es va considerar que “apropar el FSM a la població local hauria de ser un punt important per als organitzadors dels Fòrums”. Les temàtiques “dones”, “deute”, “nous moviments socials” i “economia social i solidària” van tenir força visibilitat al FSM 2013.

En un context de “primavera àrab”, en el FSM 2013 també es va parlar de la qüestió religiosa. Des d'un laïcisme a la “manera francesa”, Tunísia, seu de l'edició 2013 del FSM, està vivint canvis importants que s'han reflectit a l'últim FSM.

S'ha posat en qüestió l'estructura del procés del FSM, especialment del Consell Internacional, l'òrgan de decisió del FSM. “Algunes de les propostes presentades abans del Fòrum apostaven per la seva desaparició i proposaven substituir-lo per un petit Comitè que vetllés única i exclusivament pel respecte a la carta de principis del Fòrum. Finalment, després d'intensos debats, s'ha decidit donar continuïtat al Consell Internacional, tot i sotmetent-lo a canvis profunds que passen per la renovació constant, una major transparència i la integració dels nous moviments socials”.

Existeix la voluntat de continuar amb el procés del Fòrum Social Mundial durant els propers anys, i celebrar una nova edició el 2015

Sobre el Fòrum Social Català (FSCat)

El FSCat, que ja porta 3 edicions, es va valorar com un “espai útil que ara per ara no té cap substitut capaç de reunir a una gran part de la societat civil alternativa catalana”. “Es percep de les intervencions de tothom la conveniència de tornar a un model de Fòrum de trobada, fins i tot de fira, però que no sigui només d'entitats, sinó de col·lectius i activistes menys estructurats, en la línia del que proposa el moviment 15M, tot això sense deixar de respectar els principis del FSM que fins ara han afavorit que grups i entitats que mai haurien pensat en sumar forces o compartir espais, ara ho facin amb normalitat”.

Es va proposar realitzar una trobada informal entre juny i juliol per a formar un grup que impulsi el procés cap a un nou FSCat.

També podeu consultar l'article que es va publicar sobre el tema al Bloc de Xarxanet.