Baixa la despesa militar a occident, però augmenta a la resta del món

  • Portada de l'estudi

    Portada de l'estudi

  • Imatge de la Campanya Armes sota control

    Imatge de la Campanya Armes sota control

Això mostra un detallat estudi del SIPRI sobre la despesa militar global, que es pot consultar en línia. Són dades i interpretació.

La despesa militar global ha disminuït, el 2013, un 1,9%, respecte el 2012, segons l'Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), amb el qual col·laboren la Fundació per la Pau i Justícia i Pau.

 

En països occidentals, inclòs EUA, s'observa una reducció. Però si s'exclou EUA del global, s'observa un augment del 1,8%. SIPRI ofereix un “ball” de números però també interpretacions

 

Xina, Rússia i Aràbia Saudita (que estan entre els 23 països que han duplicat la seva despesa militar des de 2004) són, desprès de EUA, els tres països amb major despesa militar. Segueixen el Regne Unit, Japó, i França.

 

La caiguda de la despesa militar a EUA respon, segons el SIPRI, a la fi de la guerra a l'Iraq i l'inici de la retirada d'Afganistan, i a les retallades pressupostàries. Mesures d'austeritat que també han causat disminució de la despesa militar a Europa central i occidental i altres països d'occident.

 

Però en països emergents i en desenvolupament, segons l'estudi, la despesa ha crescut. “Mentre que en alguns casos és el resultat natural del creixement econòmic o una resposta a necessitats legítimes de seguretat, en d’altres representa un malbaratament dels ingressos obtinguts dels recursos naturals, la dominació de règims autocràtics, o d’emergents curses d’armament regionals”, explica Sam Perlo Freeman, director del Programa de Despesa Militar del SIPRI.

 

A l'estudi segueixen dades per països i zones, una veritable radiografia de la indústria armamentística, que podeu llegir aquí.

Afegeix un comentari nou