Estils de vida sostenibles: entre la quotidianitat individual i l'estratègia

Estils de vida sostenibles: entre la quotidianitat individual i l'estratègia

Resum: 

Una iniciativa en xarxa, europea, mostra la realitat actual de la sostenibilitat quotidiana i les tendències dels estils de vida a Europa. Un informe, base de la plataforma, assenyala que els estils de vida sostenibles s'estan estenen poc a poc i indica un augment lent però progressiu de la qualitat de vida a Europa, tot i que encara són força minoritaris.

L'informe contempla tendències concretes (com l'energia solar domèstica, les bicicletes o cotxes compartits, les cooperatives de consum, l'agricultura urbana i la de proximitat, els comptadors "intel·ligents" de subministraments domèstics), o més genèriques com polítiques de sostenibilitat a ciutats i viles. Aquestes tendències, entre altres, tenen una lenta però progressiva implantació. També la tenen actituds de consum, que tendeixen a la durabilitat, la qualitat i la implicació social, inclòs el comerç just.

L'informe assenyala que "som bàsicament insostenibles, però hi ha tendències a la sostenibilitat que es poden potenciar"

Són tendències encara minoritàries i no generalitzades, ja que seguim sent majoritàriament insostenibles, i hi ha sobreproducció, sobreconsum i hàbits de vida no saludables, indica l'informe.

Però aquesta iniciativa també ens parla del gran potencial futur d'estils de vida sostenibles. Les percepcions de que “tenir més” comporta més qualitat de vida, i la de que ser sostenible comporta un cost afegit, si bé encara molt implantades, poden canviar i ho estan fent poc a poc. Els reptes pel canvi no només apunten a la millora del medi ambient, sinó també a la qualitat de vida dels individus.

Sobre l'informe “Sustainable Lifestyles: Today’s Facts and Tomorrow’s Trends” (Estils de vida sostenibles: fets actuals i tendències de futur)

Les qüestions que es planteja el projecte, que té finançament de la Comissió Europea, són aquestes:

  • Què fa que un estil de vida sigui sostenible?
  • Perquè les formes sostenibles de consum, vida o mobilitat segueixen sent minoritàries?
  • Com potenciar que els estils de vida sostenibles siguin generalitzats?
  • Què està passant ara i com es poden fomentar tendències positives que garanteixin un millor ús futur de recursos naturals que ja són escassos?

L'informe també dóna pautes per respondre. Indica que a nivell individual s'ha de ser més conscient de les implicacions socials, econòmiques i ambientals de les pròpies decisions, un primer pas per canviar comportaments, però no hi ha una recepta màgica per motivar a fer-ho des de les polítiques i estratègies nacionals. Aquestes polítiques i estratègies institucionals haurien de facilitar, assenyala l'informe, aquests estils de vida més sostenibles, amb infraestructures i campanyes dirigides a col·lectius específics.

Sobre la xarxa promotora de l'informe, SPREAD Estils de Vida Sostenibles 2050

És un projecte de plataforma social europea que es va iniciar el gener de 2011, i es planteja com a termini el desembre 2012. En formen part diversos agents socials que participen en el desenvolupament d'estils de vida sostenibles per la societat europea del 2050. Vol ser un full de ruta per responsables a tots els nivells -administracions, empreses, recerca i societat civil-, sobre la capacitació en estils de vida sostenibles en la societat europea.

Són sòcies del projecte organitzacions de Finlàndia, Països Baixos, Itàlia, Suècia, Hongria, Espanya, Bèlgica i França, amb finançament de la Comissió Europea. L'organització que representa Espanya té seu a Barcelona, i és l'Ecoinstitut Barcelona (ECOI). El projecte SPREAD disposa de dos webs, una sobre el projecte i una altra de la comunitat de treball en xarxa, a la que us podeu afegir.

Afegeix un comentari nou