Dominique Boren: “És escandalós que una família LGBT tingui tots els seus drets reconeguts en un país europeu i en un altre, no”

F Pere Tarrés
 Font: ÍdemTV
Dominique Boren forma part de APGL, una de les entitats principals de les famílies LGTB a França
 Font: ÍdemTV
El dia internacional de les famílies dedicades a la igualtat és sobretot un missatge que vol dir que existeixen famílies LGBTI
 Font: ÍdemTV
NELFA també vol canviar l'atenció d'Europa a la difícil situació de les famílies LGBT als antics països d'Europa de l'Est i als Balcans

Dominique Boren: “És escandalós que una família LGBT tingui tots els seus drets reconeguts en un país europeu i en un altre, no”

F Pere Tarrés

Resum: 

És l’actual president de Network of European LGBTIQ* Families Associations (NELFA) i forma part de APGL, una de les entitats principals de les famílies LGTB a França.

Durant més de 25 anys en la lluita pels drets LGTBI, hi ha hagut molts avenços, però també hi ha el perill de recular. Com creieu que els requisits del moviment LGTBI a Europa han canviat?

Fa vint-i-cinc anys, les demandes dels moviments i activistes es van centrar en la fi de la discriminació contra lesbianes i gais. Aquestes reivindicacions han estat tingudes en compte per la Unió Europea amb una directiva que prohibeix la discriminació de les persones LGTB en ocupació i serveis, per exemple quan es lloga una casa o quan es demana la subscripció al servei telefònic. Aquesta directiva s'ha fet obligatòria als països de la Unió Europea que han estat obligats a adoptar lleis nacionals per prohibir i sancionar conductes discriminatòries contra persones LGBT.

Vostè és el president de NELFA, a nivell europeu, els drets reconeguts són molt diferents segons els estats, on creieu que és Europa pel que fa als drets de les famílies LGBT?

Catorze de vint-i-vuit països han obert el matrimoni i l'adopció a parelles del mateix sexe durant els últims 15 anys i, al mateix temps, quinze països han obert serveis de reproducció assistida per a dones lesbianes o solteres. És molt i, al mateix temps, hi ha massa països amb drets limitats o inexistents.

Europa és ineficaç com a tal perquè els problemes de les famílies LGBT no afecten a la Unió, sinó als estats membres. A dia d’avui no hi ha una directiva que obligui els estats membres a tenir les mateixes lleis a tot arreu com el matrimoni i l'adopció per a parelles LGBT. Cadascun d’ells gestiona amb el seu govern, la seva opinió pública, els seus reaccionaris. No obstant això, mentre més països facin lleis per a les famílies LGBT, els altres es veuen obligats a seguir d'una manera o altra.

El dia 17 de maig es celebra el Dia Internacional de la Família, però dediqueu al Dia Internacional de la Igualtat Familiar el primer diumenge de maig. Quin és el significat de la doble reclamació?

El dia internacional de les famílies dedicades a la igualtat és sobretot un missatge que vol dir que existeixen famílies LGBTI i altres famílies diferents de famílies heterosexuals i no volen ser discriminades. Aquests pares, mares i els seus fills i filles han de respectar-se amb la seva dignitat i tenir els mateixos drets que altres famílies. És un missatge d'integració universalista, no és un missatge de reclamació de drets.

NELFA compta actualment amb 30 associacions, quines són les discussions centrals del vostre pensament?

NELFA i les seves associacions membres, que representen 19 estats, afirmen que el principi europeu de llibertat de circulació i assentament a Europa i el dret a viure amb la família s'aplica a tot Europa i a totes les famílies. És escandalós que una família LGBT tingui tots els seus drets reconeguts en un país europeu com Espanya i si aquesta família es trasllada a Polònia, ja no existeixi.

NELFA també vol canviar l'atenció d'Europa a la difícil situació de les famílies LGBT als antics països d'Europa de l'Est i als Balcans. una pròxima conferència a Zagreb a la tardor de 2019 està programada per NELFA i els seus socis.

Afegeix un comentari nou