França promociona el voluntariat i l'associacionisme

França promociona el voluntariat i l'associacionisme

Resum: 

El govern francès identifica el compromís associatiu com a "Grande Cause Nationale 2014". Margot Berg, de BICE, ens n'esbossa les principals línies.

Com ens explicaries aquesta iniciativa?

"Cada any, des de 1977, el primer ministre francès tria un tema per difondre campanyes de promoció i de sensibilització al gran públic. El 2014, el compromís associatiu i de voluntariat ha estat escollit "Gran causa nacional". Aquest "segell de qualitat" permet a les organitzacions sense ànim de lucre tenir més visibilitat, a televisió, ràdio, etc. També és una oportunitat per millorar el finançament. I per subratllar i agrair tots els actors compromesos amb una causa. Beneficia el tercer sector i permet al gran públic descobrir noves associacions, projectes, i participar-hi”.

“Crec que és important valorar qualsevol treball, sigui pagat o de voluntariat. Part de la meva feina és acollir “bénévoles“ (voluntariat, en francès, té dues paraules, com veurem més endavant), i sempre intento que es sentin bé amb nosaltres i que es valori la seva feina. Organitzem menjars, estan convidats als nostres esdeveniments (un congrés, un festival de cinema...). Per a nosaltres, són part de la nostra organització, i sense la seva ajuda hi hauria un munt de coses que no podríem fer!”

L'associacionisme i el voluntariat tenen paper en la cohesió social a França?

“Des de 1901, tenim a França una llei que regula les associacions. Hi ha 1,3 milions d'associacions a França. Des de fa més d'un segle els governs del món es recolzen en el món associatiu per reforçar la cohesió social, i el compromís associatiu forma part del nostre model de societat. Pot ser una entitat esportiva, cultural, per a joves, per a immigrants... El govern ajuda en el finançament, un 60% de les organitzacions amb empleats té aquest suport. D'altra banda, les entitats representen el 3,5% del PIB (2012)”.

“A França tenim dos paraules per parlar de voluntariat: Hi ha els “bénévoles“ i els “voluntaris”. A Espanya no crec que hi hagi aquesta diferència. Els “bénévoles“ s'involucren en una organització sense compensació econòmica o material. Poden venir un parell d'hores per ajudar als professionals en la seva tasca. Hi ha organitzacions que funcionen només amb “bénévoles“. S'estima que a França són 16 milions de persones, i el número creix. La motivació és aportar un gra de sorra pel creixement. Crec que també la crisi ha fet augmentar aquest impuls. El 58% de les persones jubilades està implicat en el “bénévolat”: constitueix un enllaç social”.

“També usem la paraula “voluntari”. Generalment, els joves estan més implicats en aquest tipus de voluntariat. És una feina amb una compensació (per exemple el transport, el menjar, diners de butxaca...). No són treballadors, no són “bénévoles“, estan entremig. El 2010, com a eina de lluita contra el fracàs escolar i l'atur entre els joves, el govern francès va crear un “Servei cívic”, per a joves entre 16 i 25 anys. El govern paga al voluntari 573 euros mensuals, que treballa 25 hores/setmana en una entitat. Està obert a tots els joves i els permet donar un pas en el món laboral. Ha tingut un èxit important en els últims dos anys: 20.000 joves han fet el Servei cívic en el 2012, i la majoria han sortit de l'atur gràcies a aquesta proposta”.

Què penses sobre legislar el voluntariat?

“Ja està legislat! Però el “bénévolat” no té regulació, depèn de l'entitat d'acollida. Ara existeix una carta de “bénévolat”, publicada per l'ONG France Bénévolat. És una base pels principis del “bénévolat”. Desgraciadament la majoria de les organitzacions no la respecta i sovint els “bénévoles” deixen el món associatiu a causa de les relacions humanes. D'altra banda, és difícil dirigir a persones que no cobren. Tot el treball es basa en la seva voluntat i ànim. Encara que hi hagi una llei, si no hi ha motivació, no hi haurà “bénévolat”.

Li preguntem a la Margot Berg sobre l'ONG en la qual col·labora

“Creat el 1948, el BICE (Oficina Internacional Catòlica de la Infància) és una xarxa internacional d'organitzacions compromeses amb la protecció i promoció dels drets dels infants. Està present en 80 països de 4 continents, a través de les organitzacions membres que el constitueixen. Acompanya més de 25.000 infants, víctimes de maltractament, abusos sexuals, amb discapacitats, o víctimes del treball infantil, en situació d'exclusió social o familiar. BICE forma part del Consell de Drets Humans de Nacions Unides”.

Afegeix un comentari nou