Gènere, conflictes i pau

Dones, oportunitats per a la pau, L'Escola de Cultura de la Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona ha publicat, en format pdf, el seu primer document trimestral dedicat a gènere i pau.

Es tracta d'oferir informació actualitzada sobre conflictivitat i processos de pau amb una perspectiva de gènere. Una anàlisi de notícies i fets, amb l'agenda internacional com a fons, al voltant de l'incidència del gènere dels conflictes armats, i les iniciatives de construcció de pau liderades per dones o amb perspectiva de gènere.

 

Sri Lanka, Síria, Iraq, Myanmar, Líbia, Somàlia, República Centreafricana, República Democràtica del Congo, Sudan del Sud, Sèrbia, Kosovo i Tunísia són els escenaris dels conflictes que analitza la publicació.

 

La publicació conclou, entre altres punts, que durant l'any 2013 es van produir diferents fets de molta rellevància en l'àrea de dones, pau i seguretat. Són dues les noves resolucions aprovades pel Consell de Seguretat de Nacions Unides, que s'afegeixen a les normatives aprovades anteriorment, i en les quals s'ha posat l'accent en el lideratge de les dones en els processos de pau.

 

Es pot llegir la publicació sobre gènere i pau en aquest enllaç

 

En paral·lel a aquestes resolucions, la publicació destaca que el Comitè per a l'Eliminació de la Discriminació contra les Dones (CEDAW per les seves sigles en anglès) ha aprovat una recomanació sobre el paper de les dones en la prevenció de conflictes, en situació de conflicte i posteriors al conflicte. L'Escola de Cultura de la Pau la considera un pas endavant, ja que els estats que formen part del CEDAW tindran que informar de les coses concretes que han fet per complir l'agenda de dones, pau i seguretat.

Afegeix un comentari nou